Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1091 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
¨-4-.
Srovnávací a vědomostní test
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
František Ladislav Čelakovský
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Český jazyk 6. ročník ZŠ Jiří Wolker
Identifikátor materiálu: EU –
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Havlíček Borovský
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Roční doby © Petra Lillová
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
VIKTOR DYK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_168 Předmět: Český jazyk – Náš svět ( Člověk a jeho svět)
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_170 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_1 63 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
HUDEBNÍ VÝCHOVA NOTOVÁ OSNOVA, HOUSLOVÝ KLÍČ
Transkript prezentace:

Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní školy Předmět: český jazyk a literatura Autor: Mgr. Dagmar Michková Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

J I Ř Í W O L K E R

JIŘÍ WOLKER Prostějov – Prostějov český básník, prozaik a dramatik

Život: nadšený Sokol a skaut vystudoval gymnázium v Prostějově všestranně nadaný – literárně, hudebně i výtvarně studoval práva v Praze (na přání otce), současně studoval filozofii člen Literární skupiny a Devětsilu za studií v Praze onemocněl tuberkulózou → opakované pobyty u moře nepomohly => zemřel ve 24 letech

Dílo: jeho dílo lze zařadit do tzv. proletářské poezie napsal si vlastní epitaf: „ Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív, než moh´ k boji vytasit, zemřel – mlád dvacet čtyři let.“

Proletářská poezie: zobrazuje především dělnickou třídu, její vykořisťování typickým znakem je nenávist k válce a touha po spravedlivém světě

Poezie:  Host do domu , první básnická sbírka má rysy poezie mladých básníků poválečné doby - pokoru, soucit s chudými, náboženskou symboliku  Svatý kopeček , skladba byla na přání autora právem přiřazována k první sbírce, tvoří s ní spojení i přechod k nové fázi tvorby  Mladistvé práce veršem - posmrtně 1954

Poezie:  Těžká hodina , sbírka osobitě reprezentuje proletářskou poezii. Je dokladem autorova zrání od obecné lidské družnosti ke kolektivismu, k třídní sounáležitosti a k boji. Počet epických básní, zvláště balad, naplňuje sbírku dramatičností a tragikou. - Balada o očích topičových - Balada o snu - Balada o nenarozeném dítěti - aj. V autorově pozůstalosti se našly další známé balady: - Balada o námořníkovi - Balada z nemocnice - U rentgenu

Próza: Povídky a pohádky – posmrtně 1925, jsou netypické tím, že čerpají ze současného každodenního života, jsou to spíš příběhy pro děti O milionáři, který ukradl slunce O kominíkovi

Moderní pohádka:  Wolker - považován za jejího zakladatele  Znaky: humor – až satira, výsměch špatným vlastnostem, reálné, aktuální prvky 

Dramata:  Tři hry Nemocnice - Hrob - Nejvyšší oběť

Dílo: více už Jiří Wolker napsat nestačil tuberkulóza ukončila jeho život ve 24 letech F.X.Šalda o něm napsal: "Wolker je básník snu a touhy, romantik mnohem víc, než se zdá...".

Jiří Wolker – portrétní fotografie: content/gallery/kalendarium/wolker-jiri- 1_0.jpg content/gallery/kalendarium/wolker-jiri- 1_0.jpg &client=firefox- a&hs=FAJ&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official& biw=1366&bih=589&tbm=isch&prmd=imvns& tbnid=iLfREn &client=firefox- a&hs=FAJ&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official& biw=1366&bih=589&tbm=isch&prmd=imvns& tbnid=iLfREn

Zdroje: AD_Wolker Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu. Datum vzniku:

Anotace: Prezentace seznamuje s životem a dílem Jiřího Wolkera. Autor: Mgr. Dagmar Michková Jazyk: český Očekávaný výstup: uvádí základní literární směry a jejich představitele Speciální vzdělávací potřeby: 1 Klíčová slova: Jiří Wolker, sociální balada, moderní pohádka Druh učebního materiálu: PowerPoint Druh interaktivity: aktivita – výklad spojený s ukázkami Cílová skupina: 9.ročník Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 14 – 15 let Celková velikost: 235kB Název: Jiří Wolker VY_32_INOVACE_112_ceskaliteratura1pol20stolII Datum vzniku: Datum odpilotování: Základní škola, Nasavrky, okres Chrudim Identifikátor materiálu