Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_05_DĚJINY UMĚNÍ V. – Gotika Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÁ KULTURA.
Advertisements

Gotika.
Umění vrcholného středověku
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Gotická kultura.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ve znamení gotického slohu
GOTIKA.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Gotika.
Gotika VY_32_INOVACE_ 03 Gotika.
Umělecký sloh vrcholného středověku
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
GOTICKÁ ARCHITEKTURA MgA. Lukáš Psík wikimedia
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_20_DĚJINY KULTURY – Umění 20.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_04_DĚJINY UMĚNÍ IV. – Umění románské.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy: Základní.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Nikola Košťálová Název: VY_32_INOVACE_14B_18_Punk a nová vlna Téma: 14B_Dějiny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_01_DĚJINY UMĚNÍ I. – pravěk Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ D _10_O SLOHU GOTICKÉM
Gotika Bolfíková Nikola.
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Architektura do začátku 20. století.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výtvarné umění starověkého Říma - test
Dějiny umění Prvky gotické architektury 4.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_05_DĚJINY UMĚNÍ V. – Gotika Téma: 14A_VV7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen pro podporu učitelského výkladu, který vychází z učebnice pro dějepis: VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN Napomáhá vyučujícímu ve vizualizaci výkladu, který se tak stává zajímavější a pro žáka poutavější a tudíž i zapamatovatelnější. Jedná se o materiál zachycující dějiny hmotné kultury v rozšířeném rozsahu k výuce v dějepisu, ale navazující svým rozsahem na teoretickou přípravu pro předmět výtvarná výchova. Ke každému heslu, termínu či příkladu jsou vloženy obrázky, které doprovází výklad a názorně ukazují danou záležitost přímo vizuálně a to z několika možných pohledů. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

GOTICKÁ ARCHITEKTURA

OBSAH: ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ PRVKY HLAVNÍ ZNAKY GOTICKÉ ARCHITEKTURY GOTICKÉ KATEDRÁLY

sloup-pilíř ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ PRVKY

fiála

chrlič

okno-kružba

klenba

HLAVNÍ ZNAKY GOTICKÉ ARCHITEKTURY VERTIKALISMUS Všechny články směřují do výšky – - k nebi

LOMENÝ OBLOUK - okna, portály a jako zdobný prvek - podle tvaru lomeného oblouku lze určit vznik stavby

OPĚRNÝ SYSTÉM - skládá se z opěrného oblouku a opěrného sloupu - přebírá tíhu celé stavby a rozkládá tlaky klenby

ODHMOTNĚNÍ - množství oken a zdobných prvků dodávají dynamiku a lehkost stavby

GOTICKÉ KATEDRÁLY V EVROPĚ Francie Anglie Itálie Německo Česká republika

FRANCIE Notre-Dame v Paříži Katedrála v Remeši

NOTRE – DAME -dokončena boční lodě zdvojeny -klenba ve výšce 32,5 m REMEŠSKÁ KATEDRÁLA -nově postavena těžce poškozena za 1.svět. války -trojlodí a trojlodní boční lodí

VELKÁ BRITÁNIE Wells

ITÁLIE Katedrála v Sieně

Dóžecí palác v Benátkách

NĚMECKO VídeňKolín nad Rýnem

ČESKÁ REPUBLIKA chrám francouzského typu tři stupně hlavní lodi architekti: –Matyáš z Arrasu –Petr Parléř - Na místě rom. rotundy a baziliky - Stavba dokončena až v 19.st. - Korunovační i pohřební chrám českých králů KATEDRÁLA SV. VÍTA V PRAZE

Katedrála sv. Barbory v Kutné Hoře 1499 MR zaklenul chór 1512 BR zaklenul hl. loď Parléřovská huť, Matěj Rejsek, Benedikt Rejt hvězdicová klenba, stanová střecha

Katedrála sv. Ducha v Hradci Králové

zal Eliškou Rejčkou, přestavba 1339 slezský vliv trojlodí s dominantními věžemi přestavba od Schmorance – regotizační úprava interiéru, přestavba věží, návrat čistých gotických prvků

OPAKOVÁNÍ Jakou funkci má chrlič? Vyjmenuj hl. znaky gotické katedrály. Jaké hl. znaky mají francouzské katedrály? Jaké rozdíly mají francouzské katedrály od německých? Čím je katedrála právě katedrálou? Vyjmenuj dva hl. architekty sv. Víta v Praze. Co víš o katedrále sv. Ducha v Hradci Králové.

Použité zdroje, citace: SCHEJBAL, Jan. hospodarskenoviny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vyjimecne-misto-pro-vyjimecny-obrad KOVÁČ, Peter. novinky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: staufske-gotiky-ktery-nam-muze-zavidet-cely-svet.html AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sarda.mypage.cz/menu/galerie/architektura AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sv-bartolomeje AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pojmu/?pismeno=K AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: srpen-2010 AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: dame.php AUTOR NEZNÁMÝ. veteran.auto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: benzem-victoria-z-liberce-do-remese-a-zpet/

AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vina/italske-regiony/toscana/ AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: benatky-italie/ AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. zbynkuv.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kralove/fotky-z-hradce/katedrala-sv.-ducha-a-bila-vez.html AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Použití zdroje: VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN PROKOP, Vladimír. Kapitoly z dějin výtvarného umění: pro výuku dějin umění na středních školách. Sokolov: O.K.-Soft, 1997, 67 s MRÁZ, Bohumír a Marie ČERNÁ. Dějiny výtvarné kultury. 2., upr. vyd., V Idea Servis 1. vyd. Praha: Idea Servis, , 4 sv. (183, 209, 219 s.). ISBN Citace: viz výše Anotace: DUM je určen pro podporu učitelského výkladu, který vychází z učebnice pro dějepis: VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN Napomáhá vyučujícímu ve vizualizaci výkladu, který se tak stává zajímavější a pro žáka poutavější a tudíž i zapamatovatelnější. Jedná se o materiál zachycující dějiny hmotné kultury v rozšířeném rozsahu k výuce v dějepisu, ale navazující svým rozsahem na teoretickou přípravu pro předmět výtvarná výchova. Ke každému heslu, termínu či příkladu jsou vloženy obrázky, které doprovází výklad a názorně ukazují danou záležitost přímo vizuálně a to z několika možných pohledů. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost