[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Advertisements

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Dostupnost léčiv pro pacienty
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Legislativa.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Kontrola veterinárního lékaře Kontrola veterinárního lékaře v souvislosti s používáním léčiv Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
KOPAC Pacientský spolek pro léčbu konopím Hana Vágnerová, ředitelka.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
© 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] Kdy bude konopí lék? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků Změny od roku 2008 Praha 2007.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Ochrana veřejného zdraví
Přínosy inovativní léčby seminář
Novela veterinárního zákona
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Máme se bát biosimilars?
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Kontrola prací s cytostatiky
přehled některých jeho ustanovení
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Nový fytosanitární režim EU
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Transkript prezentace:

[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL

[ 2 ] „CESTA KE KONOPÍ k léčebnému použití v ČR“ Aktuální stav Možný stav

[ 3 ] Sativex oromucosal spray LP obsahuje extrakt konopí (uveden příloze č.1 zák.č.167/1998 Sb.) předepisování na modrý pruh Indikace: Přídavná léčba ke zlepšení symptomů u pacientů se středně těžkou až těžkou spasticitou způsobenou roztroušenou sklerózou, kteří nedostatečně reagovali na jinou léčbu spasticity, a u kterých bylo v průběhu počáteční zkušební léčby prokázáno klinicky významné zlepšení symptomů souvisejících se spasticitou. 1. Registrovaný LP Aktuální stav

[ 4 ] Sativex oromucosal spray Nebyl dosud uveden na trh Nebyla stanovena výše a podmínky úhrady ze zdravotního pojištění Používán v individuálních případech 1. Registrovaný LP Aktuální stav

[ 5 ] 2. Léčivá látka určená k přípravě LP Konopí není oficinální drogou – neuvedeno v lékopise Konopí uvedeno v příloze č. 3 zák. 167/1998 Sb. – „může být použito pouze k vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelů, vymezeným v povolení k zacházení” Lze využít institut výjimky dle § 11 písm. b) zákona o léčivech – výjimku lze udělit specificky na konopí NL původu předepisování na Rx s modrým pruhem Aktuální stav

[ 6 ] 2. Léčivá látka určená k přípravě LP předepisování na Rx s modrým pruhem jednalo by se o léčivou látku - konopí určenou k přípravě léčivého přípravku (obdobně jako u galenik) zvážit, že by se léčivá látka konopí vozila pouze z Nizozemí, pod názvem Bedrobinol, Bedrocan, Bediol lékárna nebude zasahovat do balení Bedrobinol, Bedrocan, Bediol vyhl č. 84/2008 Sb., § 3 odst.1 písm. a) - léčivé látky a pomocné látky uvedené v Českém lékopisu nebo v seznamu léčivých látek a pomocných látek opatřené dokladem o jejich jakosti - certifikátem Možný stav

[ 7 ] § 77 odst. 5 ZoL distributor s rozsahem povolení zahrnujícím distribuci léčivých látek a pomocných látek je, kromě povinností distributora povinen: dodávat osobám oprávněným léčivé přípravky připravovat pouze takové léčivé látky a pomocné látky, jejichž jakost je ověřena (certifikát), v rámci Společenství způsobem, který je alespoň rovnocenný požadavkům na ověření jakosti léčivých a pomocných látek v lékárně bude probíhat tzv. „příprava“ a to v rozsahu adjustace tj. označení způsobu použití, dávkování, uchovávání, doba použitelnosti … definice přípravy ze ZoL „Přípravou léčivých přípravků se rozumí jejich zhotovování v lékárně nebo….“ dokumentace v lékárně a u distributora odpovídá požadavkům vyhlášky č.123/2006 Sb. Možný stav

[ 8 ] Nutné legislativní změny k bodu 2. novela zákona č.167/1998 Sb., přesunout z přílohy 3. konopí, pryskyřice z konopí do přílohy č. 1 – jako “konopí určené k přípravě léčivých přípravků se standardizovaným obsahem THC”. v případě, že se povolí pouze konopí z Nizozemí, zvážit přímo název Bedrobinol, Bedrocan, Bediol

