Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_19_ V. Vysockij Téma sady:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Practice with the Conditional Change the following sentences to the conditional, according to the model. Vzor: Nemám peníze a nemohu si koupit auto. Kdybych.
Advertisements

BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Přeji Ti sílu všech živlů
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Medvídek Pú.
Pošli toto srdíčko každému, koho bys v roce 2010 nechtěla ztratit.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Představitel skupiny lumírovců
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
B Ů H
Struktura literárního díla
Pro Miláčka JÁJU …….. Pro Miláčka JÁJU ……. Jsi poupátko mého štěstí, co nikdy neuvadá, jsi studánka všech neřestí, co nikdy nevysychá. Jsi zlaťoučké.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Prvních 17 let mého života jsem žila na vesnici. Začala jsem se nudit... Teď chci poznat život ve městě! Jmenuji se Zuzka (jméno je přeložené z německého.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Písničkáři 2. poloviny 20. století
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
1. Ježíši Vykupiteli, | můj duch se v tobě veselí, | v životě, smrti jist jsem tím, | že tvým se vlastním zváti smím. | V tvé ruce vkládám život, | čest.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
OSTROV CUKROVÍ Vytvořila: Marie Anna Kurková START.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Děvče se ptalo chlapce, jestli si myslí, že je pěkná
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
50. a 60. léta – divadla malých forem
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
František Ladislav Čelakovský
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Practice with the Conditional
Irské štěstí.
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
On.
Zájmena.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_19_ V. Vysockij Téma sady: Interpretace textů Datum vzniku: leden 2014 Třída: 4.A Autor: Mgr. Lucie Nováková

Anotace:

Владимир Семёнович Высоцкий

Životopis Životopis ruský zpívající básník, herec a písničkář -  válku prožil jako malý chlapec (otec na frontě, i Praha), vojenské písně  studium herectví při MCHATU (moskevské divadlo); herec (Divadlo na Tagance, představení v zahraničí)  skládal vlastní písně (800), besedy  2. nejpopulárnější osobnost v ruské anketě osobnost 20. století anketě osobnost 20. století  třikrát ženatý; alkohol, auta a ženy polooficiální sovětský umělec (nevydával desky, ale hrál divadlo)  polooficiální sovětský umělec (nevydával desky, ale hrál divadlo)

Práce s textem a nahrávkou Poslechněte si nahrávku a čtete text. Práce s textem a nahrávkou rusky-bard-a-herec-by-se-dozil-75-let Poslechněte si nahrávku a čtete text. rusky-bard-a-herec-by-se-dozil-75-let Práce s textem a nahrávkou Poslechněte si nahrávku a čtete text. Práce s textem a nahrávkou rusky-bard-a-herec-by-se-dozil-75-let Poslechněte si nahrávku a čtete text. rusky-bard-a-herec-by-se-dozil-75-let A)Čím V. Vysockij proslul? Proč je označován za barda? Co daný výraz obecně označuje? B)Jakou hereckou rolí proslul na div. prknech? C)O čem nejčastěji zpíval? D)Jakými problémy trpěl? A)Čím V. Vysockij proslul? Proč je označován za barda? Co daný výraz obecně označuje? B)Jakou hereckou rolí proslul na div. prknech? C)O čem nejčastěji zpíval? D)Jakými problémy trpěl?

