AUSTRÁLIE. Austrálie  Název z „Terra Australis (Incognita)“ = (neznámá) Jižní země  Označení použil poprvé Ptolemaius v 1. st. n. l. pro předpokládanou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Evropa-jeden ze světadílů
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Austrálie a Oceánie orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Hl. město: Wellington Rozloha: km 2 Nejvyšší bod: Mount Cook (3754m n. m.) Počet obyvatel: Nový Zéland je stát v jihozápadní části Tichého.
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Austrálie a Oceánie – politicko – administrativní poměry
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Kanada.
Světadíly a kontinenty + oceány
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Oceánie Mgr. Petr Krákík.
AUSTRÁLIE Objevování Austrálie.
Objevení Austrálie.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Austrálie – „země protinožců.“
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
kontinenty a oceány Velké přírodní celky
Nový Zéland.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
OCEÁNIE.
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Zoogeografické oblasti
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Oceánie.
NOVÝ ZÉLAND Nezávislý parlamentní demokratický stát
JAKÝ OCEÁN JE NA OBRÁZKU?
AUSTRÁLIE – nejmenší kontinent (7,7 km2)
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZEMĚPIS Téma: Austrálie
Oceánie – Cookovy ostrovy
STÁTY SVĚTA VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Austrálie - kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Austrálie původní obyvatel Sydney.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_246_USA Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
Název školy: Základní škola T. G
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Austrálie a Oceánie – politicko – administrativní poměry
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Karibik Karibik je region v nejjižnější části Severní Ameriky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
STÁTNÍ SYMBOLY.
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Oceány.
Jméno autora: Mgr. Petra Musilová
Transkript prezentace:

AUSTRÁLIE

Austrálie  Název z „Terra Australis (Incognita)“ = (neznámá) Jižní země  Označení použil poprvé Ptolemaius v 1. st. n. l. pro předpokládanou zemi ohraničující z jihu Indický oceán  V době renesance opět oživeno, představa že pevniny musí být na zemi rozloženy symetricky  1642 – Abel Tasman objevil N. Zéland – považován za součást pevniny  Konečný ústup od ideje Terra Australis znamenaly Cookovy objevné plavby (projel prostorem mezi Austrálií a Antarktidou)

Rekordy Austrálie a Oceánie:  Nejhlubší oceán (Marianský příkop – 11 km), 6 příkopů hlubších než 10 km  Nejrovnější kontinent (jen 13 % území nad 500 m n. m.)  Nejchudší na vodu  Největší soustředění korálů (Velká útesová bariéra)  Největší korálový ostrov (Kiritimati na Kiribati, 323 km 2 )  Nejodlehlejší ostrov (Velikonoční ostrov – 3300 km od nejbližší souše (J. Amerika)

Geomorfologické členění

Klima

VLAJKA Současná vlajka je výsledkem konkurzu, který byl vyhlášen v roce Státní vlajka zahrnuje britský Union Jack a další dva aspekty australské státnosti. Souhvězdí Jižního kříže. V kantonu je zachován Union Jack. Cípy „Hvězdy Společenství“ reprezentují členy federace. JIŽNÍ KŘÍŽ Toto souhvězdí je vidět na noční obloze jižních moří celý rok a po staletí pomáhalo lodím v navigaci. Čtyři hvězdy souhvězdí na vlajce jsou sedmicípé, nejmenší je pěticípá. UNION JACK Umístění v kantonu naznačuje historické vazby kontinentu na Velkou Británii. HVĚZDA SPOLEČENSTVÍ Velká hvězda potvrzuje federální uspořádání státu. Původně měla šest cípů, ale po novém územním uspořádání v r přibyl sedmý cíp – Severní teritorium.

Státní znak Státní znak propůjčil britský král Jiří V. Austrálii v roce V děleném a polceném štítu jsou zjednodušené emblémy jednotlivých států. Štít je lemován obrubou hranostajové kožešiny, která symbolizuje nedělitelnost státu. Štítonoši jsou klokan a pštros emu. V klenotu znaku na zlatomodré točenici je zlatá sedmicípá hvězda. Znak je doplněn svazkem větví akácie s listy a plody, svázaným červenou stuhou. Na stříbrné stuze je název státu.