Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Nerostné suroviny České republiky
Vliv průmyslu na životní prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_250_Průmyslová výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo projektu
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 9.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Těžební průmysl Jan Plicka.
Pohyb vody na Zemi.
Energetické suroviny 5. ročník
Nerostné suroviny Evropy
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Nerudní suroviny 5. ročník
KRUŠNOHORSKÁ SUBPROVINCIE
Nerostné bohatství 4. ročník
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Nerostné bohatství na zemi
Přírodní zdroje Česka Anotace
Krajina a životní prostředí
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
Hydrosféra základní složka života
Na výb ě r máte ze dvou mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS Téma: Karlovarský kraj Ročník: 9.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Zeměpis – objevování a kolonizace Afriky
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Česká republika Nerostné suroviny ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar.
VY_32_INOVACE_13_Nerostné bohatství
RYBY A OBOJŽIVELNÍCI (opakování)
ZEMĚPIS – KRAJINA, VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Energetické suroviny 5. ročník
VY_32_INOVACE_
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
Transkript prezentace:

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis – vliv těžby na krajinu

Těžba nerostných surovin Její vliv na krajinu

Zdroj nerostných surovin  Zemská kůra.  Skupenství pevná, kapalná a plynná.  Těžba má vliv na krajinu.

Mechanická těžba  Povrchová – lomy  Podpovrchová - doly  Vrty

Povrchová těžba - lomy  Hnědé uhlí, pískovny  Prašné, hlučné prostředí, otřesy  Změna povrchu, zábor zemědělské půdy, odstranění domů, koryt vodních toků  Úniky plynných látek do ovzduší  Vápencové lomy v nejhodnotnějších přírodních oblastech

Podpovrchová těžba - doly  Více šetrná ke krajině  Vznik hlušin a hald  Odpady z úpraven uhlí a rud  Poklesy území  Samovznícení hald, znečištění ovzduší  Bezodtoká území

Těžba vrty  Únik ropy do moří  Znečištění povrchových a podzemních vod  Likvidace vrtných plošin  Likvidace zemního plynu hořením

Chemická těžba  Znečištění povrchových a podpovrchových vod  Při těžbě vychází surovina v upravené podobě  Zlato, sůl, uran

Najdi 9 nerostných surovin a způsobů těžby T R G L O M H U Z H Ú K M I W R L F D Ů L R Ý A A P R O P A Ř N T L T S G K G Š O Y P Í S E K Ě Ž N B V R T L P V Á P E N E C J

T R G L O M H U Z H Ú K M I W R L F D Ů L R Ý A A P R O P A Ř N T L T S G K G Š O Y P Í S E K Ě Ž N B V R T L P V Á P E N E C J

Rozhodni, co k sobě patří DŮLLOM VRT

V jakém skupenství se nalézají nerostné suroviny? KAPALNÁPLYNNÁPEVNÁ

Pomocí internetu zjisti, co znamená pojem „REKULTIVACE“ Znamená souhrn zásahů, které mají zahladit zásahy do krajiny. Způsobené těžbou nerostných surovin.

Vyhledej na mapě  Ostravskou pánev  Mosteckou pánev  Sokolovskou pánev  %C3%A1nev %C3%A1nev %C3%A1nev  %C3%A1nev %C3%A1nev %C3%A1nev  p%C3%A1nev p%C3%A1nev p%C3%A1nev

Použité zdroje 1. 1.Mikołaj Kirschke. Marble extraction near Orosei.JPG [online] , 21:33. [cit ]. Dostupný z WWW: Wikimedia Commons. FOLD OPEN PIPE.JPG [online] , 19:20. [cit ]. Dostupný z WWW: Petr Sporer. Focul viu1.jpg [online] , 12:57. [cit ]. Dostupný z WWW: Didier Descouens. Or Venezuela.jpg [online] , 16:58. [cit ]. Dostupný z WWW: