Podpora rozvoje veřejných vysokých škol: od projektů k rozvojovým plánům Petr Černikovský 8.6.2011 11.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o výběrovém řízení na Rozvojové projekty VVŠ pro rok 2011 Pro 6. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. listopadu 2010 Zpracoval: František Koliba.
Advertisements

Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Petr Černikovský Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Zahajovací konference k přípravě.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
„Vzdělávejte se pro růst
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Struktura personální směrnice
Rozpočet 2008 Kolegium rektora Základní principy předpokládá se aplikování stávající metody 1) rozdělení výnosů –normativní přínos (příspěvek.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Zpráva o činnosti předsednictva 8. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
ZÁSADY A PRAVIDLA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VYSOKÝCH ŠKOL PRO ROK 2012 A DALŠÍ Seminář k výpočtům limitů přepočteného počtu studentů vstupujících do financování.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Kvalita terciálního vzdělávání Daniel Münich. Otázky do diskuse Reflektuje navrhovaná reforma terciálního vzdělávání v ČR doporučení Rady z června tohoto.
Strategický rámec změn pro rok 2012 Materiál pro schůzi vedení dne F. Ježek Aktualizace dlouhodobého záměru ZČU na rok 2012 a rozvojové.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Ekonomické informace 7. zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík KpSaR a LK RVŠ 9. zasedání P RVŠ, 17. ledna 2013.
Zpráva o výběrovém řízení na Rozvojové projekty VVŠ pro rok 2009 Pro 9. zasedání sněmu Rady vysokých škol 20. listopadu 2008 Zpracoval: František Koliba.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Krajské akční plány Základní východiska
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Pracovní jednání Dotační řízení na podporu KP Hodnocení se účastnilo přes 60 osob Podpořeno 12 ze 16 předkládaných projektů Požadováno 1090.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Pracovní setkání 28. června 2007
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Budoucnost odborného školství
Bc. Magdalena Zábranská
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Prioritní cíl 3: Internacionalizace
Institucionální program
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
DALŠÍ KROKY V OBLASTI RACIONALIZACE SÍTĚ ŠKOL
Transkript prezentace:

Podpora rozvoje veřejných vysokých škol: od projektů k rozvojovým plánům Petr Černikovský

Obsah prezentace 1. Co a proč chceme změnit? 2. Institucionální rozvojový plán 3. Termíny & postup projednávání 2

1. Co a proč chceme změnit? 3

Rozvojové programy pro VVŠ uskutečňovány od 2001 dotace na uskutečňování rozvojových projektů od 2007: „decentralizované“ a „centralizované“ 4

2011 centralizované programy soutěž projektů 7 programů tis. Kč 111 podpořených projektů decentralizované programy určený orientační limit 7 programů tis. Kč 276 podpořených projektů 5

2012 centralizované programy soutěž projektů 4 programy Předpokládá se zachování stávajícího podílu centralizovaných programů na celkové alokaci pro rozvojové programy (cca 30%) institucionální program určený orientační limit čerpání formou dotace na uskutečňování institucionálního rozvojového plánu 6

Centralizované programy )podpora spolupráce vysokých škol v ČR 2)podpora spolupráce českých a zahraničních vysokých škol 3)podpora otevřenosti vysokých škol 4)vyrovnávání příležitostí pro vysoké školy se sídlem v Praze 7

Institucionální program 2012 podpora naplňování institucionálního rozvojového plánu dotace se uděluje na základě projednání institucionálního rozvojového plánu a v něm obsažených ukazatelů výkonu MŠMT nevypisuje témata, VŠ nepředkládají projekty 8

Motivace posilování institucionální autonomie, odpovědnosti a transparentnosti činností VŠ racionalizace diskuze mezi státem a vysokými školami redukce administrativní zátěže 9

2. Institucionální rozvojový plán 10

Podstata institucionálního plánu (1) vymezení relevantních ukazatelů výkonu, jejichž prostřednictvím lze doložit naplňování strategických záměrů VŠ stanovení cílových hodnot relevantních ukazatelů výkonu v roce 2012 (oproti hodnotám v roce 2011 a s indikativním výhledem do konce platnosti DZ) 11

Podstata institucionálního plánu (2) rámcový popis aktivit vedoucích k naplňování rozvojového plánu poměr investičních a neinvestičních prostředků při čerpání dotace; v případě investic jednoznačné vymezení investičních záměrů 12

Východiska institucionálního plánu Dlouhodobý záměr vysoké školy 2011 – 2015 a jeho aktualizace pro rok 2012 Dlouhodobý záměr ministerstva 2011 – 2015 a jeho aktualizace pro rok

Výkonové ukazatele popisují vstupy, procesy či výstupy jsou kvantitativní i kvalitativní musí být měřitelné popisují instituci jako celek a vyjadřují její poslání doporučujeme volit rozumné množství ukazatelů 14

Inspirace v ČR využití výkonových ukazatelů v dlouhodobých záměrech VŠ (spíše výjimečně) návrh soustavy ukazatelů vytvořený pracovní skupinou ČKR pro hodnocení kvality a výkonnosti vysokých škol 15

Inspirace v zahraničí „Key Performance Indicators“ (KPIs), „Success Factors“ etc. zejména UK, ale postupně i další vysokoškolské systémy v Evropě, Severní Americe, Austrálii 16

Teorie M.Cave - S.Hanney - M.Henkel - M.Kogan: The use of performance indicators in higher education. The challenges of the quality movement (3rd ed., London: Jessica Kingsley Publ., 1997). 17

Forma institucionálního plánu doporučujeme zpracovat jako součást Aktualizace DZ – nutno jednoznačně určit cíle a výkonové ukazatele svázané s žádostí o dotaci nebo v odůvodněných případech lze předložit rovněž jako samostatný dokument 18

3. Termíny & postup projednávání 19

Termíny MŠMT stanovení orientačních limitů: červen 2011 zveřejnění systémových ukazatelů výkonu: září 2011 VVŠ předložení ADZ 2012, institucionálního rozvojového plánu, centralizovaných projektů: do

Projednávání institucionálních plánů o poskytnutí dotace na uskutečňování institucionálního plánu rozhoduje MŠMT po vyjádření Rady programů a na základě jeho projednání s VŠ projednávání ADZ/institucionálních plánů: 11/2011 – 1/

Výběr centralizovaných projektů výběr centralizovaných projektů Radou programů: 11/

Děkuji Vám za pozornost! 23