Multikulturní výchova NÁRODNOSTNÍ MENŠINY V ČESKÉ REPUBLICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Najdi na slepé mapě České republiky města podle zadání.
Advertisements

MENŠINY A JEJICH PRÁVA Mgr. Michal oblouk.
MENŠINY V ČR Okomentuj obrázky: O jaké skupiny lidí se jedná?
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Česká republika Demokratický stát.
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Romové v České Republice
Studijní obor: Sociální činnost
Moravské kraje Zopakování názvů krajů a krajských měst
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Popis uživatele služeb prizmatem současné rétoriky
ROMOVÉ II.. Cíle následujících SSPV:  Znát základní údaje o Romech v ČR  Znát strukturu romské společnosti  Schopnost –odhalit a racionálně vyvracen.
Partnerství Úřadu práce ve Vsetíně v projektech financovaných z Evropských strukturálních fondů.
STIGMATIZACE přistupování k druhým s předsudky
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_591_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Statutární město Opava
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Naše vlast – Česká republika
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
Autor: Markéta Hřivnová
VLAST 6. ročník.
Jihomoravský kraj.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Vsetín Město ve kterém žiji
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
Aktuální situace na trhu práce v Plzni a v Plzeňském kraji leden 2010 Ing. Zdeněk Novotný Úřad práce v Plzni Úřad práce v Plzni, 9. února 2011
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1 Cyklus konferencí a seminářů pro nelékařské zdravotnické obory v rámci projektu MZ ČR RNDr. Martin Kalina, Ph.D. Manager Aesculap Akademie B. Braun Medical.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT - MÍSTO, KDE ŽIJEME VLASTIVĚDA pro 5.roč. ZŠ  ČESKÁ REPUBLIKA DEMOKRATICKÝ STÁT  POLOHA – VZNIK OBYVATELSTVO  PRACOVNÍ LIST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
ETNICKÉ SKUPINY.
MENŠINY A JEJICH PRÁVA MGR. MICHAL OBLOUK. MENŠINY Menšina = dobře vymezená skupina osob, která se odlišuje od okolní „většinové“ společnosti Druhy menšin.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 1lll INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
23 / 9 / 2010.
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Socioekonomické změny regionů čr
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Národnostní menšiny, migrace
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Multikulturní výchova NÁRODNOSTNÍ MENŠINY V ČESKÉ REPUBLICE

Multikulturní výchova Do národnostních menšin řadíme: (1) malá etnika nedisponující vlastním státem (např. Lužičtí Srbové v Německu); (2) části velkých státních národů sídlících na území jiného státu (to jsou u nás např. Ukrajinci, Slováci či Vietnamci); (3) specifické případy na pomezí etnografické skupiny či sociální skupiny (do této kategorie se nejlépe dají zařadit Romové).

Multikulturní výchova Koncept přístupu vlády k otázkám národnostních menšin v České republice (1994) a) trvale žijí v ČR a jsou jejími občany (toto však vylučuje z kategorie národnostní menšiny např. Ukrajince, Vietnamce apod.) b) sdílejí etnické, kulturní a jazykové znaky, odlišné od většiny obyvatel státu c) projevují společné přání být považovány za národnostní menšinu v zájmu uchování a rozvíjení vlastní identity, kulturních tradic a mateřského jazyka d) mají dlouhodobý, pevný a trvalý vztah ke společenství, žijícímu na území ČR (zase tento bod vylučuje z kategorie národnostní menšiny např. Ukrajince, Vietnamce apod.)

Multikulturní výchova Historie národnostních menšin u nás po roce 1918 NárodnostPočet česká % slovenská , 5 % německá , 4 %

Multikulturní výchova Péče o práva příslušníků menšin zahrnuje:  vzdělávání v mateřském jazyce  kulturní aktivity, program uchování a rozvoje národnostních kultur  šíření a přijímání informací v mateřském jazyce

Multikulturní výchova

Multikulturní výchova

Multikulturní výchova

Multikulturní výchova Počet cizinců podle kraje a okresu pobytu a podle typu pobytu - k Foreigners by region and district and type of residence permit ; 30 June 2004 Kraj, okres Trvalý pobyt Vízum nad 90 dnů Celkem % z celkového počtu cizinců/z počtu cizinců v kraji Region, district Perman ent stay Visa over 90 days Total % of total number of foreigners/in region Jihomoravský % Blansko % Brno % Brno - venkov % Břeclav % Hodonín % Vyškov % Znojmo %

Multikulturní výchova Olomoucký % Jeseník % Olomouc % Prostějov % Přerov % Šumperk % Zlínský % Kroměříž % Uherské Hradiště % Vsetín % Zlín % Moravskoslezský % Bruntál % Frýdek Místek % Karviná % Nový Jičín % Opava % Ostrava %

Multikulturní výchova ROMOVÉ

Multikulturní výchova Základní, zjednodušené rozdělení lze provést na skupinu: Romů (jihovýchodní a střední Evropa), Sintů a Manušů (západní Evropa), anglických Gypsies a španělských Gitanos.

