PETROHRAD Petrohrad je s téměř 5 000 000 obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PUŠKIN Kateřinský palác
Advertisements

Zájezd do Paříže.
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Evropská nej….
CARSKÁ RUS PETR I. VELIKÝ
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Paříž Prezentace 5.B.
(9. června 1672, Moskva – 8. února 1725, Petrohrad),
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
PRAHA-hlavní město ČR.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Singapur.
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Podívejte se, jaké to jsou.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
V období švédské nadvlády ( ) existovalo na území Jekatěrinského paláce sídlo švédského velmože — Sarská myza (Сарская мыза), finsky Saari on.
Milánský dóm – Duomo di milano
Rusko Jarmila Kovářová.
Empír - (z lat. empire = císařství )
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
Vývoj v Rusku.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Praha.
Rusko uč
Taj Mahal Indie.
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Hlavní město Francie. O P AŘÍŽI je jednoznačně Evropským městem umění. V muzeu Louvre, najdete největší historickou sbírku umění na světě. má svoji čtvrť.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Praha Andy Poláková.
Rusko 20. ledna 2006.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Švýcarsko Lukáš Koucký.
Český Brod.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Vývoj v Rusku.
Město Brno.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_740_PETROHRAD TÉMA: Zajímavá místa Petrohradu.
Funkcionalismus v architektuře
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Sedm divů světa.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
RUSKO Moskva Petrohrad Petrodvorec Moskva se nalézá v evropské části Ruska na 55,75° severní zeměpisné šířky a 37,62° východní zeměpisné délky. Leží.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Rusko Moskva Petersburg Petrodvorec
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Poznávací Zájezd do Petrohradu
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
3. OKOLÍ PETROHRAFDU: HISTORICKÉ OSOBNOSTI SPJATÉ S VÝSTAVBOU A
Vývoj v Rusku.
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Miesta, ktoré by som navštívil v Petrohrade
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
7 divů RUSKA IV Audio Tchaikovsky – La bella durmiente (libre)
Transkript prezentace:

PETROHRAD Petrohrad je s téměř obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem celého Ruska s mnoha památkami Světového dědictví UNESCO Je to jeden z nejdůležitějších ruských přístavů. Je sídlem Leningradské oblasti a Severozápadního federálního okruhu,a samo je federálním městem.

Založení Petrohradu (Основание Санкт-Петербурга)

Petr Veliký

Historie Petrohradu (История Санкт-Петербурга) Car Petr I. Veliký byl donucen uprchnout z Moskvy a v deltě Něvy nechal vystavět nové hlavní město obrovské ruské říše. Chtěl vystavět město s přístupem k moři, které by bylo jakýsim OKNEM DO EVROPY. Petrohrad měl rozhodující podíl na vývoji ekonomických a kulturních kontaktů Ruska se západní Evropou. Protože území bylo poměrně močálovité, musel je nechat Petr I. vysušit za cenu mnoha životů poddaných dělníků. Po vysušení močálů a bažin vytvořil přesný plán výstavby města po vzoru velkých měst západní Evropy. Město bylo oficiálně založeno v roce 1703.

Názvy města (Названия городов) Sankt-Pitěr-Burch (Санкт-Питер-Бурх), což bylo imitací nizozemského Sankt-Pieterburch. 1914–1924 se město oficiálně nazývalo Petrograd (Петроград). Po smrti V. I. Lenina bylo 26. ledna 1924 přejmenováno na Leningrad (Ленинград). Po rozpadu Sovětského svazu roku 1991 se město vrátilo k dřívějšímu oficiálnímu názvu Sankt-Petěrburg ( Са́нкт-Петербу́рг) Přezdívky Petrohradu (Клички Санкт-Петербургa) hovorový název Pitěr (Питер). Benátky severu – kvůli mnoha kanálům, které prochází napříč městem Město Bílých nocí – slunce nezapadá (polární kruh)

Aspekty podobnosti s ostatními evropskými městy: Byl postaven podle vzoru západoevropských měst:  Široké ulice podle bulváru v Paříži  Vodní kanály jako v Benátkách  Petrodvorce podle Versailles

Široké bulváry

Vodní kanály

Petrodvorce

Petrohrad / Sankt-Petěrburg (Санкт-Петербург) Výstavba města probíhala podle jednotného generálního plánu:  Předem byly stanoveny směr a výška hlavních ulic.  Stanoven architektonický vzhled.  Stanovena i výška domů podle toho, pro jakou společenskou vrstvu byly určeny.

Stará mapka

Architekti Petrohradu Na vybudování města se velkou mírou podíleli francouzští a italští architekti jako byli Bartolomeo Rastrelli a Dominico Trezzini. Tito stavitelé přinesli ducha západního stylu výstavby měst. Petrohrad nabízí úchvatné památky z 18. – 20.stoleti.

Зимний дворец Nejskvostnější stavba Petrohradu, byl postaven v letech 1754 – 1762 na pokyn Alžběty. V roce 1917 sloužil palác jako sídlo ruské Prozatimní vlády, útokem na palác začala bolševická říjnová revoluce. Zimní palác je dílem významného barokního architekta Rastrelliho a švýcarsko-italského architekta Domenica Trezziniho. Palác je v současnosti součástí budov Ermitáže.

Zimní palác

Útok na Zimní palác 1917

Эрмита́ж  Patří k největším a nejznámějším muzeím v Rusku i v celém světě. V jeho sbírkách je okolo 3mil.. Exponátů uloženy v 6 budovách (Zimním paláci, Malé, Staré a Nové Ermitáži a Divadle Ermitáže a taky z Rezervním domě Zimního paláce)  Roku 1764 ho založila carevna Kateřina Veliká

Ermitáž

Исаакиевский собор (Katedrála svatého Izáka) Chrám svatého Izáka nebo Isakiev skij chrám (Rus. Исаакиевский собор) je jeden z nejkrásnějších petrohradských chrámů, který se stává jedním z nejčastějších cílů návštěvníků Sankt Peterburguu. Je největší pravoslavnou katedrálou ve městě a druhou největší na světě.

Chrám je postavený francouzským architektem Augustem de Montferrandem. Stavba započala v roce 1818 a trvala čtyřicet let, tedy do roku Interiér je ozdoben 400 kilogramy zlata, množstvím stříbra, drahých kamenů a mozaikami.

Chrám sv. Izáka

Dnešní Petrohrad Myslím si že Petr Veliký své sny o moderní světové metropoli uskutečnil. Svědčí o tom i dnešní podoba Petrohradu a to,že do dnes je Petrohrad kulturním střediskem celého Ruska s mnoha památkami Světového dědictví UNSECO.

Vypracovali: Jakub Šeďa Lubomír Klézl Martin Gremlica Honza Běhal