Práce s textem a nahrávkou Poslechněte si nahrávku a čtete text. Práce s textem a nahrávkou a-herec-by-se-dozil-75-let Poslechněte si nahrávku a čtete text. a-herec-by-se-dozil-75-let Práce s textem a nahrávkou Poslechněte si nahrávku a čtete text. Práce s textem a nahrávkou a-herec-by-se-dozil-75-let Poslechněte si nahrávku a čtete text. a-herec-by-se-dozil-75-let A)Proslul napůl zakázanými písněmi, vynikajícími hereckými rolemi v divadle i ve filmu, a to doma i ve světě. Stal se mluvčím ruských lidí, uměl vyjádřit v písních jejich pocity a atmosféru v tehdejším SSSR. Bard – původní význam keltský pěvec, obecněji mluvčí lidu, básník. B)Rolí Hamleta v Divadle na Tagance. C)Zpíval o schizofrenním životě v SSSR, baladické písně o lásce, nesnesitelné tíze bytí aj. D)Alkoholismus, střídal ženy, strach z létání letadlem. A)Proslul napůl zakázanými písněmi, vynikajícími hereckými rolemi v divadle i ve filmu, a to doma i ve světě. Stal se mluvčím ruských lidí, uměl vyjádřit v písních jejich pocity a atmosféru v tehdejším SSSR. Bard – původní význam keltský pěvec, obecněji mluvčí lidu, básník. B)Rolí Hamleta v Divadle na Tagance. C)Zpíval o schizofrenním životě v SSSR, baladické písně o lásce, nesnesitelné tíze bytí aj. D)Alkoholismus, střídal ženy, strach z létání letadlem.

Myslel sis: Myslel sis: přítel můj a teď ? Ryba rak nebo tak či tak ? Odpověď bys rád chtěl znát, můžeš-li na něj dát. S sebou do hor ho vem a jdem, vzhůru po boku bok co krok, lanem svým s ním se svaž, ať znáš, s kým čest máš, s kým čest máš. Jestli zlomí jej vzdor těch hor, skrčí nos, ohne hřbet, chce zpět, z ledovců na skalách, když má strach a přemýšlí, jak by plách, pak ho znáš, pak ho znáš až až, jen ho nech, ať si jde, kam chce, nežli s ním, radši sám jdu sám, takovým nezpívám. Ale když nekňučel a šel, neskuhral, na dně sil když byl a když z výšky jsi slít, on tě chyt, neboť byl, kde měl být, když se bil, když se rval a hnal, zmámen na štítech skal pak stál, je to on přítel tvůj, při něm stůj, jemu jen důvěřuj. Myslel sis: Myslel sis: přítel můj a teď ? Ryba rak nebo tak či tak ? Odpověď bys rád chtěl znát, můžeš-li na něj dát. S sebou do hor ho vem a jdem, vzhůru po boku bok co krok, lanem svým s ním se svaž, ať znáš, s kým čest máš, s kým čest máš. Jestli zlomí jej vzdor těch hor, skrčí nos, ohne hřbet, chce zpět, z ledovců na skalách, když má strach a přemýšlí, jak by plách, pak ho znáš, pak ho znáš až až, jen ho nech, ať si jde, kam chce, nežli s ním, radši sám jdu sám, takovým nezpívám. Ale když nekňučel a šel, neskuhral, na dně sil když byl a když z výšky jsi slít, on tě chyt, neboť byl, kde měl být, když se bil, když se rval a hnal, zmámen na štítech skal pak stál, je to on přítel tvůj, při něm stůj, jemu jen důvěřuj. PÍSEŇ O PŘÍTELI (Песня о друге) Hudba a text: Vladimír Vysocký Překlad: Jaromír Nohavica

a) Určete žánr i lyrický subjekt. b) Posuďte jazykovou stránku textu. c) Které mravní hodnoty text oslavuje, jak jej chápete? d) Určete rým.

