INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

Historie chemie E = m c2 Zákon zachování hmoty:
Pavel Janoš Optické metody Pavel Janoš 1 INAN
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Ramanova spektrometrie
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Fyzika atomového obalu
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ.
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Elektromagnetické vlnění
Využití elektromagnetického záření v praxi
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Atomová fyzika Podmínky používání prezentace
Fotoelektrický jev Jeden z mechanizmů přeměny primárního záření (elektromagnetické) na sekundární (elektronové = beta) Dopadající foton způsobí ionizaci.
Analytická metoda AES - ICP
Optické metody.
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Elektromagnetické spektrum
Elektormagnetické vlnění
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Elektromagnetické vlny
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Elektrický proud v látkách
Přehled elektromagnetického záření
Optické metody.
Světlo.
Vedení elektrického proudu v látkách
Astronomická spektroskopie Fotometrie
Instrumentální analýzy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Elektromagnetické jevy a záření
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Ionizující záření v medicíně
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Jaroslav Heyrovský
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Optické metody (pokračování) – fluorescence, fluorimetrie
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
Absorpční fotometrie - v ultrafialové (UV) a viditelné (VIS) oblasti
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
FYZIKÁLNÍ SEMINÁŘ | | 1 / 27HRÁTKY SE SPEKTREM fyzikální seminář | ZS 2011 Roman Káčer | Michael Kala | Binh Nguyen Sy | Jakub Veselý FJFI ČVUT.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_09 Název materiáluKvantování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Elektromagnetické spektrum
Částicový charakter světla
Spektroskopie.
Metoda IČ (IR) spektrometrie
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Kvantová fyzika.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

INSTRUMENTÁLNÍ METODY

Instrumentální metody využití přístrojů

1. Optické metody interakce látek s elektromagnetickým zářením (vlněním)  vlnová délka [m]  frekvence f = 1 / [Hz]  energie E = h. f h = 6, J s je Planckova konstanta

Spektrum elektromag. záření

Radiové vlny = 10 2 – m nízká energie přenos dat  rádio  televize  mobily

Mikrovlny = – m ohřev látek obsahujících vodu (mikrovlnná trouba) Wi-Fi

Infračervené záření (IČ, IR) = – m tepelné záření přístroje pro noční vidění dálkové ovladače

Viditelné záření (VIS) = 400 – 750 nm sedm spektrálních barev (podle zkracující se vlnové délky to jsou červená, oranžová, žlutá, zelená, azurová, modrá, fialová)

Ultrafialové záření (UV) = nm energie dostatečná ke štěpení chemických vazeb riziko pro člověka (rakovina kůže, poškození zraku)

Rentgenové záření (RTG) = 10 – 0,1 nm lékařská diagnostika studium krystalů

Gama záření  0,1 nm vysoká energie ionizační účinky jeden z typů radioaktivního záření „gama nůž“

Absorpční spektroskopie absorpce = pohlcení záření o určité vlnové délce spektrum = závislost změny intenzity záření na vlnové délce specifické pro konkrétní látku – identifikace látky možné určit i koncentraci = spektrofotometrie

Spektroskopie v UV a VIS oblasti energie záření umožní excitaci elektronu (elektron přejde do orbitalu s vyšší energií) je absorbováno pouze záření o energii potřebné k excitaci prvky – čárové spektrum sloučeniny – spojité spektrum

Spektroskopie v UV a VIS oblasti absorpční spektrum vodíku

Spektroskopie v UV a VIS oblasti

Spektroskopie v IČ oblasti nižší energie záření nedostačuje pro excitaci elektronů excitace rotačních a vibračních stavů molekul rozlišení různých vazeb (C-C, C-O, C-N, C=C, …) hlavně organická chemie

Spektroskopie v IČ oblasti

Spektrofotometrie kvantitativní analýza využívá závislost absorbance na koncentraci látky v roztoku

Emisní spektroskopie emise = vyzařování látka je nejdříve excitována (vysoká teplota, ozáření) excitované elektrony se vrací do původního stavu a při tom uvolňují energii v podobě elektromagnetického záření emisní spektrum – závislost intenzity emitovaného záření na vlnové délce

Emisní spektroskopie emisní spektrum prvků – čárové (doplněk k absorpčnímu spektru) plamenové zkoušky využití m.j. v astronomii

Nukleární magnetická rezonance interakce atomových jader s magnetickým polem jádro je elektricky nabité, proto při pohybu (rotace kolem osy) vytváří vlastní magnetické pole to je popsáno veličinou nazývanou magnetický moment

Nukleární magnetická rezonance za normálních podmínek je orientace magnetického momentu jádra náhodná při vložení do vnějšího magnetického pole se zorientuje buď ve směru (souhlasně) nebo proti směru (opačně) tyto stavy se nepatrně liší energií

Nukleární magnetická rezonance dodáme-li záření o vhodné energii, dojde k rezonanci (záření je pohlceno) odpovídající energii má záření o dlouhé vlnové délce (radiovlny) použitelné pouze pro některá jádra, především 1 H a 13 C – organická chemie ze spektra se dá vyčíst řada informací o struktuře látky

Nukleární magnetická rezonance

2. Hmotnostní spektroskopie chování elektricky nabitých částic v magnetickém poli ionizace látky částice vystřeleny do magnetického pole zakřivení dráhy v závislosti na hmotnosti částice detekce

3. Elektroanalytické metody měření elektrického proudu, napětí, vodivosti apod.

Potenciometrie měření napětí galvanického článku pro určení koncentrace látky v roztoku jedna elektroda srovnávací (známý potenciál) druhá elektroda měrná (potenciál závisí na koncentraci určité látky v roztoku) rozdíl potenciálů obou elektrod určuje napětí článku, které je možné snadno změřit

Polarografie Jaroslav Heyrovský  Nobelova cena za chemii kvalitativní i kvantitativní analýza oxidovatelných nebo redukovatelných látek v roztoku měření proudu v závislosti na napětí na dvojici elektrod, které jsou ponořené do roztoku, v němž probíhá elektrolýza

Polarografie katoda – rtuťová kapková elektroda závislost má tvar vln  poloha vlny = kvalita (druh látky v roztoku)  výška vlny = kvantita (koncentrace látky)

Polarografie

4. Chromatografické metody kvalitativní i kvantitativní analýza složky směsi jsou unášeny mobilní (pohyblivou) fází skrze stacionární (zakotvenou) fázi, kde dojde k jejich rozdělení řada metod (plynová, kapalinová, …)