Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přehled operačních systémů a jejich hlavní funkce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přehled operačních systémů a jejich hlavní funkce"— Transkript prezentace:

1 Přehled operačních systémů a jejich hlavní funkce

2 Předchůdci OS Windows MS-DOS OS/2

3 Operační systém

4 O systému operační systém s textovým uživatelským rozhraním ¨
je jednouživatelský a jednoúlohový operační systém hlavně mezi roky 1981 a 1995, také do roku 2000 na DOS založené verze Microsoft Windows (Windows 95, Windows 98,Windows Me) Jádro systému je 16bitové a je určeno pro procesory Intel 8088, použité v prvním IBM PC uvedeném 12. srpna 1981. Lze ho provozovat i v současných nejmodernějších PC, protože jejich procesory jsou zpětně kompatibilní 

5

6 Historie První systém DOS byl vydán v roce 1979 pod názvem 86-DOS.
Vzorem mu byl operační systém CP/M od firmy Digital Research Od něj se odvíjely další varianty DOSu. Jako komerční verze byla 86-DOS, kterou zakoupil Microsoft a stal se z něj MS-DOS, který byl uvolněn v roce 1981 Microsoft prodal licence svého systému mnoha počítačovým společnostem, které dodávaly MS-DOS se svým vlastním hardware a někdy i pod svým vlastním jménem. Později Microsoft začal vyžadovat, aby se používalo výhradně jméno MS-DOS (kromě varianty od IBM). IBM pokračovala ve vývoji vlastní verze PC-DOS pro svá IBM PC Poslední verze PC-DOSu (PC-DOS 2000) byla vydána v roce 1998.

7 DOS v jiných systémech DOS v jiných systémech
Starší aplikace pro DOS mohou být provozovány za pomoci jiných operačních systémů. Původní verze Microsoft Windows byly aplikace, které běžely ve zvlášť zakupovaném systému DOS.  Ve Windows 3.1 byla role DOSu omezena na zavaděč jádra Windows a eventuální nouzový přístup k zařízením DOSovými ovladači (tzv. 16bitový přístup v reálném režimu). Windows 95, Windows 98 a Windows Me obsahovaly DOS, který už nebyl prodáván zvlášť.

8 OS/2 Historie operačního systému se začala psát roku 1984, kdy se firmy Microsoft a IBM rozhodli, že začnou pracovat na novém operačním systému. Tento systém už neobsahoval tolik chyb jako MS-DOS. Tvůrci OS/2 se snažili, aby tento operační systém byl „uživatelsky příjemný“ Dostal název OS/2 (Operating system). Číslo 2 v názvu vyjadřuje, že se jedná o 2. operační systém pro počítače IBM. První verze OS/ byla šestnáctibitová, optimalizovaná pro mikroprocesory Intel 80286, tato verze operačního systému vyšla v roce Spolupráce obou firem skončila u verze 1.3 (Cutter). Každá z těchto firem si začala vyvíjet vlastní OS/2, stejně jako tomu bylo u operačního systému DOS.

9 Zlomová verze 2.0 (Cruiser) byla vydána roku 1992.
Jádro bylo 32-bitové, grafika 16-bitová. Ve verzi 2.1 (Borg) přibyla lepší podpora hardwaru. Jako další přišla verze 2.11 SMP. Z důvodu nepřipravenosti mikroprocesorů Intel se však moc nerozšířila. Další verzí OS/2 byla verze 3.0 Warp V3 a Warp SMP. Ty přinesly lepší podporu různých zařízení a také multimédií. Dalším byl Warp V4 (Merlin), který předběhl dobu a přišel s rozpoznáváním mluvené řeči, Javy a Plug and Play. Kdyby firma vydala trochu úsilí při rozvíjení této verze, mohl tento operační systém konkurovat populárním Windows 95.

10 Operační systém Warp v4 a jeho propracované rozhraní Workplace Shell.
V roce 2001 vyšlo najevo, že další z verzí operačního systému OS/2 již nevyjde. Firma IBM prodala licenci a místo nich nastupuje operační systém eComStation.

