Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_729_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Česká literatura 1. poloviny 20. století I.
Povídání o pejskovi a kočičce
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Karel Čapek.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08Číslo DUM12.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_ČJPS21260BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Poláček jeho život a tvorba.
Karel Poláček -Narozen 22.března 1892 v Rychnově nad Kněžnou
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
E. Bass a V. Ř ezá č PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
EDUARD BASS 9. ročník.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Eduard Bass Marcela Bečáková 3. A. Eduard Bass ( ) narozen v Praze vl. jménem Eduard Schmidt studium na obchodní akademii, poté obchodním zástupce.
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Karel a Josef Čapkovi.
Spisovatelé dětské literatury
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
 1. světová válka  Bolševická revoluce v Rusku  Početné dělnictvo  Osobnost T. G. Masaryka a jeho pojetí demokracie  Rozvoj techniky  Hospodářská.
Josef a Karel. Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
EDUARD BASS (* 31. prosince 1887 /1. ledna 1888 Praha = přesně o půlnoci -  2. října 1946 Praha)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_DEMOKRA TICKY_PROUD_PREZENTACE_10 Název.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE V této prezentaci se žáci seznámí s významnými představiteli demokratického proudu. Pochopí, že principy demokracie a humanismu lze uplatňovat i v osobním životě. Prezentace může žáky motivovat k zájmu o dílo autorů, případně o televizní nebo filmové zpracování.

LITERATURA V 1. POLOVINĚ 20. STOLETÍ Demokratický proud v české literatuře

DEMOKRATICKÝ PROUD Autory demokratického proudu spojuje filozofický pragmatismus a uplatňování demokratických principů a humanismu v literární činnosti i v osobním životě. Autoři demokratického proudu pracovali jako novináři v Lidových novinách. Představitelé: Karel Čapek Karel Poláček Eduard Bass Josef Čapek

KAREL POLÁČEK (1892 – 1944) Prozaik, humorista, kritik, novinář židovského původu 1. svět. válku prožil na ruské a srbské frontě Pracoval v redakci Lidových novin – soudničky a sloupky, vtipně glosoval události 1939 musel z rasových důvodů redakci opustit 1943 odvlečen do Terezína, odtud do Osvětimi, kde zahynul

KAREL POLÁČEK - DÍLO Muži v ofsajdu – humoristický román psychologie a vášnivost fotbalových fanoušků otec a syn Habáskovi, stoupenci žižkovské Viktorky X pan Načeradec, obchodník, fanoušek Slávie; komické situace Hostinec U Kamenného stolu – úsměvná próza o venkovských lázních a hostech za okupace vyšla pod jménem malíře Vlastimila Rady Dům na předměstí – společenská kritika a satira o majiteli činžovního domu a nájemnících

KAREL POLÁČEK - DÍLO Okresní město, Hrdinové táhnou do boje, Podzemní město, Vyprodáno – románová pentalogie (5. díl nezvěstný) obraz provinciálního městečka před 1. svět. válkou a „malého českého člověka“ Bylo nás pět – úsměvná próza vznik za protektorátu, vydáno posmrtně svět maloměsta viděný očima dětí X svět dospělých situační a slovní komika (dobrodružství, „vynálezy“, klukovské boje) spojení zcela spisovných, až knižních výrazů se slovy expresivními, nářečními a z obecné češtiny (jelikož, kulit vočadla, prauda, dolejzá)

EDUARD BASS (1888 – 1946) Prozaik, humorista, dramatik, novinář, kabaretní umělec Působil jako textař a konferenciér v kabaretu Červená sedma V Lidových novinách autor rozhlásků – veršovaných komentářů k týdenním událostem (700), psal i sloupky (kázáníčka), soudničky

EDUARD BASS - DÍLO Klapzubova jedenáctka – próza pro děti fotbalové mužstvo 11 synů českého chalupníka, které se proslavilo ve světě touha získat svět poctivostí a důvtipem Cirkus Humberto – román z cirkusového prostředí, tzv. próza českého génia oslava člověka, jeho tvůrčích schopností, píle, podnikavosti; důvěra v českého člověka, jeho úspěšnost v cizině hlavní postava – Vašek, syn jihočeského zedníka, prochází všemi stupni cirkusového výcviku v manéži – rychlá kariéra (sňatek), nakonec ředitel cirkusu Lidé z maringotek – novely 10 milostných příběhů, cirkusový dekameron – rámcová próza vyprávění artistů během jedné noci

JOSEF ČAPEK (1887 – 1945) malíř, grafik, spisovatel 1939 zatčen a celou dobu 2. svět. války vězněn zemřel v koncentračním táboře DÍLO: Lelio – soubor povídek, zachycení atmosféry smutku a zoufalství (válka) Kulhavý poutník – kniha na pomezí prózy a eseje Psáno do mraků – kniha aforismů Ve stínu kapradiny – příběh dvou pytláků Povídání o pejskovi a kočičce – pro děti

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Vysvětlete pojem demokratický proud. 2. Které autory demokratického proudu spojovala redaktorská práce v Lidových novinách? 3. O čem je dílo Karla Poláčka Bylo nás pět? 4. Co zachytil Eduard Bass v knize Klapzubova jedenáctka? Z jakého prostředí jsou jeho další díla? 5. Čemu se kromě literatury věnoval Josef Čapek?

ZDROJE SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 80 – 253 – 0185 – 2 SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 3. vydání, ISBN 80 – 7200 – Odmaturuj z literatury. Brno: Didaktis, 2002, ISBN 80 – – 5 KUDRYS Milan, FETTER W. Richard. Nástin dějin literatury. Praha: Fortuna, 1995, ISBN 80 – 7168 – X