Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Novela veterinárního zákona
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

Činnost SVS v oblasti zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―výrobě, skladování, přepravě, dovozu a vývozu surovin a potravin živočišného původu, ―při prodeji surovin a potravin živočišného původu v tržnicích a na tržištích, ―při prodeji potravin živočišného původu v prodejnách a prodejních úsecích, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže, vajec nebo k prodeji zvěřiny ―v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení surovin a potravin živočišného původu z členských států EU ―nad uváděním nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při poskytování stravovacích služeb Státní veterinární správa provádí státní dozor při:

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―potraviny živočišného původu lze v EU vyrábět jen v podnicích schválených (příp. registrovaných) příslušnou krajskou veterinární správou –před uvedením podniku do provozu působí SVS spíše jako poradní orgán – vyjadřuje se ke stavebnímu záměru (závazný posudek), schvaluje provozní řád, sanitační řád, systém kritických bodů (HACCP) aj. –SVS registruje všechny výrobce potravin živočišného původu a jejich seznamy zveřejňuje na svých internetových stránkách Dozor nad výrobou potravin a jejich uváděním na trh

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―veterinárním zákonem a jeho prováděcími vyhláškami jsou umožněny výjimky z evropské legislativy: ―chovatelé hospodářských zvířat mohou legálně, v malých množstvích, uvádět na místní trh produkty vlastních zvířat, aniž by museli SVS žádat o povolení v těchto případech: –Maso drůbeže a králíků –Vejce –Včelí produkty –Syrové mléko a smetana (je vyžadován formální souhlas KVS) –Ryby –Zvěřina ―SVS připravila návrh změny zákona, který umožní dodávání těchto produktů (mimo zvěřiny) i do místních zařízení stravovacích služeb (zejména podpora agroturistiky) Podpora drobných zemědělců

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Výsledky všech kontrol potravin živočišného původu jsou i s podrobnostmi zveřejněny on-line na internetových stránkách SVS ―SVS umožňuje, aby s ní veřejnost komunikovala on-line prostřednictvím internetových stránek (formulář pro dotazy, stížnosti a podání, hlášení zásilek potravin aj.), možnosti se stále rozšiřují Transparentnost a moderní technologie

Legislativa

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 Zákon č. 166/1999 Sb.,o veterinární péči - je základním vnitrostátním právním předpisem regulující veterinární péči v ČR Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích - upravuje oblast výroby, označování, distribuce včetně přepravy a prodeje potravin Nejdůležitější legislativa ČR

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Nařízení EP a R (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin ―Nařízení EP a R (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, v platném znění – vztahuje se na všechny stupně výroby, zpracování a distribuce potravin a na vývoz potravin ―Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu Nejdůležitější přímo použitelné předpisy v oblasti potravinového práva

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Nařízení EP a R (ES) č. 854/2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě ―Nařízení EP a R (ES) č. 882/2004, o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat Evropská legislativa stanovující požadavky na státní dozor

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny ―Nařízení Komise (ES) č. 2074/2005, kterým se stanoví prováděcí opatření pro některé výrobky podle nařízení EP a Rady (ES) 853/2004, 854/2004, 882/2004, a kterým se stanoví odchylka od 852/2004 a kterým se mění 853/2004 a 854/2004 ―Nařízení Komise (EU) 931/2011 o požadavcích na sledovatelnost stanovených nařízením EP a Rady (ES) č. 178/2002 pro potraviny živočišného původu Nejdůležitější evropská prováděcí legislativa k hygienickému balíčku

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům ―Nařízení Komise (EU) č. 1337/2013, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, pokud jde o uvádění země původu nebo místa provenience u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa ―Nařízení EP a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách ―Nařízení EP a Rady č. 1069/2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě, a o zrušení nařízení (ES) č. 1774/2002 (nařízení o vedlejších produktech živočišného původu) Další evropská legislativa

Mimořádná kontrolní akce na falšování ryb 2015 (červen - říjen 2015)

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―80 vzorků mražených ryb bylo vyšetřeno na čistou hmotnost a obsah masa: MKA falšování ryb ParametrPočet vzorkůNevyhovující Čistá hmotnost5212 Obsah rybího masa5210

Mimořádné kontroly původu masa (duben – srpen 2015)

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 Mimořádné kontroly původu masa 93% závad zjištěno při prodeji konečnému spotřebiteli tj. u nebaleného masa

Mimořádná kontrolní akce „Dětská šunka“

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―SVS provedla mimořádné kontroly masných výrobků označených výrazy „dětský“, „baby“, „pro děti“ a výrazů s podobným významem ―účelem bylo ověření, zda daný masný výrobek nevyvolává dojem, že má zvláštní charakteristiky ―bylo odebráno 38 vzorků, z toho 19 vzorků masných výrobků s obdobou označení „dětský“ (14x šunka, 5x jiný výrobek) MKA Dětská šunka

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―do tří výrobků s názvem šunka označených přívlastkem „dětský“ nebyly přidány žádné glutamáty, v ostatních výrobcích tohoto typu je obsah glutamátu nižší jen o 25% než u běžných šunek ―polyfosfáty nebyly přidány pouze do jediného výrobku dětské šunky, do kterých byly přidány polyfosfáty, obsahují v průměru o 3 % více polyfosfátů než běžné šunky ―ve 3 případech bylo u dětských šunek zjištěno nepovolené použití škrobu ―jeden vzorek nevyhověl pro nízký obsah čistých svalových bílkovin ―přítomnost látek vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost nebyla zjištěna Nicméně rozdíly mezi jednotlivými výrobci jsou značné. MKA Dětská šunka - vyhodnocení

