Přijetí společné evropské měny v ČR přínosy a rizika 29. leden 2016 Josef Středula – předseda ČMKOS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

Proč nejsem eurooptimistou
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
7 Nezaměstnanost.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Světové hospodářství.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Chudoba jako sociální problém
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
JE ČAS… SE OZVAT Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016?
Vize změny hospodářské strategie ČR 19. listopadu 2015.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
BIVŠ.  Sbližování ekonomické úrovně = Konvergence = catching-up proces  Formálně lze zapsat: Y 1,t /Y 2,t < Y 1,t+1 /Y 2,t+1 pro Y 1,t < Y 2,t  Pouze.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Tisková konference ČMKOS
Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Jednotná měnová politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Úvod, základní principy a cíle
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Tisková konference ČMKOS
Má lithium těžit stát? 1 Obecné problémy průzkumu a těžby surovin
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Přijetí společné evropské měny v ČR přínosy a rizika 29. leden 2016 Josef Středula – předseda ČMKOS

Pozice ČMKOS ke vstupu do EMU  Z probíhající „diskuse“ lze nabýt dojmu, že přijetí či nepřijetí eura není podmíněno ničím jiným než splněním tzv. maastrichtských kritérií (čili naplněním podmínek takzvané nominální konvergence)  Skutečná „ekonomická zralost“ ve vztahu k ekonomickému růstu a přibližování ekonomické úrovně a tím i celkové životní úrovně obyvatelstva k vyspělým zemím důkladněji zvažována není

Pozice ČMKOS ke vstupu do EMU  „Automaticky“ se předpokládá, že zřejmé výhody společné měny, ke kterým lze přičíst hlavně odstranění kurzových rizik, převáží nad nevýhodami, spočívajícími ve ztrátě samostatné měnové politiky a přizpůsobovacího kurzového mechanismu  To nikdy nebyl a není názor ČMKOS. Podle našeho názoru debaty soustředěné na stanovení data přijetí eura zastírají mnohem důležitější otázky spojené se skutečnou zralostí jednotlivých zemí společnou měnu přijmout. Zralostí, která zaručí, aby nebyly poškozeny ani zájmy přistupujících zemí, ani stabilita společné měny.

Pozice ČMKOS ke vstupu do EMU  Specifikem české ekonomiky je odtrženost reálné a nominální konvergence, která je větší než v ostatních nových členských zemích. Celková cenová úroveň i úroveň nominálních mezd je nižší, než by odpovídalo reálné ekonomické úrovni země. Z historických důvodů odlišného výchozího nastavení měnového kurzu a přísnější měnové politiky v transformačním období v České republice existují velké rozdíly v relativní ekonomické, cenové a mzdové úrovni.  Je proto třeba zdůraznit, že naším cílem je aby reálná konvergence české ekonomiky k vyspělým zemím EU a především konvergence mezd a platů probíhala co nejrychleji. Koneckonců Česká republika a čeští občané přece nevstupovali do Evropské unie s vidinou, že ve zkratce řečeno jsou a zůstanou „žebráky“ Evropy. A nebylo by dobré, aby tato vidina byla spojována s přijetím eura jako společné měny EU

Pozice ČMKOS ke vstupu do EMU  Diskuse o euru je pro deset milionů českých občanů diskusí o tom s jakou úrovní mezd, platů (ale i důchodů, podpor v nezaměstnanosti aj.) a celkové produktivity bude Česká republika euro přijímat  Diskuse o euru je diskusí o tom, jakým kursem se budou tyto veličiny z českých korun do eura přepočítávat  Diskuse o euru je diskusí o tom, jakým kursem se bude českým občanům přepočítávat majetek a úspory

Pozice ČMKOS ke vstupu do EMU  Říkáme rovnou že přijímat euro s kursem 27 Kč za 1 euro a tedy s průměrnou mzdou (pod kterou se navíc nalézá ¾ našich zaměstnanců) ve výši 980 euro, s průměrným důchodem 400 euro, s minimální mzdou 370 euro či s průměrnou podporou v nezaměstnanosti 210 euro si opravdu představit nedovedeme

