L ICHENIZOVANÉ HOUBY Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lišejníky Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima,
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_18_URCOVANI_LISEJNIKU
LIŠEJNÍKY.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P04/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Lišejníky v lese.
BOTANIKA LIŠEJNÍKY.
LICHENIZOVANÉ HOUBY LIŠEJNÍKY; LICHENES.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
HOUBY ŘÍŠE.
Autor: Mgr. Hana Baroušová
LIŠEJNÍKY → LICHENIZOVANÉ HOUBY
skupina: LIŠEJNÍKY (Lichenes)
Lišejníky Digitalizace výuky Příjemce
Lyšejníky.
Lišejník – dvě rostliny v jedné
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Lišejníky.
  Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Lišejníky.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Opakování lišejníky, řasy
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Lišejníky - podvojné organizmy
Přehled pozorovaných objektů
Přehled pozorovaných objektů
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
M ETAMORFÓZY LISTU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
LICHENES. LICHENIZOVANÉ HOUBY § ekologická skupina NE TAXONOMICKÁ ! §KOMPLEXNÍ ASOCIACE 2 ORGANIZMŮ § MYKOBIONT - houbová složka § FOTOBIONT - rostlinná.
PROJEKT KYSELÝ DÉŠŤ Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
METAMORFÓZY KOŘENE Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Metamorfózy stonku Mgr. Michal Střeštík.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
AZ KVÍZ Houby, lišejníky, řasy
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
OBOJŽIVELNÍCI – OCASATÍ
LIŠEJNÍKY Lichenes obrázek 1.
Přehled pozorovaných objektů
Přehled pozorovaných objektů
LIŠEJNÍKY – PRŮKOPNÍCI ŽIVOTA
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Lišejníky.
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_27_Lišejníky
LIŠEJNÍKY.
Transkript prezentace:

L ICHENIZOVANÉ HOUBY Mgr. Michal Střeštík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_2.BI.10 Tematická oblast Biologie – Člověk a příroda Název vzdělávacího materiálu Lichenizované houby Druh učebního materiálu Power Pointová prezentace Anotace Prezentace seznamuje žáky s obecnou charakteristikou lichenizovaných hub, s jejich základními zástupci a významem. Slouží k výuce a zápisu nejdůležitějších faktů Klíčová slova mykobion, fotobiont, stélka Ročník 5.V ročník Typická věková skupina 14. let Autor Mgr. Michal Střeštík Zhotoveno 10/2012 Celková velikost kB

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Lichenizované houby (lišejníky, Lichenes) 12

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Charakteristika Charakteristika Početná skupina asi až druhů s celosvětovým rozšíření od pouště až po m n. m. Rostou na extrémních stanovištích (holé skály, kameny, obrubníky pionýrské organismy = často osídlují nově vzniklá nebo ještě neosídlená stanoviště ) Lišejník Xanthoria elegans se vyskytuje i v nadmořské výšce 0 m n. m. Lišejníky tvoří někdy i poměrně rozsáhlé porosty 34

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Charakteristika rostou velice pomalu jsou dlouhověké – 200 – let, rychlost růstu od 1 mm až po 15 mm/rok jsou velmi citlivé na znečištěné prostředí Dutohlávka sobí (Cladonia rangiferina ) Pukléřka islandská (Cetraria islandica) 5 6

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy jsou nejznámějším příkladem symbiosy dvou rozdílných organismů: houba (mykobiont) – především vřeckovýtrusná váže z podkladu vodu a anorganické látky, houby je kvantitativně daleko více (proto lichenizované houby) zelená řasa nebo sinice (fotobiont) provádí fotosyntézu a poskytuje tedy cukr a energii

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Společně vytvářejí stélku (např.) keříčkovitá z jednoho místa vyrůstají dlouhé (až metrové) stélky lupenitá stélky lnou k podkladu jen částečně Dutohlávka horská (Cladonia stellaris) Terčovka bublinatá (Hypogymnia physodes) 7 8