Srovnání kontrol označování potravin 2014 / 2015

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―v roce 2015 bylo provedeno o 50% více kontrol zaměřených na označování potravin než ve stejném období roku 2014 ―četnost kontrol se závadou se i přes velké změny v legislativě nezměnila Srovnání kontrol označování potravin 2014 / 2015 RokPočet kontrolPočet kontrol se závadou Počet závad

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 Nejčastěji zjišťované závady Srovnání kontrol označování 2014/2015

Kontroly SVS u držitelů ocenění Regionální potravina

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 Předmět kontroly ―předmětem kontroly SVS je v rozsahu kompetencí svěřených zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, v platném znění, ověření plnění podmínek stanovených v Metodice pro udělování značky Regionální potravina u držitele značky, který je oprávněn užívat logo

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―výrobek musí splňovat požadavky platných právních předpisů národního a evropského potravinového práva včetně ostatních relevantních předpisů ―držitel značky je povinen dodržovat pravidla správné výrobní a hygienické praxe ―výrobce je povinen poskytovat zástupcům SVS v rámci kontroly součinnost Kontrola požadavků potravinového práva

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―po zpřístupnění technické dokumentace oceněných výrobků, kde je uveden např. druh oceněného výrobku, původ surovin, fyzikální, chemické a senzorické vlastnosti, se kontroluje splnění všech kvalitativních kritérií a dalších požadavků, které byly předpokladem a podmínkou pro udělení značky „Regionální potravina“ Kontrola souladu s technickou dokumentací

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―držitel značky „Regionální potravina“ je povinen označit oceněný výrobek logem „Regionální potravina“ nejpozději do 6 měsíců od jeho udělení ―u loga se kontroluje velikost a barevnost loga, písmo, deformace loga dle „Logo manuálu Regionální potravina“ ―držitel značky „Regionální potravina“ oprávněn užívat logo od data uvedeného na certifikátu do identického data (den a měsíc) následujícího čtvrtého roku, poté musí být odstraněno z obalu a příslušné dokumentace nejpozději do 6 měsíců od data ukončení platnosti certifikátu Kontrola užívání loga

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―první kontrola zaměřená na dodržování podmínek „Metodiky pro udělování značky Regionální potravina“ se provádí v rozmezí 6. až 9. měsíce práva provozovatele potravinářského podniku užívat logo Regionální potravina ―po dobu držení práva užívat logo Regionální potravina se následně provádí kontrola zaměřená na dodržování podmínek „Metodiky pro udělování značky Regionální potravina“ vždy alespoň 1x za dva roky ―poslední kontrola probíhá 6 měsíců po skončení práva užívat logo, ke kontrole odstranění loga z obalu Termíny úředních kontrol

Zjištění z kontrol SVS u držitelů ocenění Regionální potravina

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―držitel značky „Regionální potravina“ je povinen označit oceněný výrobek logem „Regionální potravina“ nejpozději do 6 měsíců od jeho udělení ―ocenění výrobci logo na svých výrobcích často neuvádějí ―někteří mají ocenění vyvěšeno pouze v prodejně, někteří provozovatelé prezentují úspěchy svých výrobků na webových stránkách, popř. informačních materiálech ― logo „Regionální potravina“ musí být následně odstraněno z obalu a příslušné dokumentace nejpozději do 6 měsíců od data ukončení platnosti certifikátu, což je dodržováno Označení výrobku logem Regionální potravina

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―pochybení v označování výrobku patří mezi nejčastější zjištěné nedostatky, nedostatky se objevují především u menších výrobců ―po konzultacích s dozorovým inspektorem dochází k nápravě ―někteří inspektoři SVS aktivně nabízí výrobcům pomoc před přihlášením do soutěže mj. i s posouzením označení výrobku Označování výrobků

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―neuvedení všech povinných údajů ―nezařazení výrobku do správné skupiny výrobků ―velikost písma na etiketě výrobků menší než 1,2 mm (0,9 mm) ―neuvedení nebo nezvýraznění alergenní složky ―nesprávné značení masných výrobků z hlediska obsahu lepku ―nepovolené použití aditiv Nejčastější nedostatky v označování výrobků na obalech/etiketách

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―nesoulad s legislativou nebo s deklarací na obalu ―neuvedení množství složky: –uvedené v názvu potraviny –zdůrazněné –důležité pro charakterizaci potraviny Nejčastější nedostatky v označování výrobků na obalech/etiketách

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―nedodržení deklarovaného obsahu sušiny a tuku v mléce a mléčných výrobcích častěji u sezónních výrobců – výrobky z ovčího a kozího mléka, u minimlékáren, kde mléko ani výrobky nejsou standardizované ―nedodržení obsahu tuku a vody v másle ―nedodržení obsahu tuku a čisté svalové bílkoviny v MV ―použití škrobu ve výběrové šunce ―použití jiné složky než deklarované na obale : –malinový jogurt – maliny x malinová esence –čokoládové mléko – čokoláda x kakao Nejčastější nedostatky ve složení výrobků

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―výrobce není registrován, příp. není registrovaná určitá činnost ―nedostatky ve sledovatelnosti ―nedostatky v systémech založených na HACCP, v provozním a sanitačním řádu ―neprovádění vlastní kontroly výrobních podmínek (např. mikrobiologických stěrů) ―nevyhovující výsledky mikrobiologických stěrů ploch a zařízení ―nevyhovující výsledky mikrobiologických vyšetření (Enterobacteriaceae, E. coli, listerie, plísně) Ostatní nedostatky

Děkuji za pozornost