Zemský povrch dotváří vnější činitelé

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Advertisements

Činnost řek.
Endogenní (vnitřní) pochody
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
JAK SE MĚNÍ POVRCH ZEMĚ.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ SÍLY
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Činnost vody.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
© copyleft Jiří Trávník
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
Exogenní geologické děje
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Vznik a vývoj litosféry
Přírodní činitelé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
HYDROSFÉRA.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Vědět jak vznikají meandry a opuštěná ramena
BUDUJE VODNÍ ELEKTRÁRNY?
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
Půda.
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Dotváření zemského povrchu - voda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
CO DOKÁŽE EROZE….
Dotváření zemského povrchu
Zvětrávání a činnost větru
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
JAK ČLOVĚK PŮSOBÍ NA RELIÉF
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
ZVĚTRÁVÁNÍ Vítek Urban listopad 2004 prima.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
Hydrosféra (XII. Část) Název školy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Mrtvé ramena vznikají v důsledku změn průběhu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Přírodní činitelé.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích.
vnější přírodní činitelé
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Působení povrchové tekoucí vody TÉMATICKÝ.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Pedosféra = půda na Zemi
Digitální učební materiál:
VLIV ČLOVĚKA NA ZEMSKÝ POVRCH
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
Hydrosféra – vody pevnin
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Zemský povrch dotváří vnější činitelé 1) Působení vody (dešťové, tekoucí, ledu) 2) Působení větru 3) Působení teploty (vysoká teplota rozpíná horniny) 4) Působení rostlin (kořeny rozrušují skálu x kořeny zpevňují půdu) 5) Působení činnosti člověka (těžba, přehrady, koryta řek,…) Dochází k pozvolnému rozpadu hornin = eroze = zvětrávání.

1) Působení vody - dešťové horniny vlhnou a rozpadají se rozpouští vápenec – vznikají jeskyně, krápníky (Moravský a Český kras) Stalagnát Stalaktit Stalagmit

1) Působení vody - tekoucí Fáze toku řeky delta Horní tok Údolí ve tvaru V, voda je prudká a odnáší velké kameny. Vodopády, kaňony. Střední tok Údolí se rozšiřuje boční erozí. Řeka má menší sílu, ale přenáší písek a valouny. Dolní tok Údolí široké, řeka teče pomalu a ukládá materiál a meandruje. Vzniká delta = náplavová rovina.

Horní tok – převládá hloubková eroze řeky

Kaňon

Vodopády

Střední a dolní tok Vznik říční nivy Na středním a dolním toku nemá řeka tak velkou unášecí schopnost a postupně odkládá materiál, který nese. Rychlost toku je malá, řeka postupně rozšiřuje boční erozí své koryto, vzniká říční niva

delta. meandr - na konci toku řeka ukládá delta meandr - na konci toku řeka ukládá - na dolním toku řeka teče velmi plaveniny a vytváří z nich pomalu a tvoří na svém zákruty deltu. Poloha a počet tzv.meandry. Rozeznáváme ramen se mění. jesepní a výsepní břeh. výsepní břeh rameno jesepní břeh

Delta Nilu

Meandrující řeky

1) Působení vody - ledu voda zateče do prasklin a zmrzne – zvětší svůj objem a prasklina se rozšíří působení ledovců

Výsledky ledovcové činnosti údolí ve tvaru U morena bludný balvan ledovcová řeka, jezero fjord

2) Působení větru unáší písek, kamínky, kterými obrušuje skály, ukládá materiál, vznikají přesypy, duny, skalní města v suchých oblastech vysušuje půdu, rozšiřuje se poušť

Skalní oblouky

Viklan, pokličky

5) Působení činnosti člověka Lidé mění svět 80x rychleji než příroda! Jak? Tady je pár negativních příkladů… Těžba: Kdyby všechno kamení, písek i hlína, které člověk za posledních 5000 let vykopal a přenesl na jednu hromadu, vyrostlo by tak velké, široké a vysoké pohoří, jako je Kavkaz. (více info zde) Amazonské pralesy jsou dnes káceny neuvěřitelným tempem. Každou minutu je odlesněna plocha odpovídající rozloze šesti fotbalových hřišť.Jen za poslední rok bylo v Amazonii vykáceno 16 838 čtverečních kilometrů pralesa, což je plocha, která se svou rozlohou rovná polovině Belgie. (více info zde) Tři soutěsky - symbol čínské megalománie: Postupně vytváří jezero o délce 640 kilometrů a hloubce 170 metrů. Voda už pohltila desítky měst a stovky vesnic. Pod hladinou zmizela i cenná archeologická naleziště. Vystěhovány byly více než dva miliony lidí. Ekologické škody jsou obrovské. (více info zde)

Závěrečné shrnutí Vedle přírodních činitelů působí na reliéf, především v poslední době, výrazně i člověk. Nejdříve byly změny malé – kácel lesy, stavěl rybníky a obydlí. Později byly změny rozsáhlé – těžba nerostných surovin, stavba vodních děl a podobně.