ALGORITMIZACE Mgr. Milan Pastyřík IUVENTAS, s. r. o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Algoritmizace 9. Ročník.
Advertisements

Úvod do algoritmizace Obsah: Algoritmus, algoritmizace
Úvod do programování Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Lenka Hanušová Název:VY_32_INOVACE_1807_SLOVNÍ_ÚLOHY_O_SMĚSÍCH Téma: Řešení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: 8. Tematická oblast: Matematická gramotnost Téma: Slovní úlohy.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Ambasadoři přírodovědných a technických oborů Numerické metody Martin Hasal.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Postup modelování Kateřina Růžičková. Postup modelování Rozhodnutí modelovat Definice problému Existence modelu, pro daný problém Identifikace modelu.
Algoritmizace a Vývojové diagramy. Zvětšovací Dryák do kotlíku postupně vhodíme najemno nakrájené sedmikráskové kořeny, oloupaný Scvrklofík, jednu krysí.
Počítač zepředu a zezadu
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základy automatického řízení 1
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Slovní úlohy o společné práci
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Software počítače – opakování
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Rozhodování 1.
Lineární funkce - příklady
Způsoby zápisu algoritmů
Lineární rovnice a nerovnice I.
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Programování a simulace CNC strojů I.
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Databáze MS ACCESS 2010.
Programovací jazyky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
SIMULAČNÍ MODELY.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Poměr v základním tvaru.
Inf Vývojový diagram.
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI (s výstupní podmínkou)
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Rovnice základní pojmy.
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Elektrické měřící přístroje
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
MU002 Informatika II Základy algoritmizace 1/13
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Slovní úlohy o společné práci
Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Poměr v základním tvaru.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Lineární funkce a její vlastnosti
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Procesy – základní pojmy
MU002 Informatika II Základy algoritmizace 1/13
Slovní úlohy o společné práci − 3
Diagnostika dítěte předškolního věku
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

ALGORITMIZACE Mgr. Milan Pastyřík IUVENTAS, s. r. o.

Algoritmus IUVENTAS, s. r. o. Počítače se používají k řešení nejrůznějších úkolů. Postup, který je v počítači prováděn nějakým programem se nazývá algoritmus (program). Algoritmus je jednoznačný a přesný popis řešení problému. Zkuste přijít na další příklady z praxe, kde se uplatňuje algoritmický přístup k řešení problému a určitých situací. Vstupní údaje informace, ze kterých při řešení úlohy vycházíme Výstupní údaje nově získané informace, které jsou výsledkem realizace algoritmu,

Jak lze vyjádřit algoritmus IUVENTAS, s. r. o.  Slovně: jednotlivé kroky postupu jsou vyjádřeny větami v přirozeném jazyce.  Znáte příklady slovních algoritmů? kde se s nimi setkáváte?  Graficky: jednotlivé kroky jsou popsány grafickými značkami se slovním popisem, například pomocí tzv. vývojových diagramů.  Matematicky: soustavou rovnic, vztahem mezi veličinami.  Programem: jednotlivé kroky jsou popsány instrukcemi určitého programu pomocí programovacího jazyka.

Algoritmizace IUVENTAS, s. r. o. Algoritmizace = proces vytváření a sestavování algoritmů. Příklad 1 Formulace problému: Připrav pomerančovou bowli. Vstupní údaje: 1 kg pomerančů, 30 dkg práškového cukru, 5 dcl vína, 0,3 l sifonu, 3 lžíce rumu Výstupní údaje: pomerančové bowle Sestavení algoritmu slovním popisem: Oloupej pomeranče Rozkrájej je na malé kousky Dej kousky pomeranče do mísy a zasyp cukrem Přidej víno a nechej zchladit Před podáním přidej rum a sifon

Algoritmizace IUVENTAS, s. r. o. Příklad 2 Formulace problému: Zatluč hřebík do desky. Vstupní údaje: ladivo, hřebík, deska. Výstupní údaje: hřebík zatlučen do desky. Podmínka: tlouct tak dlouho, dokud není hřebík zatlučen až po hlavičku. Sestavení algoritmu slovním popisem: Vezmi kladivo a hřebík Přilož hřebík k desce Uhoď kladivem na hlavičku Je hřebík zatlučen? ANO – Pokračuj bodem 5 NE – Vrať se na bod 3 Ukonči činnost a odlož kladivo

Algoritmizace IUVENTAS, s. r. o. Příklad 3 Formulace problému: Přejdi na druhou stranu ulice. Vstupní údaje: přechod se semaforem. Výstupní údaje: pozice na druhé straně ulice. Podmínka: přes přechod se nechodí na červenou. Sestavení algoritmu slovním popisem:

Vývojové diagramy IUVENTAS, s. r. o. Úkol 1 Vymyslete algoritmus pro bankomat při zadávání PIN kódu. Víme, že když zadáme 3x špatně, tak karta bude zablokována. Úkol 2 Graficky nakreslete algoritmus pro stroj, který kontroluje požadovanou váhu výrobku. Výrobek, který váží míň než 250 g je vyhozen. Úkol 3 Nakresli vývojový diagram na přípravu čaje. Úkol 4 Nakresli vývojový diagram na naplnění velké kádě vodou, máš-li k dispozici konev a zdroj vody.

Programování IUVENTAS, s. r. o. Programování = zakódování algoritmu do zvoleného programovacího jazyka. Programovací jazyk je umělý jazyk, který se používá pro definování programových příkazů, které lze zpracovat na počítači. Nižší programovací jazyk – rozumí mu počítač Strojový kód, jazyk, se kterým pracují počítačové komponenty (procesor, paměť, základní deska). Jedná se o soubor jedniček a nul. Vyšší programovací jazyk – rozumí mu lidé Je podstatně srozumitelnější, jejich struktura je logická, nejsou závislé na strojových principech počítače. Do strojového kódu se převádějí kompilátorem. Příklady: C++, Pascal, Basic, Delphi, Java)

Programování IUVENTAS, s. r. o. Otevři si online programovací editor Scratch. Scratch je vizuální programovací jazyk, tzn. jazyk, který umožňuje vytvářet programy manipulací s grafickými programovými elementy a ne v textové podobě. Klikni zde

Kontrolní otázky IUVENTAS, s. r. o. 1)Co je to algoritmus? 2)Co jsou vstupní údaje? 3)Co jsou výstupní údaje? 4)Jak lze vyjádřit algoritmus? 5)K čemu slouží vývojové diagramy? 6)Co to je programování? 7)Co to je algoritmizace? 8)Co je programovací jazyk? 9)Vysvětli rozdíl mezi vyššími a nižšími programovacími jazyky.