Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kraje České republiky.
Advertisements

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Liberecký kraj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Daniela Tutaková, Liliana Kuželková
Liberecký kraj.
Liberecký kraj. Liberecký kraj Mapa ČR Mapa kraje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_12.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Hana Řehůřková Školní rok: 2011/12 Určení: 8. ročník základní školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Zeměpis Téma: Kraje.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká republika Horopis V.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaZeměpis 8 NázevLiberecký kraj Klíčová.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Liberecký kraj.
40.1 Liberecký kraj – poznáš jeho dominanty?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSeverovýchodní Čechy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Liberecký kraj Městská radnice.
Liberecký kraj Rozloha – km2 (nejmenší) Počet obyvatel –
LIBERECKÝ KRAJ.
Liberecký kraj L.
LIBERECKÝ KRAJ.
téměř nedotčená příroda i těžce postižená průmyslová krajina
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Liberecký kraj Ještěd = symbol kraje i města Liberec
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Liberecký kraj VY_03_ INOVACE_ 32 _č.07.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Člověk a příroda Zeměpis Česká republika Cestování po Česku – Liberecký kraj (orientace na mapě) VY_32_INOVACE_17 Sada 5 Základní škola T. G. Masaryka,
LIBERECKÝ KRAJ.
Královéhradecký kraj Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Liberecký kraj - procvičování
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Anotace: ČR – Liberecký kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do pracovního.
VY_32_INOVACE_Ze z 1 Liberecký kraj Mgr. Tomáš Šantroch Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec 1, Lužická 920/7, příspěvková.
Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_10 Severozápadní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum :duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.7 Města Libereckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Šárka Doležalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_36_Liberecký kraj TEMA: Zeměpis.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_19_Liberecký kraj Ročník4. Číslo.
LIBERECKÝ KRAJ. ZNAK A VLAJKA OBECNĚ  Krajské město: Liberec  Vznik: roku 2000  Okresy: čtyři  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Hejtman:
VY_12_INOVACE_Rů_II_07 Severní Čechy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_07.
Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_12 Západní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KRAJE (SHRNUTÍ) I. ČÁST – ČECHY
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 09 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
Autor: Andrea Kolářová
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_09_VLASTIVĚDA
Vlastivěda – severní Čechy
VY_32_INOVACE_191 Tomáš Nový osmý kraje ČR
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Liberecký kraj Kraj pod Ještědem.
Transkript prezentace:

Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek. Autor:Mgr. Jiří Šimůnek Anotace:žáci si prohlédnou v počítači nebo na interaktivní tabuli prezentaci o severních Čechách (Libereckém kraji). Seznámí se se základními informacemi o tomto kraji. Používají k tomu vlastivědnou mapu, kterou budou mít k dispozici. Na ní budou hledat zmiňovaná pohoří, řeky, města. Na snímcích fotografií budou moci vidět některé zajímavosti v dané oblasti. Očekávaný výstup:žáci svými slovy zmíní základní informace o Libereckém kraji. Dokáží na vlastivědné mapě najít jednotlivá pohoří, řeky, města, které se zde nacházejí. Klíčová slova:Liberecký kraj, povrch, vodstvo, město Druh učebního materiáluprezentace Druh aktivity:aktivita Cílová skupina:žáci Stupeň a typ vzdělávání:základní vzdělávání, 1. stupeň Typická věková skupina: 9 – 11 let

SEVERNÍ ČECHY LIBERECKÝ KRAJ Povrch Vodstvo Města, průmysl Turistické zajímavosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek

Povrch oblasti Nejvyšší pohoří Libereckého kraje jsou západní Krkonoše s horou Kotel (1435m). Západně od Krkonoš se nacházejí Jizerské hory, s nejvyšší horou Smrk (1124m). Dále na západ leží pohoří Lužické hory (Luž, 793m). Obě dvě pohoří jsou hodně zalesněny (jehličnaté lesy). Na porostech je však patrné, že zde průmysl (v uplynulých desetiletích) zanechal své „tíživé stopy“. Dominantou Liberce je hora Ještěd (1012m).

Jizerské hory – Skalní útvar Houba

Jizerské hory – Na Čihadle (rašeliniště)

Ještěd

VODSTVO Z Libereckého kraje odvádějí vodu řeky: Jizera, Nisa, Ploučnice, Kamenice a jiné. Jediná řeka Nisa není přítokem Labe, ale odtéká na sever do Polska. Vyhledávaným rekračním a turistickým místem je oblast Máchova jezera. Je součástí Doks, kde se nachází hrad Bezděz. V létě roku 2010 přešla přes Liberecký kraj záplavová vlna, která způsobila značné škody v řádu několika miliard korun.

Máchovo jezero

Města, průmysl Liberecký kraj má přibližně 450 tisíc obyvatel. Je rozdělen do čtyř okresů: Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily, Česká Lípa. Největším městem je krajské město Liberec. Žije zde asi 167 tis. obyvatel. Průmysl převažuje strojírenský (Elitex, automobilový pr.), sklářský, potravinářský (Lipo), pivovarnictví, méně již textilní (Interlana). Druhým největším městem je

Jablonec nad Nisou s počtem obyvatel kolem 46 tisíc. Celosvětově je známý průmysl sklářský (Ecoglass, Preciosa) a výroba bižuterie (Česká mincovna). Firma Jablotron vyrábí zabezpečovací zařízení a mobily. Vyrábějí se zde i autobrzdy. Mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou vede tramvajové spojení vybudováno v letech

Česká Lípa má kolem 38 tis.obyvatel. Převažuje zde průmysl strojírenský, převážně automobilový. Hrádek nad Nisou je znám gumárenským průmyslem. Nový Bor byl v nedávné minulosti významným sklářským městem – dnes firma Crystalex CZ (lustry). Mimoň – závod Mitop (výroba plsti a technických textilií).V Lomnici nad Popelkou se vyrábějí tradiční Lomnické suchary.

V Jilemnici (Hrabačově) je výroba umělých střívek (Cutisin). Turnov je znám svými broušenými drahými kameny a výrobou optických přístrojů – Preciosa, Dias (obráběcí nástroje), Dioptra, Granát Turnov, pivovar Malý Rohozec. Jičín je branou do Českého ráje.

Turistické zajímavosti Trosky

Panská skála (Kamenický Šenov)

Zámek Sychrov

Zdroje obrázků: Prazak. Wikimedia commons [online]. 2006[cit ]. File:Skalní útvar Houba – Jizerské hory.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: útvar Houba - Jizerské hory.jpg Prazak. Wikimedia commons [online]. 2006[cit ]. File:Jizerské hory – PR Na Čihadle2.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: hory - PR Na Čihadle2.jpg cs:ŠJů. Wikimedia commons [online]. 2008[cit ]. File:Lanovka na Ještěd.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: L anovka na Ještěd.jpg Michael Kümmling. Wikimedia commons [online]. 2006[cit ]. File:Máchovo jezero.JPG. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: jezero.JPG Olaf1541. Wikimedia commons [online]. 2006[cit ]. File:Trosky001.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Romanzazvorka. Wikimedia commons [online]. 2009[cit ]. File:Panská skála –varhany.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Jan Polák. Wikimedia commons [online]. 2011[cit ]. File:Castle Sychrov – pohled - 1.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: