Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Síťové karty, parametry
Počítačové sítě.
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Digitální učební materiál
IT ESSential I. 8. Networks. 2 Rozdělení sítí  LAN  skupina hosts vzájemně propojených zařízení s jednotnou správou (jednotné řízení bezpečnosti, přístupu,
Sběrnice.
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Protokol TCP/IP a OSI model
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Počítačové sítě Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Základy informatiky část 6
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Rozhraní počítače 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Prezentace technologie MLA Od konfigurace počítače přes funkci až k aplikaci.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Topologie počítačových sítí
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC Vznik specializovaného síťového rozhraní NIC Vznik síťových OS (NIOS) Příklady síťových služeb

Co je to síť Definice: „Je to vzájemné spojení dvou nebo více IT zařízení navzájem za účelem sdílení svých HW nebo SW prostředků.“ „Síť je tvořena nejméně dvěma PC“

Důvody vzájemného sdílení zařízení Náhrada přenosu dat na výměnných médiích Eliminace vlivu nespolehlivosti médií Eliminace vlivu nespolehlivosti mechanik Rychlejší a spolehlivější výměna dat

Rozhraní (interface) „Rozhraní je zpravidla technické prostředí, kterými jsou zařízení vzájemně spojena.“ > Fyzické i elektrické propojení zařízení musí být vzájemně slučitelné (kompatibilní) Protokol „Protokol je společný „jazyk“ komunikace na daném rozhraní.“ > Aby si zařízení rozuměla, musí znát stejný protokol pro komunikaci.

Standardní rozhraní PC Paralelní Logické LPT Protokol Centronics Šířka dat 8bitů Rychlost 300kbs -1 Duplexní rychlost 150kBs -1 Vzdálenost max 5m Sériové Logické COM Protokol RS232 Šířka dat 2bity Rychlost 112,5kbs -1 Duplexní rychlost 14kBs -1 Vzdálenost max 30m Topologie sítě byla sériová Více PC > nižší propustnost

Vznik specializovaného síťového rozhraní (NIC) Důvod vzniku: Nevyhovující rychlost pro nové síťové služby Potřeba zvýšení spolehlivosti Snížení ceny médií a konektorů Zvětšení vzdáleností Zvýšení počtu síťových účastníků (stanic i serverů) Jednoduchost a snadnost změny konfigurace. Revoluční změna -> vznik specializovaného síťového rozhraní (NIC) v 80-tých letech 20.století

Vlastnosti síťového rozhraní Parametry speciálního NIC: Je určen pouze pro síťovou komunikaci Využívá sériové komunikace (1 sériovou linku) Zavádí novou topologii sítě (bus) Jako přenosové médium využívá koaxiální kabel Rychlost komunikace se zvyšuje od 1Mbs do 10Mbs Počet stanic na jednom segmentu je až 20 Maximální vzdálenost je 185m nebo 500m Snižuje se cena kabeláže i konektorů (asi na 10% původní)

Vznik síťových OS (NIOS) Rozvoj sítí a potřeba unifikace nabízených služeb přináší potřebu vzniku specializované části OS Základní vlastností NIOS je nabídka síťových prostředků obdobným způsobem, jako prostředků lokálních Z pohledu aplikací (uživatelů) jde pouze o rozšíření nabízených lokálních prostředků PC o prostředky síťové Vznik NIOS přináší bouřlivý rozvoj služeb

Příklad 1 LANtastic Podporuje i nejstarší síťová rozhraní Zvládá smíšenou topologii (serial x bus) Nabízí varianty Peer_to_peer i client_server Disponuje službami: Souborovými (sdílení logických svazků) Komunikačními (posílání zpráv) Tiskovými (sdílení standardních portů LPT, COM) Vzdálené správy (nadstavba Eye)

Příklad 2 Novell Podporuje specializovaná síťová rozhraní (NIC) Nabízí variantu client_server (dedikovaný SRV) Propracovanější systém přístupových práv Disponuje službami: Souborovými (sdílení svazků, adresářů i souborů) Komunikačními (posílání zpráv, vznik služeb) Tiskovými (sdílení tiskáren, tiskových front) Vzdálené správy (konzola správy) Aplikačního serveru (síťové aplikace s licencemi)

Příklady síťových služeb FS >souborové služby PS >tiskové služby DBS >databázové služby AS >aplikační služby TS >terminálové služby Infrastrukturní služby k řízení provozu sítí apod. EMS >elektronická pošta (off-line) IMS >komunikační on-line služby MMS >multimediální služby HTS >hypertextové služby EBS >elektronické bankovnictví Elektronický obchod, aukce, inzerce apod.