KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SRDCE.
Advertisements

Název Oběhová soustava člověka
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tělní tekutiny.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Neúnavná srdeční pumpa
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Oběhová soustava člověka
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Zajišťuje proudění krve.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Zpracoval: Ondřej Boček
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
Srdce.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Srdce. Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Transportní systém PhDr. Michal Botek, Ph.D. Fakulta Tělesné kultury, Univerzity Palackého.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Oběhová soustava srdce a cévy
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
zpracovaný v rámci projektu
Oběhová soustava.
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý den se vytvoří 50 ml nové krve - základem krve je voda, v ní jsou rozpuštěné bílkoviny, cukr, soli a hormony Kolik litrů krve vyrobí tělo za jeden rok? Jak říkáme vodě a látkám, které jsou v ní rozpuštěné?

V plazmě kolují : Erytrocyty - ? Leukocyty - ? Trombocyty - ? KREV- OBĚHOVÁ SOUSTAVA

KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA Červené krvinky tvoří se v červené kostní dřeni jsou bezjaderné Obsahují krevní barvivo zvané ????, na které se v plicích váže kyslík červené krvinky přenášejí kyslík Staré a poškozené červené krvinky zanikají a jsou odstraňovány zejména ve ???? a v ???? Jaký prvek je součástí krevního barviva a je využit k výstavbě nových červených krvinek?

KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA Bílé krvinky na rozdíl od červených krvinek mají jádro vznikají také v kostní dřeni Účastní se obrany lidského těla proti infekci Vysvětli pojem Fagocytóza Značné zmnožení bílých krvinek je tzv. ????

KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA Krevní destičky Jsou pouze části buněk bez jádra Zásadní význam pro srážení krve a zastavení krvácení

KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA Srážení krve Krev se dostane mimo krevní řečiště Krevní destičky v ráně změní ???? ???? z krevní plazmy v síťovitý útvar ???? Vytvoří se tzv. krevní koláč a ten krvácející ránu ucpe Krevní skupiny Kdo a kdy se podílel na objeveni krevních skupin? Jaké znáš krevní skupiny?

Krev – oběhová soustava Lidským tělem krev obíhá, plní tak svoji funkci Oběh krve zajišťují srdce a cévy Srdce dutý sval – srdeční svalovina Uloženo ve střední čáře dutiny hrudní, levá komora vysunuta vlevo

Srdce

ČINNOST SRDCE Srdce pracuje pravidelně, rytmicky stahů za minutu Stah srdečního svalu – systola Ochabnutí srdečního svalu – diastola Srdeční cyklus Za minutu přečerpá srdce cca 5 l krve, kolik l za 1 hodinu? Za 24 hodin? Zásobováno kyslíkem – věnčité tepny

CO SRDCI PROSPÍVÁ Co prospívá - Zdravá strava bez tuků a cukrů, s dostatkem vlákniny. Tím dochází i ke snížení hmotnosti. - Pravidelný pohyb, chůze a také nově nordic walking s hůlkami. Pohyb denně aspoň 30 minut. - Dvě deci červeného nebo bílého vína denně. Doporučuje se i půllitr piva. Víc ovšem ne.

A CO ŠKODÍ Stres je velkým škůdcem srdce. Pokud jsme nějaký čas v pracovním stresu, je třeba to řešit. Kouření je nejen urychlovač rakoviny, ale působí i na cévy a na změny v nich. Vysoký tlak. Měli bychom ho sledovat. Pokud je nějakou dobu výrazně vyšší, poradit se s lékařem.

Srdce – hodina – Člověk a podpora zdraví 8. ročník Prase domácí – srdce

Popis srdce

Pravá a levá komora, pravá a levá síň

Srdeční sval