Před 200 miliony let, všechny kontinenty tvořily jediný super- kontinent. V této době nastává svět dinosaurů. Masožravci Býložravci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polární pás.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Fauna třetihor a čtvrtohor – opakování Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Historie Země. Předgeologické období hadaikum ma ma let velký impakt - Theia, Měsíc nejsou dochované horniny nestabilní zemská kůra.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
Prusko-rakouská válka Německá válka či Sedmitýdenní válka.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_154_Druhohory TEMA: Neživá.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Fauna prvohor – opakování Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
ANOTACE Didaktická hra, která procvičuje znalosti z prvouky a přírodovědy. Upevňuje znalosti z oboru živé přírody a jejího rozdělení. AUTORTereza Skálová.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_17_Éry vývoje Země Téma: Mineralogie Číslo projektu:
Řád: Šelmy Výskyt: od tropů po polární oblasti Potrava: živá kořist (k jejímu lovu přizpůsobené smysly a stavba těla)
ZAJÍCI. CHARAKTERISTIKA Samostatná skupina savců. Samostatná skupina savců. Podobní hlodavcům. Podobní hlodavcům. Hlodavé zuby-v horní čelisti mají na.
Fyzika - referát Vlaky.
Vznik Země a její vývoj.
ČAS.
DINOSAUŘI Vojtěch Wolfel ″.
Den Země.
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Postnatální období–předškolní věk
VY_32_INOVACE_P7-001 PLAZI - VÝVOJ Název školy ZŠ Elementária s.r.o
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Netopýr ušatý je savec. Patří do skupiny obratlovců.
Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Klára Soukupová Veronika Zemánková
DRUHOHORY TŘETIHORY ČTVRTOHORY
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
DRAVÍ VAČNATATCI AUSTRÁLIE
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Dinosauři Petr Kaška.
DĚJEPIS = HISTORIE. DĚJEPIS = HISTORIE HISTORIE je věda, která se zabývá vývojem lidské společnosti (= dějinami) od vzniku člověka až po současnost.
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Fyzikální veličiny.
Vy_52_Inovace_39_Želvy Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Teplotní objemová roztažnost
Prvohory Od 550 – 250 mil.let.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Dinosauři Co vše o nich víme…? Vojtěch Kopřiva.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (cévy)
Test popis kostry.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Éry vývoje země Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Před 200 miliony let, všechny kontinenty tvořily jediný super- kontinent. V této době nastává svět dinosaurů. Masožravci Býložravci

Býložravci se žvily rostlinami vysokými až 12m nebo listnatými stromy či kapradím, měli silné končetiny zakončené drápy.

Masožravci Typickými znaky masožravců jsou obrovské zadní tlapy zakončené drápy, jejich přední tlapy a chrup byly značně zkrácené

Dr. Robert Plot Popsal prvního dinosaura. Uveřejnil kresbu dolního konce stehenní kosti rodu Megalosaurus v roce Domníval se, že je to kost obrovského Člověka. Paní Mary Mandellová Našla jednoho z prvních dinosaurů. Zvedla zub iguanodota v jižní Anglii v roce Byla umělkyně a kreslila horniny i fosilie do knihovny svého manžela o geologii Sir Richard Owen Vymyslel v roce 1842 název dinosaurus. Rovněž napsal o mnoha dinosaurech z Anglie.

Rostlinstvo většiny druhohor by nám připadalo podivné. První dinosauři ve svrchním triasu a začátkem jury žili ve světě jehličnanů, semenných kapradin, přesliček a ostatních,,primitivních‘‘ rostlin. Ve střední křídě se objevily nové rostliny.

Dnešní výkyvy teplot i směry větrů jsou zcela jiné než v době dinosaurů. V druhohorách neexistovaly ledové polární čepičky a teplotní rozdíly na celé Zemi byly malé. To proto, že superkontinent těch dnů zjednodušil proudění vzduchu. Počasí bylo rovnoměrší než dnes.

Trias Archosauři Jura Karnosauři Coelophysis Sauropodi Ornitopodi Křída Alllosauři Cuelusauři Brachiosauři Ceratopsidi Iguandoni ? Pachycephauloři Ankylosauři Stegosauři Trias Křída Jura

Trias je geologická perioda druhohorního období. Trval od zhruba 251 do 199,6 milionů let. Trias je první ze tří period druhohor a následuje po poslední periodě prvohorního období, permu.

Jura je geologická perioda patřící do éry mezozoika. Její začátek je datován přibližně před 200 miliony let, konec před 145 miliony let. Název je odvozen od pohoří Jura.

Křída je vývojová etapa Země, je nejmladším a zároveň nejdelším útvarem druhohor a jednou z hlavních částí geologického času, pokračuje od konce jurského období až do začátku paleocénu. Trvá tedy přibližně od 145 do 66 milionů let před současností. Konec křídy předěluje éru mezozoika a kenozoika.

Coelurosauria Prosauropoda Ornithopoda (Hadrosauři) Ornithopoda Sauropodia Deinonychosauria Stegosauria Ankylosauria Ceratopsia Carnosauria Segnosauria Ornithomimosauria

Nejdelší dinosaurus: Brachiosaurus (23-27m) Nejvyšší dinosaurus: Brachiosaurus (12m) Nejširší dinosaurus: Ankylosaurus (5m) Nejtěžší dinosaurus: Brachiosaurus (78 tun) Nejmenší dinosaurus: Psittacosaurus (23-25) Nejrychlejší dinosaurus: Gallimimus (56 km/h) První dinosaurus: Megalosaurus (1824) Největší mozek din.: Megalosaurus Největší vejce din.: Hypselosaurus (30 cm/2 litry)