Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla v tekutinách
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaPlavání.
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Tlak.
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Vztlaková síla VY_52_INOVACE_31 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Práce, výkon. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma:
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Archimédův zákon pro plyny
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Změny skupenství látek
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Archimédův zákon.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Vztlaková síla

Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí

Otázky na úvod 1.Zdají se nám tělesa ponořená do vody stejně těžká jako ve vzduchu? 2.Jak chová míč při pokusu ho potopit? 3.Proč některá tělesa plavou na hladině a jiná klesají ke dnu? 4. Proč plavou na hladině parníky?

Vztlaková síla ( F vz ) působí na těleso ponořené do kapaliny směr působení: svisle vzhůru její velikost závisí: – na objemu ponořené části tělesa – na hustotě kapaliny nákres, další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Zebra pro školy Fyzika – kapitola Kapaliny

Archimédův zákon Na těleso ponořené do kapaliny působí vztlaková síla. Její velikost se rovná gravitační síle působící na těleso se stejným objemem, jaký má ponořená část tělesa nákres, další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – kapaliny a plyny – kapitola Archimédův zákon

Výpočet vztlakové síly V – objem ponořené části tělesa  m 3  ρ k – hustota kapaliny   g = 10

Vztlaková síla - příklad Jaký velká vztlaková síla působí na těleso o objemu 4 m 3 zcela ponořené ve vodě? V = 4 m 3 ρ k = 1 OOO F vz = ? F vz = 4 m F vz = N

Síly působící na těleso v kapalině Na těleso v kapalině působí: gravitační síla F g :F g = m.g = V.ρ p.g vztlaková síla F vz :F vz = V.ρ k.g Pro dané těleso jsou V a g stejné,  vztah F g a F vz je určen vztahem ρ p a ρ k

Výsledná síla působící na těleso v kapalině Výsledná síla působící na těleso určuje jeho chování v kapalině její směr a velikost zavisí na poměru sil F g a F vz (ty závisí na poměru ρ p a ρ k ) Poměr hustotPoměr sil Chování tělesa v kapalině ρ p > ρ k F g > F vz klesá ρ p = ρ k F g = F vz vznáší se ρ p < ρ k F g < F vz stoupá (pak plove)

Výsledná síla působící na těleso v kapalině nákres, další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – kapaliny a plyny – kapitola Archimédův zákon

Otázky k zopakování 1.Jaké síly působí na těleso ponořené do kapaliny a kterými směry působí? 2.Na čem závisí velikost vztlakové síly? 3.Porovnej velikost vztlakových sil působících na míče na házenou a na tenis ponořené do vody. 4.Na čem závisí, jestli se dané těleso potopí? 5.Může plovat na hladině těleso s hustotou větší než je hustota vody?

Shrnutí vztlaková síla působí na tělesa ponořená do kapaliny svisle vzhůru Archimédův zákon Na těleso ponořené do kapaliny působí vztlaková síla. Její velikost se rovná gravitační síle působící na těleso se stejným objemem, jaký má ponořená část tělesa výpočet vztlakové síly