Zájmena 2 Procvičení tvarů osobních zájmen Skloňování zájmen náš, váš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
Advertisements

ZÁJMENA Mgr. Michal Oblouk.
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN TEN, NÁŠ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_01
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Zájmena = pronomina.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Tvarosloví – zájmena, číslovky
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zájmena Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
ZÁJMENA Český jazyk 5. ročník ZŠ
ZÁJMENA (pronomina).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ZÁJMENA Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_03.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_023_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Druhy zájmen Rozlišujeme zájmena: a) osobní g) záporná
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
VY_32_INOVACE_14_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_ČJ - SLOVNÍ DRUHY Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
Zájmena Druhy zájmen 6. ročník.
83.1 Skloňování zájmen, druhy
Zájmena = pronomina.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Co víme o zájmenech prezentace
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
NEPRAVIDELNOSTI VE SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Markéta Prokopová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Mluvnické významy zájmen Autor Fulínová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Skupiny mě/mně Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C57Čj6_ Zájmena
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Slovesný rod.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_17
Odchylky od pravidelného skloňování podstatných jmen
VY_32_INOVACE_18 18 zájmena autor: Mgr. Blanka Kunderová
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Michaela Blažková VY_32_Inovace_ Zájmena
Zájmena Bc. K. Matějková.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Skloňování zájmen 1. a 2. osoby JÁ – TY – MY – VY + zvratná
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_06_SLOVNÍ DRUHY_ZÁJMENA 1
Zájmena pravopis Kdo? Nikdo? Já! Někdo? Všichni?.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_03
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Metodický list: Slovní druhy 1. část
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁJMENA TEN, NÁŠ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zájmena.
AUTOR: Mgr. Dobroslava Martínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ČJ3_11_Zájmena
Transkript prezentace:

Zájmena 2 Procvičení tvarů osobních zájmen Skloňování zájmen náš, váš

sebou s sebou O Zvratné zájmeno se označuje vztah ke jménu (osobě, zvířeti, věci), které je ve větě podmětem. O Například: Nepolej se (= sebe). Podej si (= sobě) talíř. O Rozlišujeme sebou a s sebou. O Například: Netrhej sebou. O Vezmi si s sebou svačinu. Pamatuj!

Doplňte tvary sebou a s sebou O Máš ---- přezůvky? O Polekal se a trhl O Ryba ---- mrskala. O Vezměte ji O Neměli ---- tolik peněz, aby mohli koupit tak drahý dárek. O To se rozumí samo ----.

Řešení : O Máš s sebou přezůvky? O Polekal se a trhl sebou. O Ryba sebou mrskala. O Vezměte ji s sebou. O Neměli s sebou tolik peněz, aby mohli koupit tak drahý dárek. O To se rozumí samo sebou.

Doplňte správné tvary osobních zájmen: O Přines (já) jablko. (My) se to nelíbí. Pozvěte (oni) do kina. S (vy) se neloučíme. Řekněte (on), aby nespěchal. To (já) nezajímá. Nečekej na (ona). (Ona) se to netýká. Miminko plakalo, dokud (ono) nepochovali.

Řešení: O Přines mi/mně jablko. Nám se to nelíbí. Pozvěte je do kina. S vámi se neloučíme. Řekněte mu, aby nespěchal. To mě/mne nezajímá. Nečekej na ni. Jí se to netýká. Miminko plakalo, dokud ho/je nepochovali.

Skloňování zájmen náš, váš O Při skloňování si můžeme pomoci tvary zájmena ten (toho našeho, tím naším…). O Pamatuj! V jednotném čísle je zakončení 4. p. ženského rodu krátké (tu naši/vaši). Stejným způsobem jako náš/váš se skloňují zájmena co, něco, ledaco, lecco, cosi, cokoli a nic.

Zájmena v závorkách dejte do náležitého tvaru: O Na (naše) zahradu přilétl roj včel. S (ten váš) psem není něco v pořádku. S (někdo) se nedomluvíš po dobrém ani po zlém. Nejednej se mnou jako s (ledakdo). (Onen) člověka vidím poprvé. (Nic) nerozumíš.

Řešení: O Na naši zahradu přilétl roj včel. S tím vaším psem není něco v pořádku. S někým se nedomluvíš po dobrém ani po zlém. Nejednej se mnou jako s ledakým. Onoho člověka vidím poprvé. Ničemu nerozumíš.

Zdroje: O KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN O O Obrázky z galerie Klipart