Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Makroskopické a mikroskopické pozorování mikroorganismů Mgr. Petra Straková Podzim 2014.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Co to je buňka? Může představovat: –samostatný organismus (například u trepky velké) –nebo jen část celku neschopnou samostatného života (nervová buňka).
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Iva Jaborníková Použité kultury, se kterými jsem pracovala:  Bacillus mycoides CCM 145  Lactobacillus brevis CCM 3805T  Micrococcus luteus.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/ Autor.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s grafickým programem GIMP Co se všechno naučíme??? Tvorba.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Energetická hodnota potravin (EH)
MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Druhy barev podle účelu
Vedení elektrického proudu v látkách
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Optické vlastnosti zlatých nanočástic
Stavba buňky.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
„Svět se skládá z atomů“
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mikroskopická stavba dřeva a kůry VY_32_INOVACE_28_557
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Počítání krevních buňek
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Obecná a anorganická chemie
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
Přídavná zařízení.
Kontrola prostředí a sterility
Výzkumníci a pomocníci: Brzula O., Čuříková A., Kopecká S., Kutra, D.,
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Abiotický faktor voda.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Transport nanočástic rostlinou
Z čeho jsou složeny látky?
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/

Barvení v mikrobiologii Autor: Ing. Renata Grulichová

Barvení v mikrobiologii Barvení - je biochemická metoda, kterou se přidá k substrátu specifická barvící látka (barvivo) a slouží v biologii k prokázání výskytu (kvalifikaci) nebo množství (kvantifikaci) specifické látky ve zkoumané tkáni nebo v pletivu, nebo k obarvení celých struktur a objektů. Jednotlivé buněčné struktury nejsou v mikroskopu při pozorování bez předchozího zbarvení téměř rozlišitelné pro stejný nebo jen málo odlišný lom světla. Barvíme z důvodu lepšího zkoumání mikroorganismů. Před barvením se provádí fixace preparátu. Používají se syntetické anilinová barviva – obsahují chromoforové skupiny.

PRINCIP BARVENÍ Princip barvení: metodika jednoduchých (orientačních) barvení je založena zejména na afinitě (přilnavosti) barviv k bakteriální struktuře. Např. krystalová violeť barví snáze struktury, které neobsahují ve stěně mnoho nepolárních sloučenin

PRINCIP BARVENÍ ČÁSTICE BARVIVA KOVALENTNĚ VÁZANÉ V BAKTERIÁLNÍ STĚNĚ mikrobiologie.unas.cz/soubory/mikroskopie.pps

Druhy barviv 1. Kyselé barviva – barví buněčnou strukturu, cytoplasmu eukaryotických buněk. Příklad – eozin, tryptanová modrá, kyselina pykrová. 2. Zásaditá barviva – působí na bazofilní části buňky např. jádro. Příklad – fuchsín, safranin, krystalová violeť, malachitová zeleň. 3. Neutrální barviva – eozin, Azur II. 4. Mořidla – mají afinitu jak k barvenému objektu tak k i k barvivu, takže pomáhájí ve fixaci barviva v materiálu. Jsou to anilin, fenol, Lugolův roztok.

Metody barvení Orientační – jde o barvení, kdy používáme pouze jeden druh barviva, kterým znázorňujeme charakteristické znaky – tvar buněk, chemické složení. Diagnostické – jde o barvení, kdy používáme směsi roztoků. Umožňuje rozpoznat důležité vlastnosti např. grampozitivitu, acidorezistenci, přítomnost pouzder nebo spór.

Typy barvení 1. Vitální barvení 2. Negativní barvení 3. Barvení fixovaného preparátu – barvení pouzder, spor

Vitální barvení Je způsob, kdy je tkáň barvena za živa. Patří sem důkaz glykogenu, bílkovin, tuku. Mezi vitální barvení patří i vitální test, který se používá např. v pekařství při kontrole kvasinek. Mrtvé buňky se barví do modra, živé zůstávají neobarvené. Postup vitálního testu: 1) Do středu podložního skla přeneseme kapku metylenové modři a důkladně v ní rozetřeme kličku kultury kvasinek. 2) Preparát překryjeme krycím sklem a ihned pozorujeme. 3) Při zvětšení 10 x 45 počítáme zbarvené a nezbarvené buňky.