11 Microsoft Windows  Microsoft Windows je v informatice označení pro několik operačních systémů, které jsou na osobních počítačích nejrozšířenější. Pochází od firmy Microsoft, mají grafické uživatelské rozhraní a podporují multitasking (současný běh více úloh najednou). V roce 1993 byla uvedena do prodeje nová řada Windows NT (New Technology), která používala nové jádro operačního systému, takže špatně naprogramovaná aplikace nemohla ohrozit běh celého systému. Systém Windows NT měl vyšší hardwarové požadavky a byl zamýšlen pro firemní prostředí . Označení NT bylo později z názvů produktů odstraněno, ale stále se jedná o stejnou řadu operačního systému. V současné době (2010) jsou posledními vydanými verzemi Windows Server 2008 a Windows 7 (verze určená pro běžné osobní počítače). Nejrozšířenější verzí je však zatím stále Windows XP (vydány v roce 2001).

12 Windows NT Windows NT byly od počátku k dispozici i v 64bitové variantě pro procesory Itanium (IA-64). Pro 64bitové procesory počítačů IBM PC byla po dlouhých odkladech vydána Windows XP až v roce 2005. Existovala i verze pro 64bitové procesory Alpha, avšak byl využíván jen pomalejší 32bitový režim, což vedlo k nezájmu uživatelů a předčasnému ukončení podpory této platformy ze strany společnosti Microsoft.

13 Windows CE Windows CE je samostatný systém určený pro malé vestavěné systémy (PDA,chytré telefony), není tedy minimalizovanou variantou odvozenou od ostatních Windows. První verze byla vydána v roce Od druhého vydání v roce 1997 poskytuje plánování procesů, čímž se stává operačním systémem reálného času (RTOS). Pro aplikace je k dispozici redukované Windows API (Win32). Od Windows CE jsou odvozeny různé systémy, mezi nejznámější patří: Pocket PC (2000 – 2002), Windows Mobile(2003 – 2010), Windows Phone 7 (2010).

14 Windows 95 Windows 95 je smíšený 16bitový/32bitový grafický operační systém uvedený na trh 24. srpna 1995 společností Microsoft a je přímým následníkem dříve oddělených produktů firmy Microsoft MS-DOS a Windows. Windows 95 používá ke spuštění MS-DOS 7.0, který je v něm obsažen (ale většinou je před uživateli ukrytý). Windows 95 se stal prvním produktem Windows pevně svázaným s určitou verzí operačního systému DOS. Tato firemní politika umožnila neztratit dominantní pozici Windows 3.1 na poli s GUI a zabezpečit, že software třetích stran víceméně poběží i pod novým operačním systémem.

15 Windows 98 Windows 98 je operační systém vydaný společností Microsoft 25. června 1998, součást řady operačních systémů Microsoft Windows. Systém Windows 98 je velice podobný o něco staršímu systému Windows 95, mezi novinky patří lepší podpora sběrnic AGP a USB, podpora pro více monitorů. měl časté problémy s nestabilitou a pády do modré obrazovky s chybovým hlášením, které se přezdívalo „Modrá obrazovka smrti“. Dne 11. července 2006 vydala společnost Microsoft poslední aktualizaci a ukončila oficiálně podporu pro tento operační systém.

16 Windows 2000 Windows 2000 je název několika variant operačního systému z řady Windows NT vytvořeného firmou Microsoft uvedených na trh 17. února Jeho podpora byla ukončena v červenci roku Jeho předchůdcem byl systém Windows NT 4.0 a nástupcem systém Windows XP pro desktop a Windows Server 2003 jako server. Windows 2000 byly zamýšleny jako firemní systém, zatímco Windows Me, které byly uvolněny sedm měsíců po Windows 2000, byly zamýšleny jako systém pro domácí použití.

17 Windows XP Windows XP je v informatice název operačního systému z řady Windows NT od firmy Microsoft, který byl vydán v roce Je určen pro obecné použití na domácích či firemních osobních počítačích, laptopech či mediálních centrech. Zkratka „XP“ označuje zkušenost (anglicky experience). Systém sdílí důležité části se systémem Windows Server Prodej Windows XP byl ukončen v roce Stejně jako celá rodina systémů z řady Windows NT je systém Windows XP primárně určen pro počítače IBM PC kompatibilní, které obsahují alespoň 32bitové procesory. V roce 2005 však byla vydána verze Windows XP Professional x64 Edition, která je určena pro 64bitové procesory (např. AMD Athlon 64 atd.). Jádro operačního systému běží v 64bitovém režimu procesoru a používá tedy výhradně 64bitové strojové instrukce (tzv. x86-64), avšak díky hardwarové podpoře těchto procesorů je zachována možnost spouštět 32bitové programy (kompatibilita je omezena pouze softwarovou výbavou systému). Windows XP mají zatím největší podíl na trhu (fakt z roku 2010), avšak jejich podíl se stále snižuje ve prospěch novějších systémů.

