Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření 1. 12. 2012 Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem, význam a historie práva
Advertisements

Právo za absolutismu Periodizace:
I. Úvod do předmětu 2. Pomocné vědy historické. OSNOVA  nejznámější písemné prameny desky (knihy) zemské berní rula katastry urbáře.
Struktura středověké společnosti
Josef II
Josef II. 8. ročník.
Registrační číslo projektu:
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích do roku 1918
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Minimum znalostí pro realitní makléře
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Evidence nemovitostí v KN
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Český stát za vlády Lucemburků
Feudální systém.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
České právní dějiny Přednáška č. 2 Raně novověká správa a soudnictví
pomocné vědy historické
Historie katastru mapování českých zemí globální navigační satelitní systémy Lukáš Brábník
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ Tematická oblastKartografie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent.
Diplomatika Pomocná věda historická, která se zabývá studiem písemností úřední provenience v souvislosti s dějinami institucí, které je produkují (to.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
Rodopis – pomocná věda historická GENEALOGIE. zkoumá vztahy mezi lidmi, které vyplývají z jejich společného původ studium: jednotlivců druhů vztahů.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu II. (pomocné vědy historické, datum, letopočet,
Tematická oblastKodikologie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s.
Tematická oblast Numizmatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3301_ mince Téma: Mince aneb od duhovky ke koruně Číslo.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) s. 38 s. 38.
Historický vývoj evidence nemovitostí
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2015
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Pomocné vědy historické
Marie Terezie a Josef II.
Pomocné vědy historické
Evidence nemovitostí v KN
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Název vzdělávacího materiálu
Pomocné vědy historické
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Pomocné vědy historické
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Katastr nemovitostí přednáška č. 5
Katastr nemovitostí přednáška 6 - 3
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Evidence vlastnických práv v období let
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Katastr nemovitostí přednáška 5 - 4
Genealogie pro pokročilé I. část
Úvod do středověku.
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Název: VY_12_INOVACE_D_13   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí s jednotlivými druhy písemností úředního charakteru, které vznikaly ve středověku. Způsob využití Výklad je vhodné použít při výkladu látky o vrcholném středověku v českém království. Autor Mgr. Michael Dvorský KódVY_32_INOVACE_17_DDVR04 POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ

DIPLOMATIKA Název diplomatika vznikl z latinského diploma, tj. listina Zabývá se studiem vzniku a vývoje listin a jiných písemností úředního charakteru. Pro naše dějiny je důležitá diplomatika latinská, ale i osmanská, byzantská, ruská, arabská nebo řecká. Jako věda vzniká v 17. století.

Listiny: 1. Listiny jsou písemnosti, podávající svědectví o faktu právní povahy. 2. Mandáty (ordonance, dekrety, patenty) nařizovaly vykonat činnost jednorázové povahy a obsahovaly nařízení panovníka nebo instituce. 3. Listy obsahují aktuální sdělení určité osobě.

Úřední knihy: Desky zemské byly knihy, zaznamenávající všechny majetkové přesuny, prohlášené na zemském soudu pro šlechtu. K založení zemských desk dochází někdy v rozmezí let 1260 – Dělily se na: desky půhonné, které evidovaly půhony, tedy popohnání před soud. desky trhové, zde se zapisovaly změny v držbě nemovitostí (prodej, koupě). desky zápisné, do kterých se zaznamenaly dluhy. desky památné kam se dostaly rozsudky zemského soudu a usnesení zemského sněmu.

Desky dvorské byly vedeny u dvorského soudu pro leníky českého krále. Urbáře byly soupisy platů odváděných vrchnosti z poddanských hospodářství. Gruntovnice evidovaly pozemkový majetek poddaných.

Katastry byly soupisy půdy pro berní účely. Tereziánský katastr z roku 1757 jako první evidoval dominikální, tady panskou půdu. Matriky byly úřední knihy, do nichž se zapisovala jména pro potřeby příslušné instituce. Rozšířily se po roce 1563, kdy tridentský koncil nařídil katolickým farám vedení matrik. Civilní matriky byly zavedeny roku 1870.

Zemské desky

Listina Karla IV. pražskému arcibiskupovi, ve které mu uděluje privilegium korunovat české krále

Patent Josefa II. o zrušení nevolnictví

ÚKOLY Jaké důležité patenty vydal Josef II.? V jaké instituci je možné seznámit se s historickým materiálem pro studium středověké diplomatiky?  Např. Toleranční patent nebo patent o zrušení nevolnictví.  V archivu.