Pavel Kohout nar. 1928 „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Advertisements

2.Světová válka v próze obrázek
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Sourozenci Čapkovi.
Victor Hugo ( ).
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ LITERATURA 2. POL. 20. STOLETÍ (exilová)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pavel Kohout Název sady: Č eský jazyk 9. ro č ník Č íslo projektu:
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Jan Antonín Pitínský Datum vytvoření
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
Jan Neruda Open Presentation.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
TÉMA: VLADISLAV VANČURA AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ JAZYK
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“

Adresa školy: ZŠ Třeboň, Na Sadech 375 Jméno autora: Mgr. Olga Strusková Název: VY_32_INOVACE_429Čj/9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma hodiny: Pavel Kohout Ročník: 9. Klíčová slova: život, dílo, vymezení tvorby autora Datum tvorby:

Metodické pokyny Tato prezentace je určena k výkladu nové látky, k procvičování, opakování a upevňování probraného učiva českého jazyka druhého stupně základní školy. odkaz na požadované internetové stránky odkaz na stránky YouTube

Kdo to ví, odpoví Kde se Pavel Kohout narodil, žije a tvoří? Víš něco o životě Pavla Kohouta? Do jakého období můžeme tohoto autora zařadit? Jaká díla tento autor vytvořil? Se kterými slavnými literárními osobnostmi se mohl Kohout za svého života potkat?

Život Pavla Kohouta narodil se v Praze, kde vystudoval gymnázium pak studoval estetiku a divadelní vědu na UK 1952 – 1960 byl aktivním členem komunistické strany 1967 vstupuje s protestem proti straně 1969 byl vyloučen a ocitá se na indexu 1979 mu nebyl umožněn návrat z Rakouska zpět do ČSSR

Tvorba Pavla Kohouta básník, prozaik, překladatel, scénárista, dramatik a režisér v 50. letech píše hlavně budovatelské básně v 60. letech se věnuje především divadlu v 70. a 80. letech se více věnuje próze – jeho díla vychází v samizdatu a v exilu (Toronto) po roce 1989 vychází tato díla i u nás

Dílo Pavla Kohouta 1970 Katyně 1989 Hodina tance a lásky 1991 Konec velkých prázdnin Traktorové častušky ukázka z poezie

Hodina tance a lásky romance odehrávající se pouze jeden den Kristina, dcera velitele koncentračního tábora, přijíždí za otcem do pevnosti zamiluje se do krutého příslušníka SS k 18. narozeninám dostává židovskou baletku díky ní se dozvídá o útrapách války a transportu smrti

Hodina tance a lásky na filmovém plátně film natočil roku 2003 Viktor Polesný na scénáři se podílel sám Pavel Kohout velitele tábora skvěle ztvárnil Boris Rösner Ester Geislerová jako Kristina Kleinburgerová Boris Rösner jako Obersturmbandführer Karl Kleinburgr

seriál Konec velkých prázdnin seriál byl natočen v roce 1994 šestidílný televizní seriál líčí osudy českých a slovenských emigrantů v 80. letech dramatický děj sleduje osudy hrdinů od přechodu hranic, přes utečenecký tábor, výslechy, čekání na azyl

Zajímavosti Kohoutova divadelní hra Ubohý vrah byla jako první česká hra uvedena na Brodwayi Pavel kohout stál u zrodu Charty 77 v roce 1978 byl zbaven českého občanství a to rakouské získal až v roce 1980 jeho první ženou byla pyšná princezna Alena Vránová

Současníci Pavla Kohouta

Zdroje obrázků: Titulní strana: /literatura.aspx?c=A081009_152707_literatura_ob Strana 4: Strana 5: Strana 6: Strana 7: Strana 8: Strana 9: Strana 10: Strana 11: Strana 12:vlastní tvorba autora Youtube Internet explorer‘n‘Mozilla Firefox