 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Evropská hospodářská a měnová unie
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Hospodářská a měnová unie (HMU)
Funkce České národní banky
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Hospodářská a měnová unie - HMU
Ladislav Němeček.  Se vznikem Evropského společenství byl v podstatě zahájen proces hospodářské a měnové integrace  Samotná měnová unie byla v rámci.
Integrační procesy v ekonomice
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Fáze ekonomické integrace EU Hospodářská a měnová unie
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS KS ZS 2006/
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Mezinárodní instituce. Ekonomická integrace. Globalizace. Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, 2015 Téma 10.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura pro ČR  Plnění konvergenčních kritérií Českou republikou

 1957 – systém Bretton-Woods  Wernerův plán  Delorsova zpráva

 1. etapa › 1990 – 1993 › budování HMU › dokončení jednotného vnitřního trhu a realizaci volného pohybu zboží, osob, kapitálu a služeb  2. etapa › 1994 – 1998 › nejdůležitější a nejnáročnější etapa › splnění nezbytných podmínek pro přijetí společné měny  3. etapa › 1999 – 2002 › vznik HMU › leden zavedení eura v hotovostní podobě

 Evropský systém centrálních bank › 1. června 1998 › zahrnuje: Evropskou centrální banku a národní centrální banky všech členských států EU › cíl: udržovat cenovou stabilitu a ochraňovat hodnotu eura  Evropská centrální banka › 1. června 1998 › sídlo: Frankfurt nad Mohanem › zřízena za účelem založení Evropské měnové unie › hl. úkol: příprava přechodu na společnou jednotnou měnu › od 1. ledna 1999 odpovídá za provádění měnové politiky měnové unie

 Strategie přistoupení k eurozóně (říjen 2003) › východiska přistoupení ČR k eurozóně a na vymezení případných rizik s tím souvisejících  Institucionální zajištění zavedení eura v České republice (podzim 2005) › Národní koordinační skupiny pro zavedení eura v ČR › Národní koordinátor › šest pracovních skupin › Organizační výbor Národní koordinační skupiny

 Volba scénáře zavedení eura v České republice (2006) – „velký třesk“ („big-bang“)  Národní plán zavedení eura v České republice (2007)

 Výhody › lepší spolupráce mezi zeměmi › realizovat platby v celosvětovém měřítku bez dřívější přeměny české koruny za euro či další měny › stabilnější a snadno porovnatelné ceny › pohodlnější a levnější cestování › nakupování v zahraničí › obchodování s CP v jednotné měně atd.  Nevýhody › jednorázové náklady na zavedení eura › zvýšení inflace › ztráta samostatné měnové politiky

 Kritérium cenové stability (měnové kritérium) › hodnota - získána jako průměrná inflace za předchozích 12 měsíců před šetřením (nejde o 12 měsíců ve smyslu kalendářního roku) ve 3 členských státech EU s nejnižší mírou inflace (ne zápornou) zvýšenou o 1,5 procentního bodu

 Kritérium dlouhodobých úrokových sazeb (měnové) › aby průměrná dl. úr. sazba za předchozích 12 měsíců před šetřením nepřekročila o více než 2 procentní body průměrnou úrokovou sazbu 3 členských zemí dosahujících nejlepších výsledků v oblasti cenové stability

 Kritérium stability měnového kurzu (měnové) › vyžaduje zapojení měny minimálně po dobu dvou let (nepřekrývá se s kalendářními roky) do kurzového mechanismu ERM II stanovením centrální parity příslušné národní měny k euru s možností maximální odchylky ± 15 %, eventuálně ± 2,25 %

 Kritérium vládního deficitu (rozpočtové) › poměr plánovaného schodku veřejných financí k HDP v ČR nepřekročil 3 % › výjimka: situace, kdy se poměr rapidně snížil a přiblížil se hodnotě 3 %, nebo dočasně překročil hodnotu 3 % a přesto se nacházel blízko této hodnoty › časově specifikováno na fiskální rok, tj. kalendářní rok předcházející okamžiku šetření

 Kritérium veřejného dluhu (rozpočtové) › poměr vládního dluhu k HDP nesmí překročit 60 % › výjimka: situace, kdy se poměr snižuje a blíží se k této hodnotě › časově specifikováno na fiskální rok, tj. kalendářní rok předcházející okamžiku šetření

 Česká národní banka Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2010 [online]. [cit ]. Dostupný z WWW:.  Evropská centrální banka ECB, ESCB a Eurosystém [online]. [cit ]. Dostupný z WWW:.  Euroskop Euro a ČR [online]. [cit ]. Dostupný z WWW:.  FIALA, P., PITROVÁ, M. Evropská unie. 2. doplněné a aktualizované vydání. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, ISBN  SYCHRA, Z. Jednotná evropská měna: realizace hospodářské a měnové unie v EU. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, ISBN  Zavedení eura v České republice Euro a Česká republika [online]. [cit ]. Dostupný z WWW:.  Zavedení eura v České republice Harmonogram zavedení eura v České republice [online]. [cit ]. Dostupný z WWW:.  Zavedení eura v České republice Podmínky přijetí eura [online]. [cit ]. Dostupný z WWW:.