Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady08Číslo DUM12.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady08Číslo DUM12."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady08Číslo DUM12 PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura Název materiáluKarel Poláček AutorMgr. Petra Karfíková Datum tvorby12. 4. 2013Ročník3. ročník Anotace Prezentace o životě a díle Karla Poláčka, ukázka z knihy Bylo nás pět, otázky za textem. Metodický pokyn Studenti se seznámí s životem a dílem Karla Poláčka. Přečtou si ukázku z Poláčkovy knihy, okusí se interpretovat text a odpovědět na otázky za textem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Karfíková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Karel Poláček (1892 – 1944) - novinář, humorista a prozaik židovského původu - narozen v Rychnově nad Kněžnou - pracoval jako úředník a novinář -do Lidových novin psal své soudničky a fejetony -je považován za tvůrce sloupku – kurzívou otištěný text na titulní straně (zamyšlení na aktuální téma) - za okupace pracoval pro Židovskou náboženskou obec - v roce 1943 byl odvlečen transportem přes Terezín do Osvětimi, kde zemřel v plynové komoře

3 Humoristická próza: MUŽI V OFSIDU – karikatura fotbalových fanoušků Viktorky Žižkov (p. Habásko) a Slávie (p. Načeradec) HOSTINEC U KAMENNÉHO STOLU – vypravování o figurkách – hostech venkovských lázní (za války vyšlo pod jménem ilustrátora Vlastimila Rady kvůli Poláčkovu židovskému původu) DŮM NA PŘEDMĚSTÍ – příběh o nesnášenlivém majiteli činžovního domu, který vydírá své podnájemníky

4 Protiměšťácká pentalogie: OKRESNÍ MĚSTO, HRDINOVÉ TÁHNOU DO BOJE, PODZEMNÍ MĚSTO, VYPRODÁNO (pátý díl se nedochoval) – kritika typických figurek měšťácké společnosti Literatura pro děti: EDUARD A FRANCIMOR – moderní pohádka pro děti BYLO NÁS PĚT – popisuje svět svého mládí viděný dětskýma očima

5 Když nám pan učitel rozdával vysvědčení, tak nás vyvolával jednoho po druhém a byl celý jinačí, protože ve svátečním. Žáci byli taky ve svátečním. Zilvar chudobince měl kalhoty po tatínkovi a čepici mu půjčil pan Stádník, co bydlí taky v chudobinci. aby Zilvar byl taky ve svátečním. Kabát měl po bráchovi, co šel na vojnu, a rukávy mu byly dlouhé, ale on si z toho nic nedělal a utíral si do nich nos. Otakárek Soumarů byl v námořnickém a přivedla ho slečna. Édovi Kemlinkovi vrzaly botky a on byl rád. Bejval Antonín měl modrou kravatu a dal se ostříhat mašinkou. Já jsem měl hodinky, ale nesměl jsem je otevřít, kdybysem se chtěl podívat na kolečka.

6 Úkoly k textu: 1.Z které Poláčkovy knihy je ukázka? 2.Vyjmenujte kamarády hlavního aktéra Petra Bajzy a charakterizujte je na základě textu. 3.Popište jazykovou a syntaktickou stránku textu. 4.Najděte slova, která nepatří do spisovné češtiny.

7 Citace: KUPCOVÁ, Helena a Jana ČEŇKOVÁ. Příběhy: texty k literární výchově pro 6.-9. ročník ZŠ a nižší třídy víceletých gymnázií. 2. vyd. Praha: Scientia, 1994, s. 75. Učebnice pro základní školy (Scientia). ISBN 80-85827-30-1.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady08Číslo DUM12."

Podobné prezentace


Reklamy Google