Náklady práce Euro/hodina (nominální kurs) Podíl nákladů práce v ČR na nákladech práce ve sledované zemi (%) Rychlost konvergence nákl. práce ČR vůči sledované zemí za 10 let (procentní body) Do vyrovnání úrovně nákladů práce zbývá ČR (procentní body) Rok Norsko 30,15419,317,4-1,982,6 Dánsko 29,640,319,623,33,776,7 Belgie 29,239,119,9244,176 Švédsko 2937,42025,15,174,9 Francie 28,234,620,627,16,572,9 Nizozemí 27,33421,227,66,472,4 Finsko 24,432,323,829,15,370,9 Rakousko 25,231,52329,86,870,2 Německo 26,831,421,629,98,370,1 ČR 5,89,

Česká republika 9,4 EUR/h Jaká je současná cena české práce? Náklady v EUR/h

Jaká je současná cena české práce? Nominální mzdy v EUR/h

Minimální mzda v paritě kupní síly v EU (PPS/EUR)

Politika levné práce a slabého kurzu měny Technologické zaostávání Sestup k nižším stupňům zpracování subdodavat elského typu Nižší ocenění produktu (ekonomika v pozici „price taker“) Nižší přidaná hodnota Nižší souhrnná produktivita práce Nižší mzdy PAST CHUDOBY  Politika levné práce a slabého kursu nemůže být změněna kolektivním vyjednáváním ani sebesilnějším tlakem odborů  Tato politika musí být odstraněna prostřednictvím formulace a prosazení nové hospodářské politiky státu  Tato politika musí zabránit petrifikaci současné struktury ekonomiky a vést k restrukturalizaci ekonomiky směrem k vyšším stupňům zpracování

 Politika nízkých mezd (nákladů práce) a slabého kursu měny vede k sestupné restrukturalizaci ekonomiky (směrem k nižším stupňům zpracování)  Česká ekonomika se profiluje jako závislý (záložní) ekonomický prostor s nižším oceněním produktu, nižší produktivitou a tím i mzdami, hledající stále levnější pracovní sílu Pokračování těchto procesů nebezpečně uzamkne Českou republiku v pasti chudoby

Kdy ČR dostihne sledovanou zemi? (v letech) Země / Rok Při současném kursu a rychlosti konvergence z předchozích 10 let Při kursu silnějším o 10% a rychlosti konvergence z předchozích 10 let Při kursu silnějším o 20% a rychlosti konvergence z předchozích 10 let Norsko nikdynikdy495 Dánsko Belgie Švédsko Francie Nizozemí Finsko Rakousko Německo ČR 000

Politika podpory národní ekonomiky Podpora technologického vzestupu Vzestup k vyšším stupňům zpracování posílení finality výroby Dynamický růst ocenění produktu (ekonomika v pozici „price-maker“) Vyšší přidaná hodnota Vyšší souhrnná produktivita práce Vyšší mzdy CESTA K PROSPERITĚ

Přírůstky firemních zisků a mezd Historicky největší růst zisků firem v ČR +13,3% tj mld. Kč Na mzdách vyplatily firmy + 3,3% tj. +31 mld. Kč Výrazně se snížila proporce mezd a zisků na 78,1% oproti 85,6% v r a proti 85% průměru Zaměstnanci však nepoznali na svých příjmech tato pozitiva

Dividendy a reinvestice z PZI v ČR V r odešlo do zahraničí z PZI 219,4 mld., což je nejvíce v historii ČR Reinvestováno bylo 94,2 mld. (druhý největší objem)

 Přibližování ČR k nejvyspělejším zemím EU v nákladech práce při současné struktuře české ekonomiky a kursu koruny nemá smysluplné východisko  Řešení je nutno založit paralelně jak ve mzdách tak i v kurzu  Mzdy - je třeba rychlejšího růstu nominálních mezd mezi ČR a vyspělými státy EU  Kurs koruny - je naprosto nezbytné nebránit posilování kurzu české koruny  Jen výrazné posílení kurzu koruny o cca 20 % dává smysluplnou šanci přiblížení mezd alespoň k sousedním zemím v dohledném časovém úseku jednoho lidského života Závěry ČMKOS

 Česká ekonomika musí prokázat svou životaschopnost a konkurenceschopnost bez kursové berličky a teprve pak lze uvažovat o přijetí eura. To je, podle názoru ČMKOS, poučení z předchozích 25 let ekonomického vývoje České republiky a také to je jediná možná cesta k bezporuchovému přijetí eura. Přitom odhlížíme od problémů, které v současnosti eurozóna prožívá a které termín pro přijetí eura oddalují a ve skutečnosti dávají české ekonomice čas na adaptaci Závěry ČMKOS

Děkuji vám za pozornost!