TRÁVICÍ SOUSTAVA
FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků
Zpracování : a)MECHANICKY – zuby, jazyk - rozmělnění potravy b)CHEMICKY – potrava se chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky (jsou vstřebávány krví), které slouží jako: - zdroj energie - stavební látky
STAVBA TRÁVICÍ SOUSTAVY DUTINA ÚSTNÍ HLTAN JÍCEN ŽALUDEK TENKÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO KONEČNÍK Dále pak: JÁTRA - ŽLUČNÍK SLINIVKA BŘIŠNÍ
DUTINA ÚSTNÍ FUNKCE: příjem a zpracování potravy: a) Mechanické – zuby, jazyk b) Chemické - sliny
ZUBY – stavba zubu A – korunka B – kořen C – krček 1.- zubní sklovina 2.- zubovina 3.- zubní dřeň 4.- dáseň 5.- zubní cement 6.- čelistní kost 7.- céva 8.- nerv C
sklovina cement 9
POČET ZUBŮ – ZUBNÍ VZOREC Trvalý chrup – 32 zubů řezáky špičáktřenové zuby stoličky
Mléčný chrup – 20 zubů řezáky špičák stoličky
ZUBNÍ KAZ V ÚSTECH JE ŘADA BAKTÉRIÍ – ROZKLÁDAJÍ POTRAVU – VZNIK ZUBNÍHO KAZU Počáteční stadium zubního kazuPostupující zubní kaz pronikl sklovinou Další stadium neléčeného zubního kazu – zasažena i zubovina Pokročilý zubní kaz – zasažena dřeň zubu
PARADENTOZA Zdravá dáseň Mírné stadium paradentózy - léčitelné
Kritické stadium paradentózy – ztráta zubů nevyhnutelná
JAZYK sladkost slanost kyselost hořkost 18 Na jazyku – chuťové pohárky – vnímáme základní chuťové pocity: - sladkost - slanost - kyselost - hořkost
SLINNÉ ŽLÁZY příušní podčelistní podjazyková Sliny obsahují ENZYM PTYALIN – štěpí škrob na jednoduché cukry ( sousto zesládne ) 1)PODČELISTNÍ 2)PODJAZYKOVÁ 3)PŘÍUŠNÍ
20 HLTAN rozžvýkáním se sousto posune na kořen jazyka – vyvolá polykací reflex - tím se sousto dostane do hltanu a jícnu JÍCEN
podoba hruškového vaku poloha – horní část dutiny břišní ŽALUDEK
1. MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vznik tráveniny – svalovina žaludku 2. CHEMICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vylučování žaludeční šťávy s enzymy – štěpení potravy: - enzym pepsin: štěpí bílkoviny - HCl (kys.chlorovodíková) : rozrušuje maso, sráží mléko, ničí bakterie - hlen: chrání stěny žaludku před HCl (denně asi 2–3 litry žaludeční šťávy) FUNKCE ŽALUDKU:
TENKÉ STŘEVO 22 3 části: 1.DVANÁCTNÍK: Ø 2,5–3 cm, 25 cm (12 palců) - vývod ze slinivky břišní a žlučníku - konečné štěpení živin 2. LAČNÍK – 2,5–4 m 3. KYČELNÍK – 1–1,5 m Vstřebávání živin do krve - KLKY
TLUSTÉ STŘEVO – délka 1,5 m, šířka 5–7 cm slepé střevo tračník - vzestupný - příčný - sestupný esovitá klička konečník Červovitý přívěsek - appendix Slepé střevo 22
posun nestrávené potravy – peristaltická vlna FUNKCE TLUSTÉHO STŘEVA: -vstřebávání vody => zahušťování a rozklad zbytků bakteriemi => výkaly -při poruchách: průjmy, plynatost, zácpa
JÁTRA FUNKCE JATER: 1. přeměna živin (cukrů, tuků, bílkovin), které přivádí krev vrátnicovou žilou do jater od střev 23
2. tvorba žluči: hromadí se v žlučníku (= žlučový měchýř) - žlučovodem do tenkého střeva žluč: rozptyluje tuky na malé kapičky = emulgace 24
3. zachytávají jedy (přijaté nebo vzniklé při látkové přeměně) 4. rozkládají hemoglobin (přeměna na žlučová barviva) 5. tvorba močoviny z nadbytečného N
SLINIVKA BŘIŠNÍ (PANKREAS) - žláza dlouhá asi 18 cm - její vývod ústí do dvanáctníku – šťáva štěpí cukry, tuky i bílkoviny - jiné buňky pankreatu produkují hormon inzulín
OPAKOVÁNÍ - TRÁVICÍ SOUSTAVA 1)V přesmyčce najdeš názvy 2 trávicích enzymů. Napiš, v čem jsou enzymy obsaženy. YLANPIT – IPNEPS -
A) Orgán je uložen na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Má několik důležitých funkcí – např. zachytává jedovaté látky, rozkládá hemoglobin, tvoří se zde žluč. Je to ……………………… B) Je zásobníkem pro právě přijatou potravu, která se zde promíchává, a vzniká v něm trávenina. Vylučuje také šťávu, jež obsahuje enzym pepsin, který štěpí některé látky. Je to …………………………… C) Orgán je složen ze 3 částí a jeho celková délka je 3–5 m. Zajišťuje vstřebávání živin do krve a dokončuje se zde trávení všech živin. Je to ……………………………….. 2) Poznej orgány trávicí soustavy
3) Přiřaď pojmy z tabulky k příslušným částem trávicí soustavy: Zuby …………………………………………….. Žaludek …………………………………………. Tenké střevo …………………………………….. Tlusté střevo ……………………………………….. Pepsin APENDIX KYČELNÍK Příčný tračník Lačník korunka ESOVITÁ KLIČKA Dvanáctník kořen PARADENTÓZA trávenina HCl sklovina
ŘEŠENÍ 1) YLANPIT – PTYALIN - je obsažen ve slinách IPNEPS - PEPSIN – je obsažen v žaludeční šťávě 2) Poznej orgány trávicí soustavy: Je zásobníkem pro právě přijatou potravu, která se zde promíchává, a vzniká v něm trávenina. Vylučuje také šťávu, jež obsahuje enzym pepsin, který štěpí některé látky. Je to ŽALUDEK. Orgán je uložen na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Má několik důležitých funkcí – např. zachytává jedovaté látky, rozkládá hemoglobin, tvoří se zde žluč. Je to JÁTRA. Orgán je složen ze 3 částí a jeho celková délka je 3–5 m. Zajišťuje vstřebávání živin do krve a dokončuje se zde trávení všech živin. Je to TENKÉ STŘEVO. 3) Zuby – sklovina, kořen, korunka, paradentóza Žaludek – pepsin, HCl, trávenina Tenké střevo – dvanáctník, lačník, kyčelník Tlusté střevo – apendix, příčný tračník, esovitá klička