DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_13 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření28.12.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6.ročník
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
Tulák sob a jiné zajímavosti
Registrační číslo projektu
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
Tundra Anotace Prezentace zpracovává téma Tundra. Obsahuje informace o podnebí, fauně a flóře, ale také tradičních obyvatelích této přírodní krajiny. Autor.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
Tundry a polární oblasti
Biomy - popis.
Tam, kde jsou stromy vysoké jako tráva
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Biosféra Tundry a polární pustiny
Tajga, smíšené a listnaté lesy
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Podnebí (climate) a přírodní krajiny Ameriky – Opakování!
Šířkové pásy studený pás.
Tundra.
Amerika – Přírodní krajiny
Registrační číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_234_Tundry AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_08_05_podnebné pásy. POLÁRNÍ PÁS Na většině území je věčný led, Velmi chladné podnebí. Teploty až -50º C. Řídké zalidnění. Střídání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_01 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Tundra tundra v Norsku tundra na Aljašce v létě.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
TUNDRY.
Zeměpis – 6.ročník Tajga VY_32_INOVACE_ Název školy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_12
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_15
VY_32_INOVACE_13_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - TAJGA
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
BIOSFÉRA stepi, lesy mírného pásu
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
14. g Tundra Subpolární p. pás.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Tundra TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní obraz.
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_13 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření Vzdělávací oborZeměpis Tematická oblastZeměpis 6. a 7. ročník TémaPřírodní oblasti Země – Tundra a lesotundra

Anotace Prezentace obsahuje učivo jedné vyučovací hodiny – Přírodní oblasti Země (Tundra a lesotundra) Str.4 až 9 - obsahují výklad učiva obohacený o mapky a fotografie. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem a fotky i se zvukovým efektem. Str.10 až 15 - kvízové otázky. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se zvýrazní pole a objeví se fotky se světelným i zvukovým efektem. Str.16 - kvízové otázky z učiva. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a ozve se zvukový efekt. Str.17 - výpisky Str.18 - pracovní list. Žáci odpoví na vybrané otázky z učiva. Str.19 - pracovní list. (řešení)

Přírodní oblasti Země Tundra a lesotundra

Slovo tundra pochází z laponštiny a znamená bezlesou krajinu. Nachází se mezi tajgou a trvale zaledněnou polární krajinou v subpolární oblasti. Zahrnuje sever Ameriky, Asie a Evropy. Na jižní polokouli to je Antarktický poloostrov a pár souostroví na sever od Antarktidy (Jižní Shetlandy…). Je to kamenitá pláň porostlá nízkými keříky, mechy a lišejníky. Lesotundra je oblast mezi tajgou a tundrou (už se objevují i skupinky jehličnatých stromů). Oblast charakterizují dvě roční období. Dlouhá zima (9 až 10 měsíců) a krátké léto (2 až 3 měsíce).

Zima je tmavá a velice chladná. Půda promrzá do velké hloubky (stovek metrů). Říká se jí dlouhodobě zmrzlá půda. V létě horní vrstva roztaje a vytvoří se bažiny. V noci voda zamrzá (mění se v led) a zvětšuje svůj objem, nadzvedne půdu a po určitém čase se vytvoří malý kopec (pingo). Stavět domy na takové půdě je velmi těžké, protože jim pak v létě hrozí zřícení. Přes to všechno zde lidé trvale žijí (Inuité, Sámové, Čukčové, Aleuté …). Zdokonalující se technika mění život i v těchto oblastech. Těží se nerostné bohatství a mění se tím původní přírodní krajina. Kanada – bažina a dvě pinga

FLORA Začátkem léta vysvitne slunce a rostliny začínají rychle rozkvétat, aby vytvořily semena a mohly se rozmnožovat. Mají na to pouhé 2-3 měsíce. Zimní období přečkávají pod sněhem. Typické jsou porosty nízkých keříků (borůvčí, vřes, bylinná vrba, bříza…), trávy, mechy a lišejníky. kvetoucí florakvetoucí vřes Aljaška – tundra v létě

FAUNA sob polární V létě do tundry přicházejí stáda sobů a za nimi se táhnou smečky vlků. Na zimu se většina zvířat vrací na jih. Z větších v tundře zůstávají pouze pižmoni, protože se kopyty dokážou prohrabat k rostlinám. Menší zvířata často k přežití využívají hibernaci (zimní spánek). zajíc polární liška polární

pižmoň severní vlk kanadskýsovice sněžná lumík norský

jakutský šaman – současnost (turistický ruch) LIDÉ I přes drsné podmínky tuto oblast lidé osídlili a žijí v ní dodnes. V minulosti se živili lovem a kočovným pastevectvím (hlavně sobů). Úzká návaznost na přírodu souvisí s jejich náboženstvím (obřady a šamanizmus). V současnosti také, ale už s výdobytky moderní techniky (sněžné skútry…). Využívají také turistický ruch. S modernizací života a s těžbou nerostných surovin úzce souvisí znečišťování životního prostředí a narušování původního ekosystému. dřevěný dům - čumjukarigský šaman