a) Jedná se o lyrickou píseň (báseň).Lyrický subjekt – mluvčí básně užívá často 2. osobu j.č. (do hor ho vem, z výšky jsi slít, ať znáš). b) Jazyková stránka – hovorová čeština (plách, chyt, slít aj.); četná opakování slov a hlásek (figury) jako např. aliterace (svým s ním se svaž, ryba rak); epizuexis (když se byl, když se rval) aj. Také zpřeházený slovosled (inverze) – např. odpověď bys rád chtěl znát, zlomí jej vzdor. Řečnické otázky např. Myslel sis: přítel tvůj a teď? Obrazná pojmenování (metafory) – např. zlomí jej vzdor těch hor (nemá už sil bojovat s nebezpečím a nástrahami). c) Báseň oslavuje přátelství, odvahu. Přátelství nám pomáhá překonávat životní překážky a nebezpečí, opravdový přítel je nám oporou, neměl by nás nikdy nechávat na holičkách a přispěchat nám pomoci, i když už nemá ani on dost sil. Spoléháme na něj. d) Sdružený rým (aa bb). a) Jedná se o lyrickou píseň (báseň).Lyrický subjekt – mluvčí básně užívá často 2. osobu j.č. (do hor ho vem, z výšky jsi slít, ať znáš). b) Jazyková stránka – hovorová čeština (plách, chyt, slít aj.); četná opakování slov a hlásek (figury) jako např. aliterace (svým s ním se svaž, ryba rak); epizuexis (když se byl, když se rval) aj. Také zpřeházený slovosled (inverze) – např. odpověď bys rád chtěl znát, zlomí jej vzdor. Řečnické otázky např. Myslel sis: přítel tvůj a teď? Obrazná pojmenování (metafory) – např. zlomí jej vzdor těch hor (nemá už sil bojovat s nebezpečím a nástrahami). c) Báseň oslavuje přátelství, odvahu. Přátelství nám pomáhá překonávat životní překážky a nebezpečí, opravdový přítel je nám oporou, neměl by nás nikdy nechávat na holičkách a přispěchat nám pomoci, i když už nemá ani on dost sil. Spoléháme na něj. d) Sdružený rým (aa bb).

a ) Která verze na vás více zapůsobila? b) Studenti znalí ruštiny srovnají originál s volným překladem Jaromíra Nohavici. a ) Která verze na vás více zapůsobila? b) Studenti znalí ruštiny srovnají originál s volným překladem Jaromíra Nohavici.

Individuální řešení, diskuze s žáky. Ruský text je více patetický, J. Nohavica má civilnější projev. V. Vysockij hvízdá...

Sbírky V. Vysockého: vyšly všechny až posmrtně  Melodie (1980)  Nerv (1981)  Otázky filozofii (1986)  Úsvit ( )  Náš současník (1987)  Sputnik (1987) Sbírky V. Vysockého: vyšly všechny až posmrtně  Melodie (1980)  Nerv (1981)  Otázky filozofii (1986)  Úsvit ( )  Náš současník (1987)  Sputnik (1987)

Urči správnost tvrzení: ano - ne A) V. Vysockij je autorem básnické sbírky Zaklínač hadů. ano - ne B) Když Vysockij zemřel, sovětská vláda mu vypravila oficiální státní pohřeb. ano - ne C) Hrál ve svém bytě pro dceru gen. tajemníka L. Iljiče Brežněva, která celý jeho koncert proplakala. ano - ne D) Jako herec VV působil ve Velkém moskevském divadle. ano - ne D) Jako herec VV působil ve Velkém moskevském divadle. ano - ne

Urči správnost tvrzení: ano - ne A) V. Vysockij je autorem básnické sbírky Zaklínač hadů. ano - ne B) Když Vysockij zemřel, sovětská vláda mu vypravila oficiální státní pohřeb. ano - ne tajili jeho smrt C) Hrál ve svém bytě pro dceru gen. tajemníka L. Iljiče Brežněva, která celý jeho koncert proplakala. ano - ne D) Jako herec VV působil ve Velkém moskevském divadle. ano - ne v divadle Na Tagance D) Jako herec VV působil ve Velkém moskevském divadle. ano - ne v divadle Na Tagance

Podél srázu podél propasti moji koně, koně vraní tuhým bičem jako šílený vás šlehám, popoháním Nějak vzduch mi v plicích schází lokám mlhu s nocí temnou opojení z vichřice mi šeptá: Konec, konec se mnou! Trochu zvolněte mi, koně trochu zvolněte mi vždyť ne bič to já velet mám Jenže divoké mám koně koně k nezkrocení Sotva už dožiju, sotva už dozpívám Tak ještě je napojím ještě pár slov připojím ještě alespoň na chvíli na kraji postojím… Podél srázu podél propasti moji koně, koně vraní tuhým bičem jako šílený vás šlehám, popoháním Nějak vzduch mi v plicích schází lokám mlhu s nocí temnou opojení z vichřice mi šeptá: Konec, konec se mnou! Trochu zvolněte mi, koně trochu zvolněte mi vždyť ne bič to já velet mám Jenže divoké mám koně koně k nezkrocení Sotva už dožiju, sotva už dozpívám Tak ještě je napojím ještě pár slov připojím ještě alespoň na chvíli na kraji postojím… Vyhledejte figury a přirovnání.