18 Windows Vista Windows Vista je v informatice název operačního systému z řady Windows NT od firmy Microsoft, který byl vydán v roce 2007. Označení vista znamená výhled, rozhled. Je určen pro obecné použití na domácích či firemních osobních počítačích, laptopech či mediálních centrech. Systém sdílí důležité části se systémem Windows Server 2008. Finální produkt (RTM) byl v anglické verzi do výroby uvolněn 9. listopadu 2006. Prodej byl v Česku zahájen v listopadu 2006 (pro firemní zákazníky prostřednictvím multilicenčních smluv) a 30. ledna 2007 pro všechny ostatní. Česká verze byla k dispozici od 1. března 2007

19 Windows 7 Windows 7 je další verzí operačního systému Microsoft Windows a nástupcem Windows Vista, vyšel 22. října K dostání je 64bitová i 32bitová verze na rozdíl od serverové verze, která je pouze 64bitová. Oproti svému předchůdci je Windows 7 výrazně modernizován a cílem je jeho plná kompatibilita s existujícími ovladači zařízení, aplikací a hardwaru. Poprvé se o Windows 7 začalo mluvit ještě pod kódovým jménem Blackcomb jako o nástupci Windows XP , který měl vyjít v roce 2005.

20 Windows 8 Windows 8 je zatím vyvíjená verze operačního systému Windows, která je nástupcem Windows 7. Vydána bude 32bitová a 64bitová pro procesory x86 a verze pro SoC a ARM procesory (používané v mobilních zařízeních). Viditelné změny budou ve vzhledu, kde bude použit Ribbon design. Kvůli změnám v jádře systému může dojít k nekompatibilitě ovladačů.

21 Rozdíly v Příkazech Grafické uživatelské rozhraní Příkazový řádek
Textové uživatelské rozhraní

22 Grafické uživatelské rozhraní (GUI)

23 Klávesové zkratky CTRL + ALT + DELETE - Správce úloh
ALT + TAB - přepínání mezi okny a aplikacemi ALT + F4 - zavření, ukončení Win - Zobrazí se nabídka Start, zároveň však můžete ihned začít psát hledaný výraz. Systém prohledá dokumenty, nabídku Start, názvy programů a další položky a nabídne výsledky.

24 Příkazový řádek představuje uživatelské rozhraní, ve kterém uživatel s programy nebo operačním systémem komunikuje zapisováním příkazů do příkazového řádku. Na rozdíl od textového rozhraní a grafického uživatelského rozhraní nevyužívá myš ani menu a nedovede pracovat s celou plochou obrazovky (terminálu). Spuštění příkazového řádku přes start/spustit/cmd nebo Win + R

25 Návod

26 Textové uživatelské rozhraní
Je uživatelské rozhraní, které představuje určitý mezistupeň mezi rozhraním příkazové řádky a grafickým uživatelským rozhraním .

27 Hlavní panel (přehled)
Hlavní panel je podlouhlý vodorovný panel, umístěný v dolní části obrazovky. Tlačítko Start   , které otevírá nabídku Start. Panel Snadné spuštění, který umožňuje spouštět programy jedním klepnutím. Střední část, která zobrazuje spuštěné programy a dokumenty a umožňuje rychlé přepínání mezi nimi. Oznamovací oblast, kde jsou hodiny a ikony (obrázky), které oznamují stav určitých programů a nastavení počítače

28 Živé náhledy na hlavním panelu
Hlavní panel systému Windows Seznamy odkazů Do seznamů odkazů se dostanete přímo k dokumentům, obrázkům, písním a webům, které používáte nejčastěji, pouhým kliknutím na prvé tlačítko myši programu na hlavním panelu. Seznamy odkazů se nacházejí také v nabídce Start – stačí kliknout na šipku vedle názvu programu. Připínání Živé náhledy na hlavním panelu Živé náhledy hlavního panelu jsou k dispozici pouze v edicích Home Premium, Professional, Ultimate a Enterprise systému Windows 7.

29 Vývoj panelu start Vista + 7 XP

30 Ovládací panel Windows 95 Windows 7 Windows XP Windows Vista

31 Vypracovali: Adam Dokoupil Adam Břoušek Dominik Fiala Jaroslav Drbálek
Pavel Dvořák Obor: Management marketing 1


Stáhnout ppt "Přehled operačních systémů a jejich hlavní funkce"

Podobné prezentace


Reklamy Google