Středověká města Opakování. Rozvoj měst Příčiny - Rostoucí počet obyvatel - Rozšíření peněz - Vesničané mnoho výrobků nepotřebovali ● V 11. a 12. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
Advertisements

GOTICKÁ KULTURA.
Umění raného středověku
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Městská kolonizace Hanzovní města
Gotické malířství a sochařství
Gotická kultura.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Mgr. Jitka Nováková A3V
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Gotika.
Ve znamení gotického slohu
Gotika 12 st. – 16 st..
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA Název školy
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Středověk, gotický sloh
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Gotická architektura v Čechách
Gotika VY_32_INOVACE_ 03 Gotika.
Gotika -vzniká ve Francii -uplatňuje se v století
Umělecký sloh vrcholného středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Gotika Kateřina Kuncová.
Románský sloh.
Gotická architektura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Gotika Charakteristika uměleckého stylu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Gotika Bolfíková Nikola.
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Architektura do začátku 20. století.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Gotika.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Křivonosková Kateřina
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

Středověká města Opakování

Rozvoj měst Příčiny - Rostoucí počet obyvatel - Rozšíření peněz - Vesničané mnoho výrobků nepotřebovali ● V 11. a 12. století se z měst stávala obchodní centra, získávala politický a kulturní význam ● Ožívala stará a rodila se nová města z kupecko-řemeslných osad ležící v blízkosti hradů nebo na křižovatkách obchodních cest. Část měst byla zakládána nedaleko nalezišť drahých kovů. ● Nejhustější síť měst v Itálii, Francii, Porýní, Nizozemí, Belgii.

Městská kolonizace Soustavné zakládání. Němečtí a nizozemští kolonisté zakládali města v Pobaltí, Polsku, Slezsku, Čechách, Slovensku, Uhrách a Sedmihradsku. Postup založení města ● Lokátor uzavřel smlouvu s vrchností o poskytnutí pozemku ● Vybral příhodné místo (v blízkosti vodního toku, obchodních cest, vzdálenost od jiných měst) ● Vyměřil plochu města a stanovil rozměry náměstí, ulic, parcel ● Přivedl obyvatele ● Postavili nejdříve jednoduché příbytky a poté se pustili do staveb kamenných domů.

Města podle založení ● města budovaná „na zeleném drnu“ (České Budějovice, Plzeň) ● města navazující na starší řemeslnicko-kupecké osady (Znojmo, Brno, Olomouc, Žatec, Litoměřice) ● města s přímou návazností na město antické Města podle toho, komu podléhala ● města královská – vznikaly z podnětu panovníka ● věnná města – daně z měst zabezpečovaly živobytí královen a jejich dvorů ● horní města (báňská) – spadaly pod královu svrchovanost (Jihlava, Kutná Hora) ● poddanská města – v držení církve nebo šlechty

Práva a výsady ● Výsada postavit si hradby ● Právo osobní svobody pro měšťany ● Právo soudní ● Právo pořádat trhy ● Právo mílové ● Právo várečné ● Právo hrdelní

Městská společnost ● vrchnost (panovník) ● rychtář ● městská rada (12 konšelů, purkmistr) ● měšťané – právoplatní obyvatelé, zpravidla vlastnili dům, vykonávali řemeslo, měli práv, museli platit daně a měli vojenskou povinnost ● další obyvatelé – tovaryši, služebníci, pomocné síly, nádeníci ● mrzáci a žebráci ● příslušníci církve ● židé ● patriciát – nejbohatší obyvatelé ● mistři – vlastní dům s dílnou, zaměstnávají tovaryše a učně ● cechy – měšťané, kteří vykonávali stejnou živnost, se sdružovali v cechách, ochrana proti konkurenci

Vzhled středověkých měst ● Běžná města zaujímala prostor asi ha, byla obehnaná hradbami (Staré město 120 ha, Brusel 400 ha) ● Lidé, kteří se do města nevešli si stavěli domy před hradbami ● Ve městě přiléhal dům k domu + tvořila se souvislá podloubí - likvidace požárů ● nízká hygiena – splašky na ulicích, prasata běhala volně po ulicích apod. Měšťanský dům ● Přízemí – hlavní vstup, prostorná spodní část (dílna, místo k posezení) ● Patro – svrchní síň (kuchyň, obytné místnosti) ● Kamenné nebo cihlové střechy (bohatší), dřevěné šindele

Gotika

● Gotický sloh navazuje na sloh románský ● Trvá od poloviny 12. století – trvá zhruba 3 století ● Oproti slohu románskému došlo především u staveb k prosvětlení a odhmotnění

Znaky ● Vertikalismus – optický dojem odhmotnění a přiblížení k bohu ● Lomený oblouk – používán v oknech, portálech a všech ozdobných částech staveb ● Vnitřní opěrný systém – skládá se klenebních žeber svedených do přípor předsazených před pilíři ● Vnější opěrný systém – skládá se z opěrných oblouků a opěrných sloupů ● Fialy (drobné věžičky), rozety (kruhová okna), chrliče – ozdobný prvek Architektura

Staroměstská mostecká věž Kostel sv. Jakuba – síťová klenba

Notre-Dame

● První projevy byly doplňkem architektury ● Převládala vertikalita – sochy nestály volně v prostoru, ale byly přilepeny přímo k architektuře (v průčelí chrámů u portálů se tesaly sochy apoštolů, později se socha dostává na oltář i na zeď ● Materiál: kámen, lipové dřevo Témata ● Narození a úmrtí Ježíše ● Madona s Ježíškem ● Kristus na kříži ● Apoštolové se svými atributy Sochařství

● Řešení problému mezi náboženskými výjevy a všedním životem, objevuje se více postav, realistické zachycení utrpení a scénické vývoje dějů ● Náměty - oltářní obrazy s rozsáhlými cykly legend ze života svatých, objevují se konkrétní objekty a předměty. Vznikají první zátiší, krajina získává dominantní prostor Základní typy obrazů ● Obrazy deskové – dřevěné desky složené z malých přesně opracovaných špalíčků z tvrdého dřeva, poskládaných a lepených do kříže v několika vrstvách ● Fresky – obrazy malované do vlhké omítky ● Centra gotického malířství – severní Itálie, Nizozemí ● Gotičtí malíři: Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hans Memling, Giotto di Bondone, Fra Angelico aj. Malířství

Madona Klanění tří králů od Gentila de Fabriana