VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Advertisements

VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
Opec.
VY_32_INOVACE_11_TŘÍDĚNÍ LÁTEK
Reakce alkanů a cykloalkanů.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
Digitální učební materiál
Nerostné suroviny Evropy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Těžba nerostných surovin
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_13.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Anotace Obyvatelstvo Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší složení, rasy a rozmístění obyvatelstva Ameriky Speciální.
Afrika – poloha, rozloha
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_18_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_56.
VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek  Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme.
Hydrosféra základní složka života
VY_32_INOVACE_11_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je zemní plyn?  Odkud je?  A k čemu nám slouží?
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
VY_32_INOVACE_6_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách stále hovoříme o organických látkách. Odkud ale tyto látky jsou? Dokáže někdo říct, odkud.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
VY_32_INOVACE_13_1_7 Ing. Jan Voříšek  Odkud pochází názvy organických látek jako:  kyselina citronová,  kyselina mravenčí,  močovina,  morfium,
ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
VY_32_INOVACE_17_1_7 Ing. Jan Voříšek  Jaký je systematický název těchto alkanů?  Postupujte podle 4 základních pravidel, uvedených v předchozí látce.
VY_32_INOVACE_18_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách jsme se zabývali názvoslovím uhlovodíků s jednoduchými vazbami. Alkeny jsou uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_16_1_7 Ing. Jan Voříšek  Pro zopakování látky z minulé kapitoly vyjmenujte základní pravidla pro tvorbu názvosloví rozvětvených alkanů.
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Zřeďovací rovnice Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s využitím zřeďovací rovnice pro výpočet příkladů týkajících.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Základy organické chemie
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Štípán Skalka Pavel Trnka Petr Augustin Jiří Janků
Energetické suroviny - palivo
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
ROPA Vypracovala: Eliška Dosoudilová Třída: 2L Datum:
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Příprava a izolace arenů.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nejvýznamější sloučeniny s dvojnými vazbami.
VY_32_INOVACE_10_2_7 Ing. Jan Voříšek
13. Úvod do názvosloví organických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Atlantský oceán VY_32_INOVACE_01_35
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek

 Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa je?  Ropa je hnědá až černá fosilní kapalina, která se vytvořila před mnoha miliony let rozkladem rostlinné a živočišné hmoty, zejména mořského původu.  Je tvořená směsí kapalných, pevných a plynných uhlovodíků s menším množstvím sloučenin kyslíku, dusíku, síry a vysokomolekulárních látek.

 Složení ropy se může podle místa původu lišit, většinou se pohybuje v následujícím rozmezí:  Uhlík 84 – 87 %  Vodík 11 – 14 %  Kyslík, dusík, síra 2 – 3 %

 Kde se ve světě nachází ropa?  Největší naleziště ropy se nacházejí v okolí Perského a Guinejského zálivu, Kaspického moře a v oblastech Severní a Střední Ameriky, Indonésie, Sahary a Sibiře.  Obr.1:

 Jak už bylo řečeno, ropa se těží pomocí vrtů a to jak na souši, tak na moři. Na následujících obrázcích vidíte ukázky těžby ropy z počátku minulého století a ze současnosti.

 Obr. 2: Ropné pole s mnoha věžemi na pobřeží Summerland, Kalifornie, cca 1915

 Obr.3: Ropná plošina v Severním moři

 Na následujícím obrázku vidíte schéma těžební věže:  Obr. 4: Schéma těžební věže.  1. Motor  2. Protiváha - závaží  3. Ojnice  4. Hlavní rameno  5. Hlava  6. Lano  7. Ústí vrtu  8. Ropovod  9. Betonový základ  10. Vnější plášť  11. Táhlice  12. Potrubí  13. Čerpadlo  14. Ventily  15. Ropné písky

 A co Česká republika?  V České republice jsou malá ložiska na jižní Moravě v oblasti Hodonína u obcí Lubné,Ždánice, Dambořice a Hrušky a na severní Moravě v oblasti Ostravy u obcí Štranberk a Žukov.

 V současné době operuje s vrty společnost Moravské naftové doly, a.s..  Obr.5: Koryčany - těžební středisko

 A jak dostaneme ropu do zpracovatelských závodů?  Ropa se z ložisek těží pomocí ropných vrtů a doprava se po moři uskutečňuje pomocí tankerů a po souši pomocí ropovodů. Do České republiky vedou dva ropovody: z Ruska ropovod Družba a z Německa ropovod IKL (Ingolstadt-Kralupy-Litvínov).

Obr. 6: Ropovody v České republice

 Bohužel při těžbě ropy dochází k haváriím a únik ropy do okolí způsobuje velmi vážné ekologické škody. Připomeňme si havárii ropné plošiny Deepwater Horizon britské firmy British Petroleum v Mexickém zálivu v roce 2010 nebo havárii tankeru Exxon Valdez v aljašském zálivu Prince Wiliama v r. 1989, kdy vyteklo 266tis. barelů ropy do moře.  Ukázka havárie

 Zdroj informací:  McMURRY, John. Organická chemie. Vydání první. Vydalo Vysoké učení technické v Brně – nakl. VUTIUM, Brno, Počet stran ISBN (VUT v Brně).  VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Třetí doplněné vydání. Vydalo SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., Praha, Počet stran 368. ISBN  HONZA, Jaroslav, MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 2.díl. Druhé přepracované vydání. Vydalo Nakladatelství Olomouc, Počet stran 232. ISBN Obr. 1: Prokázané světové zásoby ropy z r Autor: Emilfaro,staženo Emilfaro Obr. 2: Ropné pole s mnoha věžemi na pobřeží Summerland, Kalifornie, cca Staženo: Obr. 3: Ropná plošina v Severním moři Staženo: , Autor: Erik Christensen

Obr. 4 Schéma těžební věže. Autor: WarX, staženo: Obr.5: Koryčany - těžební středisko _t%C4%9B%C5%BEebn%C3%AD_st%C5%99edisko.jpg Autor: P.matel, staženo Obr. 6: Ropovody v České republice Staženo:

 Téma sady: Úvodní studium organické chemie  Vzdělávací oblast: Člověk a příroda  Vzdělávací obor:Chemie  Tematický okruh:Organická chemie  Autor: Ing. Jan Voříšek  Rok vytvoření materiálu: 2012  Název materiálu: Ropa a její těžba.  Jazyk:čeština  Očekávaný výstup:Žák popíše, kde a jakým způsobem se ropa těží, jak se dopravuje a to i v souvislosti s Českou republikou.  Klíčová slova: organická chemie, ropa, těžba ropy, těžní věž, ropovod.  Druh učebního materiálu:prezentace s aktivizací žáka  Cílová skupina:žák  Stupeň a typ vzdělávání:gymnaziální vzdělávání  Typická věková skupina: let   Pokyny pro práci s materiálem: Prezentace je využitelná jako výklad učiva na dané téma. V materiálu jsou začleněny otázky, které aktivizují žáky a umožňují žákům zamyšlení nad jednotlivými body tématu.