Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Kogenerace Soběslav-Svákov Zkušenosti s výstavbou, optimalizací a provozem nového kogeneračního zdroje Ing. Ivan Tůma. Ph.D. (E.ON Energie, a.s.) 6. Mezinárodní.
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
RWEStrana 1 Zemní plyn v dopravě - řešení pro čistá města Staňte se jedničkou v CNG společně s námi OSA – SDP ČR , Monínec 9/22/2016.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
1 „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Teplárenství v ČR: možnosti a překážky dalšího rozvoje Miroslav Krejčů.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
CZECHBUS CNG nejlepší řešení pro čistá města Využití CNG ve veřejné autobusové dopravě Bc. Ludomír Landa ředitel ČSAD MHD Kladno a.s. 1.
Využití nově vybudovaného energetického zdroje na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z biomasy, pro centrální zásobování Kutné Hory teplem. Závěrečná.
TYPY ÚLOH LP. Sestavení optimálního plánu výroby m druhů surovin n druhů výrobků A – matice technologie výroby c – cenový vektor x – plán výroby.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Partyzánská 1/7 PRAHA Partyzánská 1/7 PRAHA sdružení podnikatelů v teplárenství.
FINANČNÍ DOPAD OPTIMALIZACE LOGISTICKÝCH PROCESŮ VE SPOLEČNOSTI AVIRE S.R.O. Autor diplomové práce:Bc. Monika Budovičová Vedoucí diplomové práce:doc. Ing.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Plyn – energie budoucnosti? Tomáš Varcop, CEO RWE Energie, s.r.o. innogy · Žofínské fórum·19 září 2016.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule Zdeněk HERMAN Předávací stanice.
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Spotřební a energetické daně
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Výroba elektrické energie - obecná část
REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Snížení nákladů na vytápění budov
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Energetický management
Seminář k tématice: Nevyjmenované zdroje a odpojování od CZT
Školení – představitelé příspěvkových organizací
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Energetický management budov
Indikativní Nabídka Data instalace: Rodinný dům Aku do baterie
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
VZDĚLÁVÁNÍ VE SVĚTLE DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE
Transkript prezentace:

Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1

Workshop "Biometan a perspektivy ČR" – podle České bioplynové asociace 1 250* mil.m 3 /rok – podle studie Fraunhofer Institut 1 400* mil.m 3 /rok * přepočet na čistý CH 4 Předpoklad: 20% z celkového potenciálu bude v roce 2020 vtláčeno v podobě biometanu do plynárenských sítí, tj mil. m 3 /rok Oblasti s nejvyšším potenciálem (46 % celkového potenciálu) – kraj Vysočina, – kraj Jihočeský – kraj Středočeský Odhad potenciálu výroby bioplynu a biometanu v ČR 2

Důvody pro vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.Situování bioplynových stanic (BPS) s kogenerační jednotkou ve většině případů v lokalitách bez možnosti dodávky tepelné energie externím odběratelům, vlastní technologická spotřeba pouze cca 30% → celkové využití energie OZE pouze max. 55 % 2.Vyšší flexibilita vyvedení elektrického výkonu do elektrizační soustavy 3.Splnění požadavků Směrnice 2003/55/ES – nediskriminovaný přístup biometanu do plynárenských sítí 4.Naplnění cílů Směrnice 2009/28/ES: –Evropa: 20 % podíl OZE na konečné spotřebě energie v r. 2020; –ČR: 13 % podíl OZE na konečné spotřebě energie v r. 2020; –konverzní účinnost minimálně 85% pro komerční a rezidenční zařízení 70% pro průmyslová zařízení Workshop "Biometan a perspektivy ČR"3

Současný stav vtláčení biomethanu v Evropě Workshop "Biometan a perspektivy ČR"4

Struktura zdrojů biometanu v Německu Počet : 74 Workshop "Biometan a perspektivy ČR"5

Technicko-ekonomický model energetického využití biometanu Členění investičních celků: 1.Výroba surového bioplynu 2.Úprava chemického složení na kvalitu plynu odpovídajícího požadavkům TPG (především odstranění CO 2 ) 3.Vtláčecí uzel ( komprese, sušení, měření kvality a množství, M+R, těžební plynovod) 4.Kogenerační jednotka ( 12-ti hodinový provoz) Workshop "Biometan a perspektivy ČR"6

Sledované výkonové velikosti bioplynových stanic Workshop "Biometan a perspektivy ČR" Výroba sur. bioplynu m 3 /hod Elektrický výkon kW e Dodávka biometanu m 3 /hod Max. denní kapacita m 3 /hod Výroba elektřinyMWh/rok

Workshop "Biometan a perspektivy ČR"8

Vstupní parametry Bioplynová stanice – doba provozu hod/rok – obsah metanu v BP 53 %obj.CH4 – obsah metanu v BM 97 %obj.CH4 – cena siláže 750 CZK/t – nákupní cena el. energie CZK/MWh – cena tepla 400 CZK/GJ Kogenerační jednotka – provoz 12 hod/den – velikostmin: 700 kW e ; max: kWe – doba provozu5 300 hod/rok – prodejní cena el. energie CZK/MWh – prodejní cena tepla 300 CZK/GJ – alternativně prodejní cena tepla 400 CZK/GJ – doba splatnosti půjčky Workshop "Biometan a perspektivy ČR"9

10

Workshop "Biometan a perspektivy ČR"11

Workshop "Biometan a perspektivy ČR"12

Investiční náklady na výrobu 250 mil.m 3 BM/rok a jeho konverzi prostřednictvím vysokoúčinné kogenerace na elektřinu ve VT a ŠT a energii tepelnou Nutno vybudovat 56 BPS o výkonu m 3 /hod BP vybavených – čištěním surového bioplynu na kvalitu zemního plynu, – kompresory pro jeho stlačení, – zařízením pro měření množství a kvality a – připojovací plynovody k plynovodní soustavě Nutno instalovat kogenerační potenciál o celkovém elektrickém výkonu 173 MW e vybavený akumulací tepla, s ročním časovým využitím hod/rok a s roční výrobou 917 GWh elektrické energie Odhad celkových investičních nákladů cca 12 mld. CZK Workshop "Biometan a perspektivy ČR"13

Náklady na bonifikaci Celková roční výroba elektřiny v KJ: 917 GWh/rok Nutný bonus pro efektivní provoz:3 493 CZK/MWh Stávajíci bonus pro kategorii AF2:2 850 CZK/MWh Stávajíci bonus pro kategorii AF1:3 150 CZk/MWh Náklady na bonifikaci:3,198 mld. CZK/rok Spotřeba el. energie v ČR: GWh/rok Navíc oproti stávající bonifikaci AF2:836 mil.CZK/rok Navíc oproti oprávněné bonifikaci AF1:314 mil.CZK/rok Zelený bonus v ceně elektřiny:0,053 CZK/MWh Workshop "Biometan a perspektivy ČR"14

Děkuji za Vaši pozornost Workshop "Biometan a perspektivy ČR" Ing. Vlastimil Dvořák vedoucí Odboru poradenství v oblasti energetiky RWE Plynoprojekt, s.r.o. U plynárny 223/ Praha 4 - Michle T M F mailto: 15