Inf Informační zdroje a jejich kvalita. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Advertisements

Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Informace – vyhledávání informací
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
WWW – hypertextový informační systém
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Jak vyhledávat informace na Internetu?
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_154_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
VY_I/2_INOVACE_37_Vyhledávání na internetu Vyhledávání na internetu Miroslav Kaňok.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Vyhledávání v Internetu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Inf Bezpečný počítač.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI ČASOPISY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_17_16_internetový vyhledávač.
Inf Princip streamování videa a hudby
Inf Prezentace informací
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Inf Tabulkový procesor
Inf Barevné ladění dokumentů
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Informatika – Funkce KDYŽ
Inf Formáty grafických souborů
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Transkript prezentace:

Inf Informační zdroje a jejich kvalita

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_01_32_INOVACE_04

Předmět: INF Ročník: 1. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Žák se seznámí s informačními zdroji a způsobem práce v nich. Je mu vysvětlen rozdíl mezi katalogy a fulltextem na internetu a způsobem vyhledávání v nich. Klíčová slova: informace, informační zdroj, knihovna, katalog, fulltext, kritický přístup k informacím, metadata Informační zdroje a jejich kvalita

Informace  informace  z latinského slova „informare“ – formovat mínění  znalosti  informace uvedené do souvislostí  informatika  věda, jejímž předmětem a východiskem je počítač a jeho technické a programové vybavení  informační věda  zabývá se informacemi  využívá práce a výsledků informatiky

Informační zdroje  kvalitní informační zdroj by měl splňovat:  správnost  informační zdroj by neměl obsahovat chyby  odbornost autora  u informace musí být uveden autor  aktuálnost  informace by měla být opatřena datem vzniku  objektivnost, nezaujatost, nepodjatost  reklamní články musí být výrazně odděleny  ucelenost  informace by měla pokrývat určitou oblast a měla by přiměřeně zacházet do detailu

Informační zdroje  dělíme je podle:  smyslů  míry masovosti  komunikačního média  papírové  elektronické  periodicity  impaktový faktor  představuje průměrný počet citací průměrné publikace v daném vědeckém či odborném časopisu

Knihovny  instituce zřízené přímo pro poskytování informací  nejstarší knihovna – Alexandrijská (295 př. n. l.)  české online knihovny:     zahraniční online knihovny:    

Služby poskytované knihovnami  katalogy knih, autorů a nakladatelství  pokud známe nějakou informaci o knize, kterou hledáme, můžeme ji zde najít  u mnoho knihoven je to možné i na dálku přes internet  rejstříky, indexy  setříděné seznamy umožňující vyhledávání v popisu knihy podle klíčových slov  fulltext  vyhledávání v obsahu informace  meziknihovní výpůjční služba

Katalog a vyhledávač  pokud neznáme přesnou internetovou adresu stránky, kterou chceme navštívit, je potřeba použít buď katalog nebo vyhledávač  vyhledávače a katalogy mají buď široký záběr, nebo se specializují na určitou oblast

Katalog  katalogy jsou internetové stránky, které obsahují odkazy na jiné internetové stránky a portály  odkazy jsou tematicky setříděny  můžeme procházet jednotlivými sekcemi nebo vyhledávat podle jednoduchých dotazů  záznam se provádí registrací do příslušné sekce  zahraniční katalogy:    české katalogy:   

Katalog  vyhledávání se provádí v nadpisu odkazu, jeho popisu a u některých katalogů i podle URL  samotný obsah hledané stránky nemá na řazení výsledku katalogu žádný vliv  řazení v katalogu lze ovlivnit správným výběrem klíčových slov do nadpisu, popisu stránky a správnou optimalizací URL adres  některé záznamy do katalogů jsou placené ovšem jsou za to většinou nějakým způsobem zvýhodněné

Fulltext  fulltextový vyhledávač je program, který vyhledává v celém textu stránky  vyhledávač hledá na internetu webové stránky a dokumenty, které indexuje do své vlastní databáze a následně umožňuje pomocí dotazů přístup do této databáze a vypisuje odkazy na jednotlivé stránky či dokumenty  skládá se ze dvou částí:  robot (crawler) – má na starosti procházení webu, stahování souborů a indexaci  webové rozhraní – to, co vidí uživatel při vypisování dotazů a výsledků při vyhledávání

Fulltext  problémem vyhledávačů je obrovské množství výsledků hledání při moc obecném zadání dotazu  vyhledávač hledá stránky, kde jsou všechna hledaná slova najednou  velikost písma se nebere v úvahu při vyhledávání  upřesnění zadání pro vyhledávání:  zadávejte co nejkonkrétnější pojmy  fráze dávejte do uvozovek  nejznámější vyhledávače:   

Kritický přístup k informacím  pomáhá ubránit se manipulaci, která je přítomná ve většině sdělení  důležité je uvědomit si, že většina informací je předkládána s cílem změnit naše myšlení nebo jednání – koupit produkt  pravidla  definovat problém a ujasnit si, jaké informace potřebujeme k jeho řešení  najít více informací a vybrat ty relevantní z kvalitních zdrojů  přidat nově nalezené informace do svých stávajících znalostí  formulovat závěry a ověřit jejich kvalitu

Kritický přístup k informacím  způsoby, jak zmást náš úsudek se nazývají logické klamy  existuje jich velké množství:  „černobílé“ předkládání problému  něco buď zcela dobře nebo špatně  „hra na city“  zastrašování fatálními výsledky  útoky na autora  použití složitého jazyka  odvolávání se na (neexistující) autoritu  vyvozování obecných závěrů z jednotlivých událostí

Metadata  jsou to strukturovaná data o datech  stručně popisují obsah datových souborů z hlediska:  obsahu  času  třídění  umožňují rychlé vyhledávání informace

Cvičení  Najděte popis historie i současného stavu Alexandrijské knihovny.  Který panovník jako první zakládal veřejné knihovny v českých zemích?  Co je to projekt Gutenberg? Zkuste na něm najít americkou deklaraci nezávislosti.

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Hanušová Lucie. Informační zdroje a jejich kvalita. [online] Dostupné z: zdroje Gymnázium F. M. Pelcla. Informatika a výpočetní technika. Dostupné z: formatika.pdf Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí z obsahu webu