NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_LITERATURA PRO DĚTI_POVĚST ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
Téma: Středověká literatura
Český jazyk a literatura
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Slavný ( ) spisovatel pochází z chudé ( ) rodiny. Vzdělaný farář přesvědčil ( )
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
TYPY POVĚSTI Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pověsti, její hlavní znaky a dělení. V závěru zkusí žáci podle zadaných informací.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Pověsti charakteristika a druhy.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/47 Anotace Přemyslovské knížectví – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
Autor: Bc. Eva Doležalová
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Karel Havlíček Borovský
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_LITERATURA PRO DĚTI_HISTORICKÁ PRÓZA ČÍSLO PROJEKTU:
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_19_LITERATURA PRO DĚTI_DETEKTIVNÍ PŘÍBĚH ČÍSLO PROJEKTU:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
TYPY POVĚSTI Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_LITERATURA PRO DĚTI_POVĚST ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE: Prezentace vede k vymezení pojmu pověst a k seznámení s některými autory a jejich díly. JAZYK:Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Umí charakterizovat baladu a uvede příklad. KLÍČOVÁ SLOVA: Alois Jirásek, Adolf Wenig, Eduard Petiška, František Langer, Václav Cibula, Oldřich Sirovátka, Bohuslav Žárský DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Výklad CÍLOVÁ SKUPINA:Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

Pověst je epický útvar lidové slovesnosti. Jádro příběhu může být pravdivé, avšak díky ústnímu převypravování je příběh kvůli dramatičnosti a líbivosti značně dokrášlen, proto ztrácí na věrohodnosti. Pověsti tak mohou být brány jako historické zdroje pouze s rezervou. Pověsti jsou vždy místně i časově lokalizovány a svými vypravěči a posluchači byly a jsou považovány za pravdivé - tím se liší od pohádek.

Druhy pověstí 1. místní (o hradu, kapličce, studánce..) 2. historické (minulost národa) 3. o výjimečných lidech 4. heraldické (o erbech, znacích) 5. démonické (o vodníku, polednici…) 6. současné (městské, moderní) 7. legendární ( je tu pravdivá postava, která je známa)

pověst zpravidla vychází z historicky doložených reálií a faktů námětem bývá skutečná událost, situovaná do určitého místa a času je vyprávěním o životních osudech konkrétní, dobově existující postavy

Za první pověsti je možné považovat Kosmovu a Dalimilovu kroniku. Počátky

Za národního obrození byly folklórní pověsti spolu s lidovými pohádkami sbírány, zaznamenávány a literárně zpracovávány v umělecky svébytných souborech. K. J. Erben, Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních Karel Havlíček Borovský, Král Lávra – veršované, na motivy irské pověsti Božena Němcová, Národní báchorky a pověsti

léta 19. století Alois Jirásek, Staré pověsti české, (1894) Zvýraznil národně výchovný, vlastenecký a vzdělávací aspekt. Vytvořil nejúplnější, typově nejrozmanitější a umělecky nejhodnotnější soubor národních pověstí.

Adolf Wenig, Staré pověsti Pražské, (1937) rozšiřuje tematickou oblast pražských pověstí, již zaměřených na dětského čtenáře. Eduard Petiška, Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy (převyprávění pro mládež, 1968), Čtení o hradech, zámcích a městech (PP pro mládež, 1984). počátek 20. stol.

V 60. letech byla pověst v dětské literatuře zastoupena jen sporadicky, téměř ustalo i vydávání pověstí regionálních. František Langer, Pražské legendy (1956)

V 70. a 80. letech dochází k patrnému oživení pověsťové tvorby. Václav Cibula, Pražské pověsti (1972, přepracováno (1977), Čarovný zeměklíč (1976), tatranské pověsti a pohádky, Jánošík (1981), pro mládež Nové pražské pověsti (1981).

Dětem předškolního věku a začínajícím čtenářům adresuje svá krátká a jednoduchá převyprávění domácích pověstí O. Sirovátka, Brněnské kolo a drak (1982), Bruncvík a lev (1989).

Současná tvorba Bohuslav Žárský, Obrázkové staré pověsti české, (2000) Petr Sís, Tři zlaté klíče (1995) - pověsti, které se váží k prostoru Prahy, Lucie Seifertová, Tajemná Praha (1999) v obrázkové knize seznamuje malé čtenáře s pověstmi, historií a se zajímavými osobnostmi pražského prostředí

Použité zdroje:   _Kapli%C4%8Dka_u_Skanzenu.jpg   =cs  sti_slovanske.jpg  _P%C5%99emysl_v%C3%ADt%C3%A1n_Libu%C5%A1%C3%AD.jpg?uselang =cs  vlastní fotografie  Wenig,A.: Staré pověsti pražské  Langer,F.: Pražské legendy  Cibula,V.: Pražské pověsti  Sirovátka,O.: Bruncvík a lev  [cit ].