Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží? Znáš nějaké? Jak je člověk získává?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Co již víme určitě o vitamínech : - vitamíny jsou látky, které zajišťují správné funkce lidského organismu - organismus si je sám nedovede vytvořit, musí je přijímat formou potravy - zvyšují odolnost proti nemocem - jsou v čerstvém ovoci a zelenině - všichni známe vitamín C - jeden vzniká při opalování - jeden je dobrý pro zrak

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Nové poznatky Vitamín = vital ( život) amin ( chemicky aminy, ne všechny !). Jsou však i vitamíny které dusík neobsahují, např. kyselina askorbová (vitamin C). Vitamíny se většinou označují velkými písmeny ABECEDY, případně číselným indexem ( B 1, B 2,…). Hypovitaminóza = nedostatek Hypervitaminóza = nadbytek Dělí se podle rozpustnosti : -vitamíny rozpustné ve vodě: vitaminy B ( komplex) a C -vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K Většina vitamínů je velmi citlivá na nejrůznější fyzikální a chemické vlivy.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Názvosloví a vzorce některých vitamínů: Kyselina L- askorbová (vit.C) Thiamin (vit.B 1 ) Retinol (vit.A 1 ) (2E,4E,6E,8E)-3,7-dimethyl-9-(2,6,6- trimethyl-1-cyklohexen-1-yl)-2,4,6,8- nonatetraen-1-ol Velice složité molekuly, tak pro zajímavost: 3-[4-amino-2-methyl-5-pyrimidinyl)methyl]- -5-(2-hydro­xyethyl)-4- methylthiazoliniumchlorid

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Některé vitamíny rozpustné ve vodě VitaminZdrojFunkceNedostatek B 1 (thiamin) obiloviny (hlavně klíčky), kvasnice, játra, srdce, ledviny a libové vepřové maso Činnost nervové soustavy, metabolismus cukrů ve svalech zvýšená únava, sklon ke křečím svalstva, zánět nervů až nemoc beri-beri B 6 (pyridoxin) mléko, kvasnice, obilné klíčky, maso, luštěniny podporuje účinek vitaminu B 1 a B 2 pomalé hojení zánětů, zhoršená regenerace sliznic B 9 (kys. listová) listová zelenina, játra ovlivňuje metabolismus aminokyselin a tvorbu červených krvinek chudokrevnost (anémie) B 12 (kobalamin) játra, maso, činnost bakteriíklíčový pro krvetvorbu chudokrevnost (anémie) C (kys. askorbová) syrové ovoce, zelenina katalyzuje oxidaci živin, udržuje dobrý stav vaziva a chrupavek, podporuje tvorbu protilátek únava, snížená odolnost proti nakažlivým chorobám, krvácení, vypadávání zubů, smrtelné onemocnění kurděje (skorbut)

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Některé vitamíny rozpustné v tucích VitaminZdrojFunkceNadbytekNedostatek A (retinol) mléčný tuk, vaječný žloutek, játra, maso, jako provitamín (mrkev, pomeranč, brokolice, špenát) nezbytný pro tvorbu barviv na sítnici, podílí se na syntéze bílkovin v kůži a sliznicích toxická, praskání a krvácení rtů, podrážděnost, poruchy vývoje plodu v těhotenství šeroslepost, noční slepota, rohovatění kůže a sliznic, ucpávání vývodů žlázami, poškození skloviny a zuboviny D (antirachitický) rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko, tvorba v kůži za přítomnosti UV záření řídí metabolismus (vstřebávání) Ca a P v těle odvápnění měkkých tkání, narušení růstu, poškození ledvin způsobuje (křivici), odvápňování kostí, měknutí kostí E (tokoferol) rostlinné oleje, živočišné tuky, obilné klíčky antioxidant, zamezuje hromadění škodlivých látek, dobrý vliv na pohlavní žlázy a průběh těhotenství žaludeční potíže, průjmy některé gestační poruchy

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Krátký test Napiš alespoň dva vitamíny rozpustné v tucích Napiš alespoň dva zdroje vitamínu A Napiš alespoň čtyři zdroje vitamínu C Napiš alespoň dva vitamíny rozpustné ve vodě Napiš dvě nemoci způsobené nedostatkem vitamínů Napiš dvě významné věci pro člověka, které vitamíny podporují

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Vitamins have diverse biochemical functions = Vitamíny mají různé biochemické funkce Are derivative hydrocarbons (chemistry) = jsou deriváty uhlovodíků Ascorbic acid = kyselina askorbová = vitamín C Vitamins are classified as either water-soluble or fat-soluble = Vitamíny jsou klasifikovány jako rozpustné ve vodě nebo v tucích

Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Použité zdroje