Multikulturní výchova Historie Romů

Multikulturní výchova Cedule zakazující vstup Romům do Slezska (1780)

Multikulturní výchova Kalendář Besedy lidu 1889 zobrazuje typický stereotyp vnímání Romů v 19. století (chudí tuláci živící se drobnou krádeží)

Multikulturní výchova Zákon č.117/27 Sb. o potulných Cikánech ze dne Československá úprava "cikánské otázky" patřila k nejdůslednějším a byla ve 30. letech dávána za vzor na mezinárodních kriminalistických konferencích.

Multikulturní výchova Tragické období druhé světové války. Zatýkání Romů v Srbsku 1943

Multikulturní výchova Tragické období druhé světové války. Romové čekající na deportaci do Osvětimi 1943

Multikulturní výchova Tragické období druhé světové války. V koncentračních táborech zahynulo asi Romů, což činilo asi 70 % - 80 % tehdejší romské populace v Evropě! ! !

Multikulturní výchova Koncentrační tábory, kde byli Romové za 2. sv v. umisťováni

Multikulturní výchova Tragické období druhé světové války. Koncentrační tábory na našem území Nákres tzv. cikánského tábora Lety u Písku (1943)

Multikulturní výchova Tragické období druhé světové války. Koncentrační tábory na našem území Tzv. cikánský tábor Hodonín u Kunštátu (1943)

Multikulturní výchova Tři vlny romských přistěhovalců na naše území po 2. sv. v. 1. Vlna – brzy po skončení války 2. Vlna – 50. a 60 léta 20. st. 3. Vlna – po roce 1965

Multikulturní výchova Současný stav Odhadovaný počet Romů na našem území je až cca 85 % tvoří slovenští Romové cca 10 % tvoří olašští Romové cca 5 % tvoří potomci původních českých a moravských Romů a Sintů (německých Romů)

Multikulturní výchova Romské organizace u nás Romská občanská iniciativa (ROI) Společenství Romů na Moravě Demokratická aliance Romů Soukromá romská střední škola v Kolíně

Multikulturní výchova Romové v mezinárodním měřítku Centrem mezinárodního romského hnutí se stala od počátku 60. let Paříž, kde byl vytvořen Comité International de Tzigane (Mezinárodní výbor Cikánů) v čele s Vankem Roudou. Výbor se stal organizátorem prvního mezinárodního kongresu Romů v roce 1971, na kterém vznikla dnešní Mezinárodní romská unie (IRU).

Multikulturní výchova Na první světové kongresu Romů v roce 1971 v Anglii, byla mj. přijata romská hymny a vlajka. Vlajka mezinárodního romského hnutí.

Multikulturní výchova Hodnoty, tradice a zvyky slovenských Romů usazených v ČR Významnou charakteristikou jednotlivých romských subetnických skupin byla specifická profese, která se po nesčetné generace dědila z otce na syna. Mnohé romské skupiny v Evropě a jinde ve světě se označují profesionymy, i když tradiční profesi již neprovozují. Například Kalderaši (kotláři – z rum. caldera = kotel), Lováriové (koňští handlíři – z maď. ló = kůň), u nás známí pod názvem olašští Romové.

Multikulturní výchova Některá další kulturní specifika Romů  těhotenství  svatba  úmrtí  jídlo

Multikulturní výchova Specifika romského chování a komunikace  odhad člověka  rodina  dotyk  empatie  emoce  absence racionálního rozboru situace

Multikulturní výchova Při práci s Romy se doporučuje: nespěchat, být trpělivý vnímat mimoslovní komunikaci a umět dávat informace řečí těla nekritizovat negativně před velkým kolektivem, spíše v soukromí ověřovat si sjednané termíny nebát se blízkosti, dotyku nebát se emocí – svědčí to o angažovanosti člověka, nikoli o výzvě k souboji mluvit jasně, věcně, stručně, konkrétně diferencovat, ke každému přistupovat podle jeho individuálních potřeb používat zpětnou vazbu respektovat hodnotový systém Romů