GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření na mapách.
Advertisements

GLÓBUS COPAK NÁM ŘÍKÁ TENTO PŘEDMĚT, KDYŽ SE NA NĚJ PODÍVÁME?
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Tvar a rozměry Země.
Modrá planeta Země.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Orientace na mapě a v krajině
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Orientace na mapě a v krajině
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Mapy podle měřítka mapy velkých měřítek - 1: nebo 1:
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Elektronická učebnice - I
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
4.1 Vyhledávání v atlase a na globu
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Planeta Země Tvar a velikost
Za předpokladu požití glóbusu, mapy světa, psacích potřeb.
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
DEN a NOC.
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
DRUHY MAP.
18.
Povrch české republiky
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
Tvar a rozměry Země.
Elektronická učebnice - I
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
Podnebí, podnebné pásy.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Proč se střídá den a noc.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mapy podle měřítka mapy velkých měřítek - 1: nebo 1:
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Země – modrá planeta.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Transkript prezentace:

GLÓBUS

obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky

GLÓBUS  z lat. globus = koule  obvykle otáčivý model Země zemský glóbus  nejstarší zachovaný glóbus Země: z roku1492  k rozvoji tvorby velkých glóbusů došlo zejména od poloviny16. století  od poloviny 18. století začal glóbus ztrácet vědecký význam a stal se spíše školní pomůckou glóbus z r. 1765

GLÓBUS  pohled na hvězdnou oblohu jako na kouli viděnou zvenčí nebeský glóbus  nebeský glóbus údajně používal už Archimédés (3. st. př. n. l.) nebeský glóbus (kolem r. 1770; muzeum v Mnichově)

historické glóbusy barokní nebeský glóbus; V. Coronelli; kolem r Behaimův glóbus – nejstarší zachovalý glóbus Země; 1492 Mercatorův glóbus z roku 1542

GLÓBUS =zmenšený a zjednodušený model Země  vystihuje i zakřivení zemského povrchu nedochází ke zkreslení poměrné velikosti a tvaru zobrazované pevniny a oceánu  otáčí se kolem své osy: vpravo směrem na východ vlevo směrem na západ

 na glóbusu je zobrazen povrch zeměkoule:  pevnina (světadíly)  světový oceán  světový oceán odděluje jednotlivé světadíly  na glóbusu modrou barvou - čím je oceán hlubší, tím tmavší odstín modré barvy barevnost na glóbusu

 pevnina na zemském povrchu = světadíly a jejich části  barvy pevniny na glóbusu: nížiny - zeleně vysočiny - hnědě  odstíny hnědé i zelené barvy vyjadřují nadmořskou výšku krajiny  rostoucí nadmořská výška vysočin hnědá barva tmavší  nejníže položené oblasti nejtmavší odstín zelené

měřítko glóbusu  měřítko glóbusu =číslo udávající poměr jeho zmenšení ke skutečnosti (zeměkouli)  školní glóbus má obvykle měřítko 1 :  nejvhodnější pro měření je ohebné papírové měřítko měřítkona glóbusuve skutečnosti 1 : cm cm = 400 km 1 : cm cm = 700 km

kontrolní otázky 1.Co je to glóbus? zmenšený a zjednodušený model Země 2.Dochází na glóbusu ke zkreslení? ano - ne 3.Proč? glóbus vystihuje i zakřivení zemského povrchu 4.Otáčíme-li glóbusem vlevo, otáčíme západním - východním směrem 5.Poměr zmenšení glóbusu k zeměkouli udává ……….. měřítko