FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací PenicilliumOchratoxí n Patulín (+) FusariumDON, NIV, Zearaleno n Fumonisiny polní__ Nejběžnější plísně a mykotoxíny v potravinách
absorbce: 40-60% → krev (serumalbumin) t 1/2 (krev) → druhové rozdíly (lab zvíř 1-2 hod; člověk > 10 hod )? distribuce: ledviny > játra > sval > tuk metabolizmus: OCHB; OCHα; hydroxy- Vylučování: moč (druhové rozdíly); žluč Toxikokinetika: RIZIKOVÉ HODNOCENÍ OTA
// RIZIKOVÉ HODNOCENÍ OA-pokrač // mechanizmus tox účinku: spec inhibice syntézy proteinů + DNA, RNA toxicita ledviny cílový orgán – akumulace ➩ nefrotoxicita / degenerace) dávka + doba expozice vysoké dávkyteratogenita-myš, potkan atd, imunotoxicita (kostní dřeň atd); nádory ledviny (hlodavci)
Fusarium ear rot ( Fusarium graminearum-Gibberella) Kukuřice DON, zearalenol
DON (deoxynivalenol) Toxicita: akutní/subakutní nechutenství, zvracení, hubnutí, ( µg/kg!!) průjmy - zvířata (člověk ?) NOELmyš (2 roky) 0.1 mg/kg ž hm (zpomalení růstu) TDI1 μg/kg(UF:100x) Odhadovaný denní příjem z cereálií řádově odpovídá TDI
// trichotecener-pokračování // T2, HT2 toxicita: prase – 3 týdny (subakutní) hematotoxicita, imunotoxicita LOAEL / NOEL mg /kg ž hm t-TDI0.060 μg/kg (UF:500x) Odhadovaný denní příjem T2 + HT2 z cereálií μg/kg – severské země; μg/kg (Evropa)
ZEARALENON (Fusarium) Výskyt: cerálie (kukuřice, pšenice, ječmen, rýže), ovoce, mléko Toxikologie: Toxikokinetika absorbce – zažívací trakt ( t ½ 22hod člověk) metabolizmus – zearalenol α, ß;glukuronidy vylučování- žluč, moč (králík, člověk ) Mechanizmus tox účinku: navázání na estrogenní receptory (prase nejcitlivější) poruchy plodnosti, anabolikum
ZEARALENONE -ZEARALENOL- -ZEARALANOL (ZERANOL)
Aflatoxiny ( B 1 M 1 ), B 2, G 1, G 2 ) Tvorba a výskyt: Aspergillus flavus (globálně) a parasiticus (Afrika, Asie) - pre- a postharvest paraořechy, burské oříšky, mandle, rozinky (sušené), ovsík, kukuřice (B 1 - G 2 ); krmivo (B 1 ) mléko (M 1 )
Toxické účinky: akutní toxicita : žloutenka, krvácení v zažívacím traktu, vysoká úmrtnost ( > 1 mg/ kg potraviny!!) subchronická tocita: imunosuprese (buněčná); nutriční defekty (děti) chronická toxicita: zhoubné nádory – zvířata (značné rozdíly mezi druhy a kmeny) + člověk (játra, ledviny, žlučový měchýř atd) (M1 asi 10x slabší) rizikové faktory – virová B hepatitida, alkoholismus
ABF1 genotoxický ( in vitro; in vivo) ABF1 carcinogenní u člověka - HBV+hepatocelulární carcinom (IARC - skupina 1) ( Afrika, Asie >80% případů ; Jižní Evropa?) B1+G1+M1 carcinogenní – lab zvířata B2 omezený důkaz G2 nedostačující
Jižní Evropa – nádory v játrech: 28%↔ HBV a 21% ↔ HBC infekce ( + alkohol, cigarety, orální antikoncepce) Aflatoxiny zanedbatelné?? Subsahariální Afrika a Asie – přímý vztah mezi alimentární expozicí afaltoxinům a výskytem HCC (hepatocelulární carcinom)!!
Ochranné limity (ML) (EU Regulation1881/2006) 0.010speciální diety (kojenci) Aflatoxin B ₁ mléko, mléčné výrobky kojenecká výživa Afllatoxin M ₁ ,0 " " " - surovina " " " - konzumní Aflatoxin B ₁ -G ₂ (suma) 5,0-8,0 2,0 oříšky, sušené ovoce, kukuřice, koření - surovina " " - konzumní Aflatoxin B ₁ ML (μg/kg) Produkt Mykotoxin
Produkt ML μg/kg Aflatoxin B 1 oříšky, kukuřice, sušené ovoce, koření – surovina konzumní 5.0 – Aflatoxin B 1 -G 2 (suma) ″ ″ surovina konzumní Aflatoxin B 1 speciální diety (kojenci)0.010 Aflatoxin M 1 mléko, mléčné výrobky kojenecká výživa