Autor: Jana Košťálová (*1. března 1925, † 24. října 2006)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Vývoj člověka - postnatální
DĚDIČNÉ CHOROBY.
Stavba kostry člověka II
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
Kostra 2.
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava Úvod.
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Kostra.
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Původ a vývoj člověka II Autor: Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Opěrná (kosterní) soustava
Downův a Edwardsův syndrom
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Číslo v digitálním archivu školy
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Přírodopis ČLOVĚK Tento projekt bude napsán podle výstavy Bodies, na které jsem byla nedávno v Praze.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Možné cíle antropologického výzkumu u kostrových, primárních pohřbů: -Demografická rekonstrukce pohřebiště (mortalita, natalita, počet obyvatel sídliště,
Jaký je naše tělo Kontrola
VY_52_INOVACE_PRV.3.35 _Lidské tělo_pracovní list
Úvod do anatomie.
PROFIL (pohled na hlavu ze strany)
Antropologický výzkum obyvatel hradiska Pohansko
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Lidské tělo - kostra.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Znaky života člověka Průběh lidského života
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
ANTROPOMOTORIKA.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_ČLOVĚK - ČÁSTI TĚLA
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Dějiny tělesné výchovy a sportu
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Člověk Neandrtálský.
Období lidského života
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Původ a vývoj člověka.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Transkript prezentace:

Autor: Jana Košťálová (*1. března 1925, † 24. října 2006)

 profesor MUDr. et RNDr. h. c. Emanuel Vlček, DrSc.  byl český paleoantropolog, lékař a profesor Anatomického ústavu 1. LF UK věnoval se zejména:  Paleoantropologii: studuje vznik a vývoj člověka, jeho tělesnou stavbu, demografické ukazatele, na základě kosterních pozůstatků  Antropologii současných populací a popsal skupinu Chalchů v Mongolsku  výzkumy tělesných vlastností historických osobností

Zpracoval pozůstatky:  Přemyslovců  Lucemburků, Ladislava Pohrobka  Jiřího z Poděbrad, Habsburků pohřbených v Praze  Jana Žižky, sv. Vojtěcha, sv. Anežky České, W.A. Mozarta atd.  založil novou pomocnou vědu historickou, která vypovídá o historických osobnostech objektivními přírodovědnými a medicínskými fakty nezávislými na subjektivní výpovědi psaných pramenů

 někdy nazývaná bioantropologie nebo biologická antropologie je jedno z odvětví antropologie.  Zabývá se studiem člověka po stránce biologické, zkoumá zdravé lidské tělo (na rozdíl od medicíny, která zkoumá nemocné lidské tělo).  Předmětem fyzické antropologie je výzkum biologické evoluce, vývoj lidského druhu, vývoj lidských ras a rozdíly mezi rasami, odchylky tělesných znaků, a další.

Dělení fyzické antropologie:  paleoantropologie  klinická antropologie - studuje odchylky tělesných parametrů lidských jedinců od normy  etnická antropologie - studuje původ, tělesný vzhled a variabilitu lidských plemen, skupin a národů  auxologie - zabývá se růstem a ontogenezí,  forezní antropologie - posuzuje otcovství, určuje věk, pohlaví a další indicie na základě kosterních pozůstatků  kinantropologie - studuje pohyb a motoriku člověka  primatologie - věda o primátech

 Obsahem knihy je studie kosterních ostatků našeho velkého hudebního Mistra Bedřicha Smetany  narozen v Litomyšli a zemřel v Ústavu pro choromyslné v Praze na přidružený zápal plic.

Pohřeb a exhumace:  tělo bylo uloženo na vyšehradském hřbitově v Praze. Pozůstatky byly uloženy v cínové rakvi.  byl oblečený do hnědého látkového kabátce a kalhot. Zachoval se i motýlek kolem krku.  Zachovaly se temně hnědé vlasy a vousy Veškeré kosterní pozůstatky byly převezeny k ošetření a průzkumu do Národního muzea v Praze.

Antropologicko-lékařský průzkum  musel být na nátlak Smetanovy rodiny zkrácen a předčasně ukončen.  Smetanova mumie byla skoro zničena díky opakovaným zaplavováním hrobové dutiny.  Dobře se zachovala lebka a dlouhé kosti končetin i kostry obou rukou.  Nečekaně se zachovala i jazylka a podstatná část chrupavky štítné.

Lebka  Byla pitvána jako první, je mírně asymetrická.  Celkově je pravá polovina obličeje zmenšená při pohledu zpředu = nejde o anomálii vrozenou, ale získanou. Je to dáno onemocněním v dětském věku –zánětem kosti skalní. Chrup  trpěl velkými bolestmi zubů  sám si gustaperčou plomboval zuby  kosterní pozůstatky: k dispozici 10 zubů horních a 12 zubů dolní čelisti.

Tvář  Hlavu opticky zvětšoval krátký krk  měl ve zvyku hlavu věšet  obličeji dominoval výrazný nos a obočí  Smetana nosil brýle už do svých 14 – byl silně krátkozraký Tělo – odborníci se soustředili na 3 otázky:  odhad výšky a proporcionality jeho končetin  pokus o vyložení skladatelových obtíží při dirigování  rozsah prstů na rukou

Hluchota Bedřicha Smetany  průběh onemocnění – není známo, že by předkové trpěli ušní chorobou  vedli se různé spekulace o jeho hluchotě  hluchota se objevila v jeho 50 letech  prvním znakem bylo tiché hvízdání v pravém uchu  měl neustále šelesti v uchu  šlo o post lingvální hluchotu. Jedinec, který ztratí sluch v dospělosti, neztrácí v mozku dříve vytvořený akustický slovník a dovede si vybavit zvuky, které v minulosti slyšel.

 Na základě provedeného výzkumu je patrné, že rozhodujícím momentem hluchoty bylo luetické postižení vnitřního ucha hematogenní cestou v druhé stádiu onemocnění.  Také se prokázalo, že trpěl onemocněním syfilu.  Příčinnou jeho smrti byla hepatizace plicní tkáně při zánětu plic.

  VLČEK, Emanuel. Bedřich Smetana : fyzická osobnost a hluchota. Praha : Vesmír, s. ISBN X.ISBN X Děkuji za pozornost!