[ 9 ] doplnit ČL o nový článek Cannabis (dle dr.Lomské problém) nebo doplnit vyhl. č. 85/2008 Sb., seznam léčivých látek a pomocných látek, které lze použít pro přípravu léčivých přípravků v případě, že konopí nebude uvedeno v ČL nebo ve vyhl. č. 85/2008 Sb., lze využít ustanovení ZoL § 11 písm. b) “MZ povoluje použít pro humánní použití léčivé látky a pomocné látky neuvedené v seznamu stanoveném prováděcím právním předpisem” Nutné legislativní změny k bodu 2.

[ 10 ] Další podmínky, které by omezily zneužívání LL Lékař – předepisování pouze prostřednictvím elektronického receptu s modrým pruhem přes CÚ Lékárna – evidence výdeje LEK 13 -způsobem stanoveným pokynem Ústavu Toto omezení musí být někde uvedeno: ve zákonu o léčivech (vyhl. č. 85/2008 Sb.) ve výjimce MZ ??? v příloze č. 1 zákona č.167/1998 Sb. ???

[ 11 ] Další opatření proti zneužití novela zákona č. 378/2007 Sb., doplnit § 39 o kategorii výdej na Rx s omezením § 39 odst. 5 písm. c) : je určen pro pacienty v ambulantní péči, avšak jeho použití může vyvolat velmi závažné nežádoucí účinky, což vyžaduje vystavení lékařského předpisu podle požadavků odborného lékaře a zvláštní dohled během léčby.“

[ 12 ] Novela ZoL § 39 odst. 5 V rámci kategorie výdeje LP pouze na lékařský předpis se stanoví podkategorie léčivých přípravků vydávaných pouze na lékařský předpis s omezením, které smějí být použity výhradně v určitých specializovaných oblastech. Při rozhodování o zařazení do této podkategorie Ústav zohlední, zda léčivý přípravek je pro své farmakologické vlastnosti nebo proto, že je nový, nebo v zájmu veřejného zdraví vyhrazen pro léčbu, která může být prováděna pouze ve zdravotnickém zařízení ústavní péče, se používá k léčbě onemocnění, která musí být diagnostikována ve zdravotnickém zařízení ústavní péče nebo v zařízení s odpovídajícím diagnostickým vybavením, i když podávání a následné sledování v takových zařízeních prováděno být nemusí, je určen pro pacienty v ambulantní péči, avšak jeho použití může vyvolat velmi závažné nežádoucí účinky, což vyžaduje vystavení lékařského předpisu podle požadavků odborného lékaře a zvláštní dohled během léčby.“

[ 13 ] Bližší informace ke konopí - Nizozemsko Za produkci konopí pro léčebné a vědecké účely v Nizozemsku je zodpovědný vládní úřad – Office of Medicinal Cannabis (OMC, Cannabis Bureau) (

[ 14 ] Úřad dohlíží na produkci léčebného konopí, má monopol pro dodávání léčebného konopí do lékáren a na jeho dovoz a vývoz, zpracovává žádosti o výjimky z “opiového zákona” (Opium Act) týkající se konopí a konopné pryskyřice. Kvalita léčebného konopí je zaručena stálou kontrolou pěstitelů a distributorů. V lékárnách jsou dostupné tři typy léčebného konopí: Bedrocan, Bedrobinol a Bediol

[ 15 ] Obsah (%)Cena bez daně z přidané hodnoty (6 %) Dronabinol (THC)Cannabidiol (CBD)Za 5 g Bedrobinolcca 12 11 41,25 EUR Bedrocancca 19 11 41,25 EUR Bediolcca 6cca 7,543,50 EUR

[ 16 ] Bezpečnost, účinnost a jakost léčiv Prostor pro vaše dotazy Děkuji za pozornost