Český kras očima geologů Doc. RNDr. Oldřich Fatka, CSc. – Přírodovědecká fakulta UK Doc. RNDr. Jiří Frýda, Dr. – Fakulta životního prostředí ČZU Doc. RNDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významná Chráněná území v čr
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Environmentální výchova pro základní školu
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Konference ČSVTS HGF a VŠB-TU Současnost a perspektivy těžby a úpravy nerudních surovin II Využití průzkumu ložisek nerudních surovin pro projektování.
Románská kultura.
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Pamětní Jeseniova plaketa České anatomické společnosti
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
1 Tisková konference TOP březen 2010 Za účasti: Karla Schwarzenberga, Petra Gazdíka, Bedřicha Moldana, Karla Turečka a Jiřího Olivy.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Téma.10.Příroda a já.  Přírodu si představují,že všechny rostliny kvetou, zvířata se v přírodě množí.Stromy rostou. A já jsem rád, že máme lesy, že nám.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Trutnovsko, Náchodsko a Český kras očima geologů
Krajina a životní prostředí
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Název prezentace v zápatí1 Program workshopu „Bohatství Země“ ESF MU, Lipová 41a, Brno Učebna P101 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
Název Těžba nerostných surovin Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Katedra informačních technoloií 2009, Ing. Karel Kubata
Ochrana přírody ČR.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_17 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Životní prostředí Petr Machala.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Karel Čapek.
Ministerstvo životního prostředí České republiky Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Krajina v mapovém vyjádření Mgr. Peter Mackovčin
ERERI ERERI (Energy, Raw Materials and Environment - Research Infrastructure) : Výzkumná infrastruktura pro suroviny, energetiku a životní prostředí RNDr.
Životní prostředí jako veřejný statek
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_10 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_20 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_23 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
INSTITUT ČISTÝCH TECHNOLOGIÍ TĚŽBY A UŽITÍ ENERGETICKÝCH SUROVIN
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_18 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_25 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Naučná stezka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Podniková ekonomika Podnik a životní prostředí. Environmentální složka podnikového managementu, formy dobrovolné environmentální aktivity podniku, principy.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_13 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Přírodní krása Rakouska...
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Den otevřených dveří – hod – hod. Přijímací řízení –
Barrandien v okolí Prahy 9. ročník ZŠ ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
KAMPUS ALBERTOV – BIOCENTRUM, GLOBCENTRUM ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ O NÁVRH
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Ochrana divoké přírody očima české veřejnosti 2015 Zpráva z reprezentativního výzkumu Jan Krajhanzl, Jan Skalík, Ondřej Špaček, Tomáš Chabada, Karel Čada,
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Ekologie obce Nahošice
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana přírody a krajiny
Hory v barvách duhy Čína.
Naučná stezka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Právní problematika břehových porostů
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_31
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Transkript prezentace:

Český kras očima geologů Doc. RNDr. Oldřich Fatka, CSc. – Přírodovědecká fakulta UK Doc. RNDr. Jiří Frýda, Dr. – Fakulta životního prostředí ČZU Doc. RNDr. Jindřich Hladil, DrSc. –

Barrandien – klenot české a světové geologie Co chtějí těžaři v Českém krasu? Na základě čeho se politici rozhodují v případě povolení průzkumu v Českém krasu

Barrandien – klenot české a světové geologie – světově známé výzkumné území (200 let) – území s řadou světových stratotypů – typová oblast pro několik tisíc fosilních organismů – BARRANDIEN A UNESCO GEOPARK

Co chtějí těžaři v Českém krasu?

- složitá tektonická stavba - proměnlivé složení hornin Udržení extrakčních fluid pod kontrolou v uvažované zdrojové litologii je v dané tektonické stavbě oblasti předem vyloučeno, a to bez ohledu na použitou technologii. Výskyt hornin obohacených uranem

Na základě čeho se politici rozhodují v případě povolení průzkumu v Českém krasu

Na základě čeho se politici rozhodují v případě povolení průzkumu v Českém krasu? Odborná studie – 68 stran kapitola Environmentální rizika potenciální těžby NZPB pouze 1,5 strany v případě Českého krasu nezmiňuje objektivně rizika a existenci vzácných přírodních památek Mohou se politici dobře rozhodnout na základě těchto dat?????

Před 84 lety publikoval Karel Čapek v Lidových novinách sloupek s názvem „Prosba o milost“. V tomto textu prosí o zachování botanicky vzácného uzemí u Radotína, které je rovněž součástí Českého krasu. Karel Čapek říká: “Ochrana vzácných přírodních památek není otázka sentimentality, nýbrž povinné úcty; tyto památky, ať je to prastarý strom, předvěký porost nebo vzácný geologický útvar, nám představují něco ctihodnějšího než podnikatelský zájem pana Petra nebo pana Capla.“ Na jiném místě výstižně popisuje devastaci přírody slovy: „Vždyť to je, jako bychom balili buřty do listů Vyšehradského kodexu nebo dláždili ulice kameny vylámanými z baziliky svatého Jiří!