 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled operačních systémů a jejich hlavní funkce
Advertisements

Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Informatika Stručná historie výpočetní techniky
Historie operačních systémů – od jedniček a nul k woknům(Windows) a masoxu(Mac OS X) Vojtěch Klos.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_148_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Software start počítače a operační systém.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
Mac vs. PC. PC Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) - Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) Hardware.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Architektura systému Windows
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Historie OS 1. část Od firmy Microsoft. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Windows Windows má skoro každý v počítači pokud nemají Apple.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy v informatice
Internetový prohlížeč
Napsal: Michal Straka Třída: 3IT Rok: 2012/2013. OSNOVA Úvod – Co je to GPU? Historie firem AMD Radeon Nvidia Porovnání výkonu Závěr.
Marie Cejnková 5.A. Microsoft Corporation Oficiální vznik: 4. dubna 1975 Zakladatelé: Bill Gates a Paul Allen Status společnosti: akciová národní společnost.
Tablety (mobilní zařízení)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
INFORMATIKA 8 Windows do r III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Tomáš Koška, Lukáš Křovák Divize Windows Client | Microsoft ČR a SR |
Operační systém a BIOS 8. ročník.
INFORMATIKA MS Excel - Historie.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Struktura operačních systémů
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vývoj operačních systémů Obrazová část Studijní materiály najdete na adrese:
Windows 7. stejné HW požadavky jako Vista dokonce možná i o malinko nižší snaha prosadit i do netbooků, nettopů a podobných zařízení s nižším výkonem.
Apple Michaela Vodičková 5. A.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
David Rohusch 15/16 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Jana Palacha EP1.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
© Ing. Petr Kvíz 2012 IKT MS Excel - Historie. Tabulkový procesor Tabulkový procesor je program zpracovávající tabulku informací. V jednotlivých buňkách.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_MICROSOFT.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní pojmy informační činnosti Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření říjen 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
DRUHY POČÍTAČŮ Simona Korbová / 1.L.
Windows 7.
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy 1.
Kancelářské balíky,a jejich porovnání
Prehľad OS.
Počítače v běžném životě kolem
Informační a komunikační technika
Transkript prezentace:

 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro počítače IBM.

 Windows 1.0 byl 16bitový operační systém uvolněný 20. listopadu 1985 společností Microsoft. Jednalo se o první pokus o implementaci víceúlohového graficky orientovaného operačního systému na platformě PC.

 Windows 2.x je 16bitový operační systém s grafickým uživatelským rozhraním (GUI) vydaný jako nástupce systému Windows 1.x. Pro běh systému byl vyžadován MS- DOS verze 3.0 nebo vyšší, 512 kB operační paměti nebo více, grafická karta a pevný disk.

 Windows 3.0 je v informatice označení pro grafické uživatelské rozhraní firmy Microsoft vydané 22. května  Jedná se o 16bitovou nadstavbu operačního systému DOS. Windows se v této verzi staly na IBM PC prvním reálným soupeřem pro počítače Macintoshe od Applu a Amiga od firmy Commodore International.

 Windows 95 (pracovní název Chicago ) je smíšený 16bitový/32bitový grafický operační systém uvedený na trh 24.srpna 1995 společností Microsoft C orporation a je přímým následníkem dříve oddělených produktů firmy Microsoft MS-DOS a Windows.

 Windows 2000 je název několika variant operačního systému řady Windows NT vytvořeného firmou Microsoft uvedených na trh 17. února Jeho podpora byla ukončena v červenci roku 2010.

 Windows XP je v informatice název operačního systému z řady Windows NT od firmy Microsoft, který byl vydán v roce Je určen pro obecné použití na domácích či firemních osobních počítačích,laptopech či mediálních centrech.

 Windows Vista je operační systém z řady Windows NT firmy Microsoft, který byl vydán v roce Všeobecná podpora byla ukončena 10. dubna 2012.

 Windows 7 je desktopová verze operačního systému Windows NT, která vyšla 22. října Ukončení všeobecné podpory je naplánováno na 13. ledna 2015, bezpečnostní aktualizace budou vydávány do konce rozšířené podpory dne 14. ledna K dispozici je 32bitová a 64bitová varianta.

 Windows 8 je operační systém z řady Windows NT, který je určen pro použití v desktopových i přenosných počítačích včetně tabletů. Windows 8 byl uveden do prodeje 26. října Ukončení základní podpory je naplánováno do , dále budou poskytovány jen bezpečnostní aktualizace.

 Windows 10 je operační systém společnosti Microsoft, určený pro budoucí použití na stolních počítačích, noteboocích, tabletech, chytrých telefonech, Xboxu a dalších zařízení, jednoho dne i například v hodinkách. Tento systém vyšel 29. července 2015 a má být podle Microsoftu přelomový: sjednocuje všechna zařízení pod jeden systém.

 Vše z Wikipedie.

 1. Jakký je doslovný překlad Msdos?  a, Microsoft Disk Operating System b, Microsoft Data Operating Sheet  c, Microsoft Disk Operating Sheet  2. Windows 1.0 – 1.x byl  a, 32 bit b, 16bit c, 64 bit  3. Kdy byl uveden na trh Windows 2000?  a, 17.února 2000 b, 6.března 2000 c, 3.července 1999  4. Windows 7 je nejčastěji používán na  a, Stolní PC b, b Tablet c, MP3  5. Windows 10 zatím není na  a, Tablet b, PC c, Hodinkách (Smart watches)