Podél srázu podél propasti moji koně, koně vraní tuhým bičem jako šílený vás šlehám, popoháním Nějak vzduch mi v plicích schází lokám mlhu s nocí temnou opojení z vichřice mi šeptá: Konec, konec se mnou! Trochu zvolněte mi, koně trochu zvolněte mi vždyť ne bič to já velet mám Jenže divoké mám koně koně k nezkrocení Sotva už dožiju, sotva už dozpívám Tak ještě je napojím ještě pár slov připojím ještě alespoň na chvíli na kraji postojím… Podél srázu podél propasti moji koně, koně vraní tuhým bičem jako šílený vás šlehám, popoháním Nějak vzduch mi v plicích schází lokám mlhu s nocí temnou opojení z vichřice mi šeptá: Konec, konec se mnou! Trochu zvolněte mi, koně trochu zvolněte mi vždyť ne bič to já velet mám Jenže divoké mám koně koně k nezkrocení Sotva už dožiju, sotva už dozpívám Tak ještě je napojím ještě pár slov připojím ještě alespoň na chvíli na kraji postojím… Vyhledejte figury a přirovnání.

Jak slovům V. Vysockého rozumíte?,, Chtěl bych řici pár slov o mých písních. Před mnoha lety jsem byl s mými nejbližšími přáteli. Z mých různých cest jsem pro ně přivezl... dojmy, dojmy ve verších zasazené do určitého rytmu. A tak jsem vzal do ruky kytaru a začal si brnkat. A to, co se objevilo, bylo něco, co se podobalo písni - ale nebyla to píseň. Byla to - tak jak jsem to vnímal - poezie recitovaná s hudebním doprovodem. Zkrátka poezie zasazená do rytmu. Pamatuji si tu atmosféru. Byla to atmosféra důvěry a nenucené svobody, a co bylo nejdůležitější, přátelství.“ (převzato z (převzato z Chtěl bych řici pár slov o mých písních. Před mnoha lety jsem byl s mými nejbližšími přáteli. Z mých různých cest jsem pro ně přivezl... dojmy, dojmy ve verších zasazené do určitého rytmu. A tak jsem vzal do ruky kytaru a začal si brnkat. A to, co se objevilo, bylo něco, co se podobalo písni - ale nebyla to píseň. Byla to - tak jak jsem to vnímal - poezie recitovaná s hudebním doprovodem. Zkrátka poezie zasazená do rytmu. Pamatuji si tu atmosféru. Byla to atmosféra důvěry a nenucené svobody, a co bylo nejdůležitější, přátelství.“ (převzato z (převzato z

Jak slovům V. Vysockého rozumíte? V. Vysockij považuje svou tvorbu za zpívané básně inspirované jeho osobními zážitky a prožitky na cestách. Nejvíce si cení přátelství. Vyzdvihuje také svobodu a atmosféru důvěry. Je zpívajícím básníkem. Individuální řešení. V. Vysockij považuje svou tvorbu za zpívané básně inspirované jeho osobními zážitky a prožitky na cestách. Nejvíce si cení přátelství. Vyzdvihuje také svobodu a atmosféru důvěry. Je zpívajícím básníkem. Individuální řešení.

Obrazový materiál

Použitá literatura a zdroje: SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro IV. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2005, ISBN SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro IV. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2005, ISBN SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN herec-by-se-dozil-75-let herec-by-se-dozil-75-let Archiv autorky. Archiv autorky.

Obrazový materiál (fotografie V. Vysockého, snímek 4) House_Taganka(1).jpg (Muzeum V. Vysockého v Moskvě -Taganka, snímek 19) House_Taganka(1).jpg B.Karetny15(5).jpg (Vysockého dům v Moskvě, snímek 19) B.Karetny15(5).jpg (texty V. Vysocký v ruském samizdatu, snímek 19) _1999_2r.jpg (V. Vysockyj na ruské známce, snímek 19) _1999_2r.jpg Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese Archiv autorky.