Zvíře využívané k chovu MEDVĚD SOB PIŽMOŇ

Velké zvíře, které se v zimě nestěhuje na jih MEDVĚDSOB PIŽMOŇ

Kouzelník rozmlouvající s bohy ŠAMAN BARMANFARÁŘ

Povrch tundry v létě PUSTINASUŠINA BAŽINA

Oblast mezi tundrou a tajgou PUSTINA LESOTUNDRA BAŽINA

Strom, který je v tundře vysoký jako tráva DUBPALMA BŘÍZA

Dopravní prostředek využívaný v zimě SNĚŽNÝ AUTOBUS SNĚŽNÝ SKÚTR SNĚŽNÉ AUTO Čím se živili lidé z tundry v minulosti LOVEM ZVÍŘAT CESTOVNÍM RUCHEM TĚŽBOU ZLATA Jak dlouho trvá zima v tundře 7 AŽ 8 MĚSÍCŮ 6 AŽ 7 MĚSÍCŮ 9 AŽ 10 MĚSÍCŮ

Výpisky Tundra a lesotundra (sever Asie, Evropy a Ameriky, Antarktický poloostrov…) Tundra – bezlesá oblast, krajina (z laponštiny) flora – mechy a lišejníky, bylinné vrby a břízy, nízké keříky (borůvčí a vřes) a traviny fauna – sobi, pižmoni, vlci, zajíci, malí hlodavci (lumíci), ptáci (sovice sněžná) podnebí – dvě roční období, dlouhá zima (9-10 měsíců) a krátké léto (2-3 měsíce) povrch – dlouhodobě zmrzlá půda, v létě roztaje = bažiny a pinga Lesotundra – oblast jižně od tundry, objevují se skupiny jehličnatých stromů Lidé – minulost - lovci a kočovní pastevci současnost – modernizace života, těžba nerostných surovin = znečišťování životního prostředí

Pracovní list 1. Uveďte alespoň dvě oblasti tundry na severní polokouli. 2. Uveďte alespoň dvě oblasti tundry na jižní polokouli. 3. Jaká je půda v oblasti tundry? 4.Uveďte alespoň tři druhy rostlin z oblasti tundry. 5.Uveďte alespoň tři druhy živočichů z oblasti tundry. 6.Uveďte alespoň tři národy z oblasti tundry. 7.Co způsobuje modernizace života v oblasti přírody. 8.Jak se nazývá malý kopec v oblasti tundry, který vzniká zamrzáním povrchové vody?

1.Uveďte alespoň dvě oblasti tundry na severní polokouli. (sever Ameriky, Asie, Evropy a přilehlé ostrovy) 2.Uveďte alespoň dvě oblasti tundry na jižní polokouli. (Antarktický poloostrov, ostrovy na sever od Antarktidy) 3. Jaká je půda v oblasti tundry? (dlouhodobě zmrzlá) 4.Uveďte alespoň tři druhy rostlin z oblasti tundry. (mechy, lišejníky, zakrslé vrby a břízy, vřes, borůvčí…) 5.Uveďte alespoň tři druhy živočichů z oblasti tundry. (polární liška, zajíc, soby, pižmoni, vlci, sovice, lumíci…) 6. Uveďte alespoň tři národy z oblasti tundry. (Sámové, Inuité, Čukčové, Něnci, Jakuti, Aleuté…) 7. Co způsobuje modernizace života v oblasti přírody. (znečišťování a narušení původního ekosystému) 4.Jak se nazývá malý kopec v oblasti tundry, který vzniká zamrzáním povrchové vody? (pingo) Pracovní list - řešení

kvetoucí flora 0px-Calluna_vulgaris_007.jpgvřes px-Calluna_vulgaris_007.jpg strolling_reindeer.jpg/800px strolling_reindeer.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/ strolling_reindeer.jpg/800px strolling_reindeer.jpgsob Arctic_Hare.jpgzajíc Arctic_Hare.jpg fox.jpg/800px-Terianniaq-Qaqortaq-arctic-fox.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Terianniaq-Qaqortaq-arctic- fox.jpg/800px-Terianniaq-Qaqortaq-arctic-fox.jpgliška Muskus.jpgpižmoň ZOO.Olomouc3.jpg/800px-Canis.lupus.occidentalis-ZOO.Olomouc3.jpgvlk x-Harfang_en_vol_2.jpgsovice Lemming.jpglumík Muskus.jpg ZOO.Olomouc3.jpg/800px-Canis.lupus.occidentalis-ZOO.Olomouc3.jpg x-Harfang_en_vol_2.jpg Lemming.jpg Zdroje

Evenkshome.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Evenkshome.jpg/450px- Evenkshome.jpgčum nost Caribou.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Caribou.jpg/800px- Caribou.jpgsob alia.png Kolskij_zaliv.jpglesotundra alleq_ _1.jpg/450px-Betula_nana_upernavik_kujalleq_ _1.jpgbříza Kolskij_zaliv.jpg alleq_ _1.jpg/450px-Betula_nana_upernavik_kujalleq_ _1.jpg