Negativní barvení Tvoří přechod mezi pozorováním nezbarvených živých organismů a fixovaným barveným preparátem. Metoda spočívá v obarvení pozadí, buňky zůstávají nezbarvené, jejich obrysy jsou orámovány barvivem. Používá se k mikroskopickému stanovení pouzder a slizů a k měření velikosti bakteriálních buněk, tedy v případech, kdy nemůžeme preparát fixovat, protože by došlo ke změně velikosti buněk a k deformaci pouzder.

Negativní barvení 1. Barvení nigrosinem (dle Burriho) Klička kultury bakterií se suspenduje v kapce vody na sklíčku a přidá se kapka nigrosinu. Rozmíchá se a pomocí druhého krycího sklíčka rozetře. Necháme uschnout volně na vzduchu. Nefixujeme! 2. Barvení Kongo-červení Na sklíčko se kápne kapka Kongo-červeně a přímo v ní se suspendují buňky. Suspenze se rozetře po povrchu sklíčka a nechá zaschnout. Převrstvíme na několik sekund HCl, slijeme, přebytečnou HCl (neoplachujeme), osušíme filtračním papírem a dosušíme na vzduchu.

Barvení pouzder Některé druhy bakterií tvoří za vhodných podmínek slizovité obaly kolem svých buněk. Jsou složeny především z polysacharidů, jsou silně hydratované a chrání buňku proti nepříznivým podmínkám. 1) Do kapky destilované vody na podložním sklíčku se přenese malé množství kultury Azotobactera z nahromaďovací půdy. 2) Promíchá se a suspenze se rozetře po povrchu sklíčka. Nechá se uschnout volně na vzduchu. Nefixovat! 3) Barvíme horkým karbolfuchsinem, kterým sklíčko převrstvíme a opatrně zahříváme nad plamenem do výstupu par, 1-2 minuty. 4) Opláchneme vodou a negativně obarvíme nigrosinem, který se kápne do rohu sklíčka a rozetře do tenké vrstvy. Rychle osušíme, např. vysoušečem na vlasy, aby se buňky neodbarvily.

Výsledek barvení pouzder Buňky jsou červené, pouzdra růžové a šedé pozadí. mikrobiologie.unas.cz/soubory/mikroskopie.pps

Wirtz – Conklinovy metoda – barvení spor Používá se k barvení spor (klidové formy bakterií). 1) Preparát zfixujeme běžným způsobem. 2) Barvíme při zahříváním nad kahanem Malachitovou zelení 3x-4x do výstupu par po dobu 5 min. Barvivo doléváme. Nesmí vyschnout úplně !!! 3) Opláchneme ve vodě. 4) Navrstvíme karbolfuchsin za normální teploty 1-3min. 5) Vysušíme mezi filtračním papírem 6) Prohlížíme imerzním systémem.

Výsledek barvení u Wirtz – Conklinovy metody Spory zelené, tělo bakterie červené. U starších kultur můžou být spory samostatně (vypadlé) mikrobiologie.unas.cz/soubory/mikroskopie.pps

Barvení podle Ziehl - Neelsena Je metoda. která se používá k průkazu tzv. acidorezistentních bakterií, konkrétně mykobakterií a nokardií a některých aktinomycet. 1) Preparát zfixujeme 3x protažením v plameni. 2) Přelijeme koncentrovaným Karbolfuchsinem 3-5 min 3) Odbarvujeme v kyselém alkoholu. 4) Opláchneme ve vodě. 5) Dobarvíme malachitovou zelení 0,5-1 min. 6) Opláchneme ve vodě. 7) Sušíme vysoko nad kahanem. 8) Pozorujeme imerzním systémem Prohlédnout alespoň 50 zorných polí !!!

Výsledek barvení podle Ziehl - Neelsena Acidorezistentní bakterie budou znázorněny červeně a zbytek bude zelený. mikrobiologie.unas.cz/soubory/mikroskopie.pps

Zdroje mikrobiologie.unas.cz/soubory/mikroskopie.pps d=3&ved=0CDcQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.pf.jcu.cz%2Fs tru%2Fkatedry%2Fbi%2Fbt- barveni_mikroskopickych_preparatu.pps&ei=pF7JUqK7N8yh7Ab S4oAQ&usg=AFQjCNFADFlpkdcTGdkcDfgKZlGdtoJnjw Veselá, M., Drdák, M.: Praktikum z obecné mikrobiologie, 1999, VUT Brno

Děkuji za pozornost !