Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Tundra.
Tundra a polární pustina
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PODNEBNÉ PÁSY.
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
Registrační číslo projektu
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tam, kde jsou stromy vysoké jako tráva
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Biosféra Tundry a polární pustiny
Počasí a podnebí Vypracovala: Barbora Kondvárová.
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Šířkové pásy studený pás.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Tundra.
Amerika – Přírodní krajiny
Registrační číslo projektu
Podnebné pásy IV. – 5. ročník / polární podnebný pás /
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_234_Tundry AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Tundra tundra v Norsku tundra na Aljašce v létě.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_1802_S.l.oceán Téma: Severní ledový oceán Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
TUNDRY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tundra a polární pustina
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Šablona III/2 Polární pustiny
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
Asie – přírodní krajiny
BIOSFÉRA stepi, lesy mírného pásu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků a následnému zopakování a procvičení učiva o přírodních oblastech světa – o polárním pásu. Žáci se na začátku.
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
14. g Tundra Subpolární p. pás.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Tundra TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní obraz.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Polární oblasti TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
VY_32_INOVACE_20_05_podnebné pásy(opakování)
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
Transkript prezentace:

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární pustiny

TUNDRA POLÁRNÍ PUSTINY

Lesotundra Podmínky pro život: Velmi chladné počasí Velmi chladné počasí Nedaří se stromům Nedaří se stromům Les řídne Les řídne Stromy ojediněle Stromy ojediněle

Tundra Velmi chladno Velmi chladno Stromy zde již nejsou Stromy zde již nejsou Vládne tma, chlad a sníh Vládne tma, chlad a sníh Půda dlouhodobě zamrzlá Půda dlouhodobě zamrzlá V létě sníh místy roztaje V létě sníh místy roztaje Svítí slunce (5 stupňů) Svítí slunce (5 stupňů) Rostliny ožívají Rostliny ožívají

Fauna a flóra tundry Ojediněle stromy, keře Ojediněle stromy, keře Mechy, lišejníky, byliny Mechy, lišejníky, byliny Polární liška, sova sněžná, zajíc bělák, pižmoň, sobi, vlci. Polární liška, sova sněžná, zajíc bělák, pižmoň, sobi, vlci. Zvířata vybavena hustou srstí, krátkým čenichem. Zvířata vybavena hustou srstí, krátkým čenichem. Ptáci nežijí trvale, pouze v létě, chytají velké množství hmyzu Ptáci nežijí trvale, pouze v létě, chytají velké množství hmyzu

Hlavní oblasti tundry Mezi 60º - 70º severní šířky Mezi 60º - 70º severní šířky Severní pobřeží Severní Ameriky Severní pobřeží Severní Ameriky Severu Asie a Evropy Severu Asie a Evropy Na jižní polokouli se nachází pouze kolem 60º jižní šířky. Na jižní polokouli se nachází pouze kolem 60º jižní šířky.

Polární pustina severní pobřeží Evropy, Asie a Ameriky severní pobřeží Evropy, Asie a Ameriky oblasti kolem pólů oblasti kolem pólů

Podmínky pro život nízké teploty po celý rok nízké teploty po celý rok zima: dlouhá, temná a velmi drsná zima: dlouhá, temná a velmi drsná léto: krátké, chladné a světlé léto: krátké, chladné a světlé mírné oteplení nastává na jaře mírné oteplení nastává na jaře teplota půdy po celý rok nevystoupá nad 0ºC teplota půdy po celý rok nevystoupá nad 0ºC

Fauna, flóra polární pustiny Fauna Fauna Arktida: tuleni, mroži, lední medvědi, velryby Arktida: tuleni, mroži, lední medvědi, velryby Antarktida: tučňáci, albatrosové Antarktida: tučňáci, albatrosové Flóra Flóra prakticky bez rostlinstva prakticky bez rostlinstva výjimečně mechy a lišejníky výjimečně mechy a lišejníky

Opakování B N R V L K F P G Ž S O B K E P L G É W A A L B A T R O S J O T I F R Č Ň Ž O R M G Q F G L U Š P I Š G N E K R S O V A G Č K I Ú T Ý V E L R Y B A H F Ň A Ž M H R J T U L E Ň Ý O F Á O M E D V Ě D K R A J O S F K Ř O Z K Č D Z A J Í C E Š D G E Ň R A C E K Ř Ý L P B Ů Ú L I Najdeš 12 zvířat žijících v tundře, či polární pustině? ?

Opakování B N R V L K F P G Ž S O B K E P L G É W A A L B A T R O S J O T I F R Č Ň Ž O R M G Q F G L U Š P I Š G N E K R S O V A G Č K I Ú T Ý V E L R Y B A H F Ň A Ž M H R J T U L E Ň Ý O F Á O M E D V Ě D K R A J O S F K Ř O Z K Č D Z A J Í C E Š D G E Ň R A C E K D Ř Ý L P B Ů Ú L

Opakování Přiřaď správné informace: Lesotundra Tundra Polární pustina Lesotundra Tundra Polární pustina

Opakování Obyvatelé polární pustiny se jmenují Inuité. Známe je také jako Eskymáky. Jejich obydlím je iglú. Často loví lední medvědy.

Citace U.S. Fish and Wildlife Service: Tundra coastal vegetation Alaska.jpg [online] , 16:13. [cit ]. Dostupný z WWW: [[user:]]:800px-Map-Tundra.png online] , 02:36. [cit ]. Dostupný z WWW: : Arthur Harbor - Antarctica.JPG Kurtis Burmeister, National Science Foundation: Arthur Harbor - Antarctica.JPG online] , 17:20. [cit ]. Dostupný z WWW: _Antarctica.JPGhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arthur_Harbor_- _Antarctica.JPG