Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Ing. arch. Jiří Mysliveček Tematický celek Architektura Ročník ročník Datum tvorby Anotace Výukový materiál – prezentace Metodický pokyn Lze použít při výuce jako výklad Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Gotická architektura Vedoucí práce: Ing.arch. Jiří Mysliveček
Vypracoval: Nikola Koleňáková

3 Jako gotickou architekturu označujeme evropskou architekturu vrcholného a pozdního středověku zbudovanou v gotickém slohu. Jako svébytný architektonický sloh vznikla v polovině 12. století ve střední Francii, přesněji v Île-de-France a odtud se postupně rozšířila do většiny ostatních zemí západní a střední Evropy. Nejprve se objevila v církevní architektuře a postupně zahrnula i pevnostní a městské stavitelství, přičemž u každého druhu staveb se funkčně rozvinula. Nenavazuje na antické vzory, ale je svébytným odrazem jak technického, tak i uměleckého vývoje.  Pro gotické stavitelství je charakteristické využívání lomeného oblouku, žebrové klenby a opěrného systému s pilíři a oblouky. Tyto prvky umožnily budované stavby odlehčit, zvýšit  a architektonicky zvýraznit.

4 Znaky architektury: Vertikalismus – v samotné stavbě i v jednotlivých jejích částech. Protažení do výšky a zúžení. Optický dojem odhmotnění a přiblížení k Bohu. Lomený oblouk, který prochází vývojem od širokého a méně lomeného až k vysokému ostře zalomenému. Tento oblouk je používán v oknech, portálech a všech zdobných částech stavby, i v uměleckém řemesle. Podle tvaru oblouku lze určit i léta vzniku. Vnitřní opěrný systém, který se skládá z klenebních žeber svedených do přípor předsazených před pilíři. Váha stropu je tak převedena do úzkých partií, což umožnilo postupně odlehčit zdi a zaplnit je rozsáhlými okenními plochami. Nejpokročilejším příkladem je soukromá královská kaple Sainte Chapelle v Conciergerie v Paříži, která bývá nazývána gotickým skleníkem. Klenební žebra v průběhu vývoje gotiky ztratila nosnou funkci a stala se dekorativním prvkem. Vnější opěrný systém používaný zejména u gotických katedrál je pomocným činitelem podpírajícím z vnější strany pilíře, které zachycují tlak klenby. Skládá se z opěrných oblouků aopěrných pilířů. Mezi nejrozšířenější zdobné prvky patří fiály (drobné věžičky), které zdobily střechu i umělecké řemeslo. Dalším oblíbeným prvkem byly chrliče (fantastické hlavy s otevřenou hubou, které chrlily vodu stékající ze střech), posledním znakem jsou tzv. rozety, kruhová zdobená okna.

5 královská kaple Sainte Chapelle

6 Interiér horní kaple v Sainte-Chapelle

7

8

9 Rayonantní gotika v Saint-Denis
Chórový ochoz v Saint-Denis

10 Pohled od Seiny na katedrálu Notre-Dame v Paříži

11

12

13 Chór opatského kostela ve Vézelay
Interiér katedrály v Laonu

14 Katedrála ve městě Burgos

15 Katedrála v Salisbury

16 Radnice v Lovani

17 Detail západního průčelí katedrály ve Štrasburku

18 Katedrála v Kolíně nad Rýnem na fotografii z roku 1900

19 katedrála v Chartres

20 katedrála Amiens

21 Zdroje: ARPINGSTONE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TRISTAN NITOT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DONDERWOLK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: URBAN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DIDIER B. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NELSON TAAPKEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANDREW DUNN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KPALION. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PHOTOGLOB AG, ZÜRICH, SWITZERLAND OR DETROIT PUBLISHING COMPANY, DETROIT, MICHIGAN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ATLANT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: IRENEED. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANICALEK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANICALEK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BECKSTET. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BECKSTET. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LUNON92. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OTTAWAAC. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OTTAWAAC. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OTTAWAAC. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVANTE.TIREN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CHICKENFALLS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google