TĚLESA A LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_7_Tělesa a látky Téma: Fyzika 6. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Advertisements

STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Látky a tělesa.
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
zpracovaný v rámci projektu
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Co nás obklopuje? Zapiš si!
Co nás obklopuje?.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Látka a těleso.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_167_Látky AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
LátkyTělesaSílaAtomyMagnety
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
LÁTKY A TĚLESA.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B36Fy6_Tělesa a látky.
VÝPOČET HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_2_Výpočet hmotnosti Téma: Fyzika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Skupenství látek Látky se v přírodě vyskytují jako:  Pevné (pevné látky)  Kapalné (kapaliny)  Plynné (plyny) Těmto třem podobám říkáme skupenství.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Hustota látky Tématický okruh: Hustota Vzdělávací obor: Fyzika Vzdělávací.
HUSTOTA LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_1_Hustota látky Téma: Fyzika 6. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F +Z_01.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
ROZKLAD MNOHOČLENU UŽITÍM VZORCŮ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_01_C_19_Rozklad mnohočlenu.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
GONIOMETRICKÁ FUNKCE TANGENS Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_16_Goniometrická funkce.
?? Ing. Jan Havel.
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Z čeho se tělesa skládají
TĚLESA A LÁTKY.
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
MĚŘENÍ HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁPIS ČÍSEL POMOCÍ MOCNIN
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tělesa a látky NÁZEV ŠKOLY
1. Svět kolem nás je tvořen tělesy a látkami
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Co nás obklopuje?.
Vlastnosti těles a látek
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

TĚLESA A LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_7_Tělesa a látky Téma: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

AutorMgr. Hana Kuříková Vytvořeno dne Odpilotováno dne ve třídě6. A Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhFyzika 6. ročník TémaTělesa a látky Klíčová slovaTěleso, látka, skupenství

Tělesa a látky

Co je to těleso a z jaké je látky? Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou? Příklady těles: Balónek MíčŽidle Sklenice džusuKvětina

Tělesa - jsou předměty, které nás obklopují - mají určitý tvar a objem - jsou složena z látek - mohou měnit velikost, tvar, polohu

Rozdělení těles Pevnálavice, stůl, kolejnice Kapalnákapka vody, čaj v hrnku Plynnáplyn v láhvi, vzduch v pneumatice

Látky -tělesa se skládají z látek -některé látky jsou směsí jednodušších látek -těleso může být složeno z jedné látky nebo z většího množství látek -látky mají různé vlastnosti ( barva, tvrdost, hustota, …) -příklady látek - železo, sklo, cukr, umělá hmota, dřevo, voda, vzduch

Rozdělení látek Pevnéželezo, dřevo, sklo Kapalnébenzín, čaj, olej Plynnévzduch, kyslík, helium

Skupenství látek Látky se mohou vyskytovat ve třech skupenstvích - pevné, kapalné, plynné Stejná látka se může vyskytovat v různých skupenstvích Voda: led - pevné, voda - kapalné, pára - plynné

Procvičování 1.Urči, co je látka a co je těleso: kámen, pila, sklo, čaj ve sklenici, kyslík, kolejnice 2. Urči, z jakých látek jsou následující tělesa: špendlík, talíř, skříň, sešit, lavice, míč, kbelík písku, hrneček čaje

3. Vyjmenuj tělesa, které mají přibližně tvar koule, kvádru, válce 4. Roztřiď uvedenou skupinu látek a těles do předepsané tabulky: benzín, pero, sklo, kniha, oxid uhličitý, dřevo, olej v láhvi, plyn v žárovce, vzduch ve třídě, mléko, propan - butan látkatělesa pevná kapalná plynná

Řešení 1 Kámenpevná látka Pilapevné těleso Sklopevná látka Čaj ve sklenicikapalné těleso Kyslíkplynná látka Kolejnicepevné těleso

Řešení 2 špendlíkocel talířporcelán skříňdřevo, kov sešitpapír lavicedřevo, kov míčkůže, vzduch kbelík pískupísek, plast hrneček čajevoda, porcelán

Řešení 3 Tvar koule: míč, pomeranč, zeměkoule Tvar kvádru: skříň, kniha, penál, guma Tvar válce: hrnec, tužka, sklenička, sud

Řešení 4 látka tělesa pevnásklo, dřevopero, kniha kapalnábenzín, mlékoolej v láhvi plynnáoxid uhličitý, propan- butan plyn v žárovce, vzduch ve třídě

Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu učiva tělesa a látky. Na začátku se naučí rozlišovat pojmy těleso a látka. Žáci vyjmenují různá tělesa a uvádějí látky, ze kterých se skládají. Za pomocí učitele definují pojem látka a těleso. Žáci se naučí rozdělit látky a tělesa podle skupenství. V závěru hodiny si každý žák samostatně do sešitu vypracuje otázky na závěr. Kontrola otázek probíhá na interaktivní tabuli. Použitá literatura: Doc. RNDr. Růžena Kolářová, Csc., PaedDr. Jiří Bohuněk: Fyzika pro 6. ročník základní školy, 2. vydání 2003 Prometheus, 159 stran, ISBN Foto: archiv autora