HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku 2008. Společně s Dobrovolným svazkem obcí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Bioodpad na GVP.
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Kompostování Vyrobila g2.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
NAKLÁDÁNÍ S ODPADY v ÚVN. 1) Běžný odpad podobný komunálnímu  a) ukládá se v místě vzniku výhradně do jednorázově použitelných PVC pytlů modré barvy.
Integrovaný systém nakládání s biologickými odpady Úpice
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI616 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jak třídit odpad - prezentace
Současný systém managementu skládkování v MSK
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Sběr bioodpadů Malenovice
Odpady Martin Šimánko. Lidstvo svou činností produkuje velké množství odpadu, který končí na skládkách.
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
HYPOTÉZY. V obci je dostatek kontejnerů na tříděný odpad.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Možnosti, jak splnit zákonnou povinnost - zajistit místa pro oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů…
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
BIOTOUR 2015 v kostce Stručný obsah prezentací ze seminářů ke zvýšení informovanosti obcí v oblasti sběru bioodpadů, pořadatel: MŽP.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Dětáková Eliška Kholová Kristýna Nováková Andrea Pavlíčková Soňa Pavlíčková Markéta.
ODPADY POTRUBNÍ POŠTOU HEJ GANG! Anketa Co 3-4 týdny diskuze s Hantály a.s. y + volání firmám (výrobky, práce)
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 4 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Kompostování Vyrobila g2.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí čistý jihovýchod je připraven projekt komplexního nakládání s tímto odpadem. Projekt, který řeší vybudování centrální kompostárny ve Velkých Pavlovicích, pořízení svozových vozidel a speciálních sběrových nádob, byl finančně podpořen z Operačního programu životního prostředí celkovou částkou 35 mil. Kč. Proč separovat bioodpad? Environmentální důvody: bioodpady, které se podaří oddělit, jsou na odborně provozované kompostárně přeměněny na humusové látky vhodné k náhradě průmyslových hnojiv. Kompost je možno využívat pro zemědělskou činnost, tvorbu a údržbu veřejné zeleně atd. Legislativní důvody: povinné zavedení systému nakládání s bioodpadem předpokládá i nově připravovaný zákon o odpadech. Ekonomické důvody: kompostování je již nyní levnější než skládkování. V příštích letech se dá předpokládat ještě výraznější zvyšování rozdílu mezi náklady na skládkování a kompostování.

Co je to vlastně BIOODPAD ? Bioodpad je organický odpad, který tvoří až 30 % komunálního odpadu z domácností. V současné době končí převážná část tohoto odpadu na skládce. Vhodným zpracováním - kompostováním však lze získat z bioodpadu kvalitní hnojivo, které je zdrojem živin a organické hmoty pro půdu. Co tedy TŘÍDIT ? A co je BIOODPAD? Z domácností: zbytky jídel rostlinného původu, zbytky ovoce a zeleniny včetně citrusových plodů, květiny a čajové sáčky, kávový odpad včetně filtrů a ubrousků Ze zahrad: tráva, plevel, košťály a celé rostliny, zbytky rostlin, listí, zemina z květináčů, seno a sláma, piliny Co není bioodpad? zbytky jídel živočišného původu, plasty, sklo, kovy, kameny, nebezpečný odpad, směsný komunální odpad, stavební odpad, zemina, textil, cigarety, popel a uhlí, jednorázové pleny, uhynulá zvířata DO ČEHO třídit? Pro sběr bioodpadu z domácností a zahrad budou sloužit speciální sběrové nádoby hnědé barvy označené samolepkou. Nádoby, které připomínají klasické „popelnice“, jsou opatřeny provzdušňovacími otvory a roštem, což zajišťuje oddělení kapalné a tuhé části bioodpadu. Tím je omezeno zahnívání a vznik zápachu. Díky vysychání ztrácí bioodpad již v nádobě část své hmotnosti a uvolňuje tak prostor pro další materiál. Svoz je prováděn ve 14ti denním cyklu standardními svozovými auty upravenými tak, aby nedocházelo k vytékání tekutin uvolněných z bioodpadu.

Co se děje s bioodpadem dál? Bioodpad bude svážen ve 14ti denních intervalech na centrální kompostárnu do Velkých Pavlovic. Kompostování bude probíhat v pásových hromadách na volné vodohospodářsky zabezpečené ploše. Vzniklý kompost bude možno využít zpět pro potřeby obce. TŘIĎME BIOODPAD, VRAŤME PŘÍRODĚ CO JÍ PATŘÍ!