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rozmnožování Lišejníky se rozmnožují především nepohlavně - vegetativně. (Důvodem je zřejmě to, že houby se ve většině případů neobejdou bez svého fotobionta) Někdy vzniká nový lišejník prostou fragmentací (rozdělením) stélky na několik částí.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Význam  Na poušti zpevňují půdu před erozí  Kolonizují povrchy skal, kde naopak erozi podporují  Zdroj potravy pro některé živočichy  Použití jako barviva (získávají se tak, že se stélky uvaří ve vroucí vodě nebo se fermentují v moči)  Léčivo (často antibiotické účinky nebo proti kašli)  Potravina (V Evropě byl využíván lišejník pukléřka islandská, z níž se připravoval chléb, kaše, polévka i salát)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy  výroba alkoholu, kosmetiky, parfémů  repelent proti hmyzu  k magickým rituálům a dokonce jako narkotikum a halucinogen  k bioindikaci čistoty ovzduší (Pozn. Po černobylské katastrofě vstřebaly lišejníky ve Skandinávii tolik radioaktivních částic, že maso sobů, kteří se jimi živí, bylo považováno za nevhodné ke konzumaci)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zajímavosti Podle legendy kmene Menomini jsou lišejníky strupy z hýždí boha Må'nåpus, které si způsobil, když se smekl po prudké skále Indiáni kmene Paiute z Nevady nazývali oranžové a žluté skalní lišejníky „semeno ještěrů“. Při pokusech přežily lišejníky v otevřeném kosmu neuvěřitelných 18 měsíců. Lišejník rodu Xanthoria elegans se ukázal být pravým kosmickým nezmarem. 9

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy DAVID BECKHAM Signature Story For Women - toaletní voda s rozprašovačem Hlava: broskev, sevillský pomeranč, kumquat Srdce: růže, pivoňka, květy afrického pomeranče Základ: pižmo, pačuli, lišejník 10

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zástupci: Mapovník zeměpisný (Rhizocarpon geographicum) Terčovka bublinatá (Hypogymnia physodes) Dutohlávka sobí (Cladonia rangiferina) Hávnatka psí (Peltigera canina)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Pukléřka islandská (Cetraria islandica) Terčovník zední (Xanthoria parietina) Provazovka (Usnea) lidově Krakonošovy vousy

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování 1.Lišejník je symbiózou mykobionta a fotobionta. Který pojem představuje část, která váže vodu? Mykobiont - houba 2. Proč se lišejníky často označují jako průkopnické nebo pionýrské organismy? Jako první organismy osídlují nově vzniklá nebo ještě neosídlená stanoviště, např. po sopečném výbuchu 3. Uveď alespoň 4 významy lišejníků: zdroj potravy pro živočichy, výroba barviv, výroba léčiv, zpevňují půdu… 4. Vyjmenuj 4 druhy lišejníků: hávnatka psí, pukléřka islandská, dutohlávka psí, mapovník zeměpisný

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1.Ernst Haeckel. Haeckel Lichenes.jpg. 2.rupp.de. Xanthoria parietina auf Ast / Xanthoria parietina on stick. yellow_on_stick.jpg 3.Tigerent. Xanthoria elegans (Link). 4.Tsnena. Lišaj na Midžoru, Stara planina. 5.Ed Uebel. Cladonia rangiferina. 6.Elke Wetzig (Elya). dried Icelandic moss - Cetraria islandica. 7.Bien52. genus Cladonia, probably (Cladonia stellaris). Geographic Location taken: Latitude 47 N; Longitude 91 W. 8.BerndHandloy. Hypogymnia physodes, Schwäbisch-Fränkische Waldberge, Germany 9.Tigerente. Xanthoria elegans,Warscheneck, Upper Austria, Austria.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 10. Signature Story for Women EDT 75 ml 9.Tigerente. Xanthoria elegans,Warscheneck, Upper Austria, Austria Tigerente. Map lichen (Rhizocarpon geographicum) 12.Alexis Harrison. Lichen, Kananaskis Country, Alberta, Canada 13.Kristian Peters -- Fabelfroh 15:01, 2 October 2006 (UTC). Echte Rentierflechte Cladonia rangiferina in der Pflanzengesellschaft Corynephorion canescentis, Müritz-Gebiet) Ed Uebe. Peltigera caninal Elke Wetzig (Elya). dried Icelandic moss - Cetraria islandica Taka. Xanthoria parietina.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 17.Taka. Usnea 1 ( ).jpg.