FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Advertisements

Modernizace výuky odborných předmětů
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Léčba po transplantaci ledviny
- vznik nádorů a jejich prevence
Toxické účinky nízkých dávek
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
HIV & Výživa kojence Lída Lhotská IBFAN/GIFA Ženeva Dagmar Schneidrová
Mykotoxiny.
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Listerióza a nutriční toxikologie
Úvodní přednášky z předmětu TOXIKOLOGIE VŠCHT Praha VŠCHT Praha Jedovatá stopa – 4. díl.
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Poruchy mechanizmů imunity
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Virová hepatitída typu E
Vitamíny rozpustné ve vodě
Ošetřovatelská péče o nemocného po transplantaci kostní dřeně
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
JÁTRA Trávicí soustava.
Alimentární onemocnění
Metabolismus železa Alice Skoumalová.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Endemická struma Hejmalová Michaela.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_573 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Potraviny pro zvláštní výživu
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Alternativní výživa v dětském věku
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Toxické látky ve výživě
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Choroby jater a žlučových cest
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Kadmium Potraviny – rizikové hodnocení Aktualizace 2009.
PRINCIPY TOXIKOLOGIE POTRAVIN Dávky potenciálně toxických sloučenin přijímaných potravinami jsou velmi nízké- stopové (vzhledem např k akutní toxicitě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Cvičeni Rizika spojená s toxickými látkami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Aglykon. „Renwickova hypotéza“….1972 Epidemiologická souvislost mezi konzumací plesnivých brambor (špatná úroda) a výskytem závažných neurologických defektů.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Mykotoxiny ve výživě zvířat
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Onkologie Jitka Pokorná.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Malnutrice.
Endemická struma.
Akutní a chronické hepatitidy
Porfyriny a žlučová barviva
Onemocnění trávicí soustavy.
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
= přeměna látek a energií
NAUKA O POVAZE A MECHANISMU ÚČINKŮ CHEMICKÝCH LÁTEK
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Poruchy mechanizmů imunity
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací PenicilliumOchratoxí n Patulín (+) FusariumDON, NIV, Zearaleno n Fumonisiny polní__ Nejběžnější plísně a mykotoxíny v potravinách

absorbce: 40-60% → krev (serumalbumin) t 1/2 (krev) → druhové rozdíly (lab zvíř 1-2 hod; člověk > 10 hod )? distribuce: ledviny > játra > sval > tuk metabolizmus: OCHB; OCHα; hydroxy- Vylučování: moč (druhové rozdíly); žluč Toxikokinetika: RIZIKOVÉ HODNOCENÍ OTA

// RIZIKOVÉ HODNOCENÍ OA-pokrač // mechanizmus tox účinku: spec inhibice syntézy proteinů + DNA, RNA toxicita ledviny cílový orgán – akumulace ➩ nefrotoxicita / degenerace) dávka + doba expozice vysoké dávkyteratogenita-myš, potkan atd, imunotoxicita (kostní dřeň atd); nádory ledviny (hlodavci)

Fusarium ear rot ( Fusarium graminearum-Gibberella) Kukuřice DON, zearalenol

DON (deoxynivalenol) Toxicita: akutní/subakutní nechutenství, zvracení, hubnutí, ( µg/kg!!) průjmy - zvířata (člověk ?) NOELmyš (2 roky) 0.1 mg/kg ž hm (zpomalení růstu) TDI1 μg/kg(UF:100x) Odhadovaný denní příjem z cereálií řádově odpovídá TDI

// trichotecener-pokračování // T2, HT2 toxicita: prase – 3 týdny (subakutní) hematotoxicita, imunotoxicita LOAEL / NOEL mg /kg ž hm t-TDI0.060 μg/kg (UF:500x) Odhadovaný denní příjem T2 + HT2 z cereálií μg/kg – severské země; μg/kg (Evropa)

ZEARALENON (Fusarium) Výskyt: cerálie (kukuřice, pšenice, ječmen, rýže), ovoce, mléko Toxikologie: Toxikokinetika absorbce – zažívací trakt ( t ½ 22hod člověk) metabolizmus – zearalenol α, ß;glukuronidy vylučování- žluč, moč (králík, člověk ) Mechanizmus tox účinku: navázání na estrogenní receptory (prase nejcitlivější) poruchy plodnosti, anabolikum

ZEARALENONE  -ZEARALENOL-  -ZEARALANOL (ZERANOL)

Aflatoxiny ( B 1  M 1 ), B 2, G 1, G 2 ) Tvorba a výskyt: Aspergillus flavus (globálně) a parasiticus (Afrika, Asie) - pre- a postharvest paraořechy, burské oříšky, mandle, rozinky (sušené), ovsík, kukuřice (B 1 - G 2 ); krmivo (B 1 )  mléko (M 1 )

Toxické účinky: akutní toxicita : žloutenka, krvácení v zažívacím traktu, vysoká úmrtnost ( > 1 mg/ kg potraviny!!) subchronická tocita: imunosuprese (buněčná); nutriční defekty (děti) chronická toxicita: zhoubné nádory – zvířata (značné rozdíly mezi druhy a kmeny) + člověk (játra, ledviny, žlučový měchýř atd) (M1 asi 10x slabší) rizikové faktory – virová B hepatitida, alkoholismus

ABF1 genotoxický ( in vitro; in vivo) ABF1 carcinogenní u člověka - HBV+hepatocelulární carcinom (IARC - skupina 1) ( Afrika, Asie >80% případů ; Jižní Evropa?) B1+G1+M1 carcinogenní – lab zvířata B2 omezený důkaz  G2 nedostačující  

Jižní Evropa – nádory v játrech: 28%↔ HBV a 21% ↔ HBC infekce ( + alkohol, cigarety, orální antikoncepce) Aflatoxiny zanedbatelné?? Subsahariální Afrika a Asie – přímý vztah mezi alimentární expozicí afaltoxinům a výskytem HCC (hepatocelulární carcinom)!!

Ochranné limity (ML) (EU Regulation1881/2006) 0.010speciální diety (kojenci) Aflatoxin B ₁ mléko, mléčné výrobky kojenecká výživa Afllatoxin M ₁ ,0 " " " - surovina " " " - konzumní Aflatoxin B ₁ -G ₂ (suma) 5,0-8,0 2,0 oříšky, sušené ovoce, kukuřice, koření - surovina " " - konzumní Aflatoxin B ₁ ML (μg/kg) Produkt Mykotoxin

Produkt ML μg/kg Aflatoxin B 1 oříšky, kukuřice, sušené ovoce, koření – surovina konzumní 5.0 – Aflatoxin B 1 -G 2 (suma) ″ ″ surovina konzumní Aflatoxin B 1 speciální diety (kojenci)0.010 Aflatoxin M 1 mléko, mléčné výrobky kojenecká výživa