Autohypnóza Denisa Šilhánová Matěj Tvrzník 2011/2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

EFT, Autopatie, Hypnóza, Reiki, Mentální léčba
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Vliv barev na psychiku člověka
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
MEDITACE SAHADŽA JÓGY.
Tereza Návratová Helena Kašparová
„Test“ schopnosti imaginace
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Imaginace.
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Technická, taktická a psychologická příprava
Psychologie štíhlé postavy
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Antibiotika a Rezistence
Náročné životní situace
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Regulace úzkosti ve sportu
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Regulace úzkosti ve sportu
Centrální nervový systém
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Poznámky pro výuku Předmět: Autor: Škola: Téma: Název: Třída: Plánované cíle: Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
Ošetřovatelský proces
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Tělesné sebepojetí.
Potřeba spánku a odpočinku
Regulační prostředky v psychologické přípravě sportovce
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
AROMATERAPIE.
MUDr.Kateřina Kapounková
Formy boje se životními těžkostmi. Strategie zvládání stresu Konfrontační způsob zvládání stresu Hledání sociální opory Plánované hledání řešení problému.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Definice, základní pojmy
HYPNÓZA. Od řeckého boha spánku Hypna J.Braid –H. – stav podobný tranzu navozen sugescí útlumů V.M.Bechtěrev (1921), I.P.Pavlov, B.Stokvis (1955)
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VERA_MERKLOVA_PECE_O_VLASY_MASAZ_POKOZKY_HLAVY_PREZEN TACE_1_12 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Relaxační cvičení Relaxační cvičení jako součást harmonizačních cvičení Stres a jeho dlouhodobé důsledky Indikace relaxačních cvičení Relaxační techniky.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Efektivní komunikace – cesta k úspěchu Modul II - Komunikace Seminář – Stres v dnešní době, techniky odbourání stresu Mgr. Liana Cihelková Projekt Efektivní.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Neurovědy 2015 Helena Kholová
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Vyrovnávání se stresem
Sebepoznání a sebepojetí
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nevědomí.
Transkript prezentace:

Autohypnóza Denisa Šilhánová Matěj Tvrzník 2011/2012

Co je to autohypnóza? Druh hypnózy Hypnotizérem naše vědomé já Stav mezi spánkem a bděním tzv. polovědomí se zvýšenou schopností koncentrace (tranz) a náchylností k sugesci (ovlivňování myšlení)

Co nastane při autohypnóze?

Historie James Braid – skotský chirurg –Zabýval se hypnózou, považoval ji za podstatnou při léčbě neurologických poruch – trpěl vážnými bolestmi, pomocí autohypnózy se jich dokázal zbavit Émile Coué – francouzský psycholog a farmakolog –metoda vědomé optimistické autosugesce pomocí mantry –„Veškerá hypnóza je autohypnóza.“ –„Daří se mi v každém ohledu den ode dne lépe.“ Johannes H. Schultz – německý psychiatr a psychoterapeut –technika autogenního tréninku, jehož cílem je koncentrativní uvolnění

Obecné schéma 1. tělesné uvolnění 2. duševní uvolnění 3. sugerovat klid a zdraví 4. otevření brány do podvědomí 5. zadání sugesce k dosažení plánovaného cíle 6. uzavření brány do podvědomí 7. zadání probouzecí formule

Příprava Vytyčení cíle –přestat kouřit, začít sportovat, zbavit se nadváhy, zbavení negativních vlastností, svědomitě studovat atd. Ujasnění postupu, kterým se budeme řídit. Dodržení základních technik a postupů, které nás dovedou k úspěchu v autohypnóze.

Postup 1. krokem je uklidnění – pomocí relaxačních technik, které uvolní svalové napětí, duch i tělo odpočívá –Technika pomalého čtení –Technika otvírání dlaně –Technika Nádech – Výdech –Progresivní uvolňování svalů dle Jacobsena

Postup 2. krokem je autohypnóza –Relaxace barvami při představě různých barev vyvolány určité frekvence v mozku Červená oranžová žlutá zelená modrá lila fialová –Počítání pozpátku S každým číslem spojena sugesce cíle Zpočátku lepší používat mluvenou formu

Postup 3. krokem je autosugesce –Slovní formulace cíle – v 1. osobě, přítomném čase, neobsahuje negativní formulace (nechci, aby..) –Představa – podvědomí si obraz asociuje ze sugesce, musí s ní být v souladu –Emoce – čím hlubší, tím vznikne větší víra, tím vyšší pravděpodobnost úspěchu snaha dosáhnout při sugesci šťastného pocitu pochybnosti provázejí nedobré pocity – nepřipouštět!

Autosugesce Jádro účinku celého procesu Podstatou je vyvolání určité představy v podvědomí hypnotizovaného, že u něj došlo či dojde k nějaké tělesné či duševní změně Síla projevu je určována doprovodnou emocí Cílem autosugesce je „zasáhnout“ naše podvědomí tak, aby tuto sugesci akceptovalo a začalo s ní pracovat

Autosugesce Účinnost závisí na –Formulaci sugesce – nezbytné je představit si výsledný stav –Obsahu sugesce – důležitá je reálnost výsledku –„Víře“ či „přijetí“ ze strany hypnotizovaného subjektu – věříme-li „vnitřně“, že je sugesce reálná a že se uskuteční, podpoříme celý hypnotický proces Sugesce zadaná proti vůli hypnotizovaného nebude přijata, většinou dojde k „vytržení“ pacienta z hypnotického stavu!

V průběhu Tělo zcela uvolněné Duch zaměstnán sugescí –nevyjadřovat v záporných termínech, neboť slova se převádí na obraz –konstruktivní formulace Duševní síla – síla podvědomí, obrazy provázeny emocemi, na jejich síle ukazují význam cíle, pro dosažení cíle žádoucí pozitivní emoce provázející dosažení cíle, víra

Užití v běžné praxi Podpora procesu uzdravení Zmírnění či odstranění bolesti Odstranění poruch spánku Zmírnění či odstranění stresu Proniknutí do podvědomí Cílenější kontrola mysli Zvýšení schopnosti koncentrace Cílené změny chování Zlepšení motivace a cílevědomosti Životní pohoda

Pár slov na závěr Až 80% nemocí podmíněno psychosomaticky Tyto nemoci můžeme s pomocí autohypnózy příznivě ovlivnit až vyléčit Metoda umožňující odstranit příčinu přímo u kořene Bez škodlivých vedlejších účinků

Děkujeme za pozornost

Zdroje Fedrigotti, T – Autohypnóza a mentální trénink Curcio, M – Autohypnóza Tepperwein, K – Vyšší škola hypnózy 9rQ&feature=related