1. Úvod do teorie her Martin Dlouhý VŠE v Praze. Organizační záležitosti Přednášející: Martin Dlouhý, katedra ekonometrie, Fakulta informatiky a statistiky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Firma a odvětví. Koncentrace odvětví
Advertisements

Jak poznáme, že máme spolupracovat ? Seminář ČSKI, DAR a odd. AS Milan Mareš20. říina 2009.
Struktura oddílu Tržní rovnováha a tržní selhání
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
UPPAAL příklady Jiří Vyskočil 2010.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
TEORIE HER A ROZHODOVACÍ MODELY
TEORIE HER II.
58. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Nadreálná čísla Jiřetín 2008.
TEORIE HER II 1/2 jelena.euweb.cz. TEORIE HER I I/II.
Příklady teorie všeobecné rovnováhy
Optimalizační úlohy i pro nadané žáky základních škol
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Teorie ekonomické regulace
Prezentace pravidel Pilotáž, říjen/listopad 2011.
Systémy pro podporu managementu 2
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 17. PŘEDNÁŠKA.
Teorie her pro manažery
V ekonomice a politice Ing. Václav Janoušek
Matematické metody v ekonomii (MME)
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Dokonalá konkurence předpoklady DoKo
Zásahy státu do ekonomiky, Nashova rovnováha, Index ekonomické svobody
TEORIE HER.
Úvod do managementu 1. seminář
PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Úvod, kombinatorika
Mikroekonomie I Chování firmy v podmínkách monopolu Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
1 TEORIE HER Nejmenovaná studentka, písemka, 2003: „Teorii her neznám, ale kdo si hraje, nezlobí“ „Teorii her neznám, ale kdo si hraje, nezlobí“
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Nashova rovnováha v elementárním redistribučním systému
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Teorie her Téma 5 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Základy ekonometrie 4EK211
Nedokonalé konkurence
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 16. PŘEDNÁŠKA.
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
Teorie her pro manažery
V. Tržní rovnováha a tržní selhání Přehled témat
Struktura přednášky Analýza poptávky
Teorie her pro manažery
Teorie rozhodování Veřejná volba
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
Teorie her, teorie redistribučních systémů a teorie veřejné volby
Teorie her, volby teorie redistribučních systémů a teorie veřejné
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Ekonomie 1 Magistři Devátá přednáška Čistý přebytek a tržní struktury
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 5.
Monopolistická konkurence
FINANČNÍ TRHY doc. Ing. Martin Svoboda, Ph. D
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
MIKROEKONOMIE ZISK A ALTERNATIVNÍ CÍLE FIRMY
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
4. Vězňovo dilema, kooperativní hry, grafické řešení Martin Dlouhý VŠE v Praze.
Hynek Jemelík Gymnázium, Brno, tř. Kpt. Jaroše 14.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
2. Hra v normálním tvaru, hra s konstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze.
3. Hra s nekonstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze.
Zdravotnický management
Veřejná volba Měření volební síly Logrolling
CW-057 LOGISTIKA 40. PŘEDNÁŠKA Teorie her Leden 2017
TEORIE ROZHODOVÁNÍ.
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Požadavky na studenta, Literatura
Martin Dlouhý VŠE v Praze
Zdravotnický management
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Transkript prezentace:

1. Úvod do teorie her Martin Dlouhý VŠE v Praze

Organizační záležitosti Přednášející: Martin Dlouhý, katedra ekonometrie, Fakulta informatiky a statistiky, konzultace na NB 434, út h Cvičící: Miroslav Rada Literatura: Dlouhý, Fiala: Úvod do teorie her, 2. vydání, (Dlouhý, Fiala: Teorie ekonomických a politických her, v tisku) Jak získat body: 50 % úkoly ze cvičení, 50 % závěrečný test Známkování jako obvykle: výborně 90 – 100 b, velmi dobře 75 – 89 b, dobře 60 – 74 b, neprospěl 0 – 59 b. Termíny zkoušek budou oznámeny v průběhu semestru. Odpadá přednáška o velikonočním pondělí.

Budeme v teorii her hrát karty? Ano i ne.

Teorie her - definice Pro někoho aplikovaná matematika Pro jiného část teorie rozhodování Na VŠE nejspíše disciplína matematické ekonomie Obsahově jde v teorii her o rozbor konfliktních a kooperativních situací s více účastníky.

Hra z pohledu šachisty TEORIE HERŠACHY hra šachy, výchozí postavení figur, pravidla hry. hráč dva hráči: bílý a černý. prostor strategií povolené tahy v dané herní situaci. kooperacenení možná, což plyne z typu konfliktu. výplatní funkce výhra, prohra, remíza. typ konfliktuantagonistický konflikt, výhra jednoho je prohra druhého. informace a racionalita všechny informace o hře jsou teoreticky dostupné a oba hráči chtějí vyhrát. v praxi ovšem hráči chybují, protože není v lidských možnostech zvládnout nesmírný počet strategií.

Hra z pohledu konkurenčních firem TEORIE HERBOJ O TRH hra konkurenční boj a jeho prostředky (samozřejmě pravidla nejsou tak jasná jako v případě šachů). hráč dva hráči: firma ALFA a BETA. prostor strategií objem výroby, ceny výrobků, výdaje na marketing. kooperace v případě oboustranné výhodnosti kooperace firem možná, pokud není zakázána antimonopolním úřadem. výplatní funkce zisk, ztráta. typ konfliktuantagonistický nebo neantagonistický konflikt, což závisí na konkrétní situaci na daném trhu. informace a racionalita hráči nemusejí mít dostupné všechny informace o ostatních hráčích, hráči zřejmě maximalizují svoje zisky (výplaty), ale mohou mít i jiné cíle.

A co z předchozích příkladů plyne ? Teorie her předpokládá, že lze najít určité obecné vlastnosti rozhodovacích situací s více účastníky. Manažer, šachista i armádní generál řeší na obecné úrovni stejný problém – najít optimální rozhodnutí v situaci, kdy ho hledá i protihráč. Teorie her se tak může zabývat rozborem širokého spektra konfliktních či kooperativních rozhodovacích situací s více účastníky. Pojem „hra“ má v moderní teorii her velmi obecný význam, který nezahrnuje pouze salónní hry typu šachy, dáma či poker, nýbrž v podstatě jakoukoli konfliktní či kooperativní situaci mezi jedinci, firmami, armádami, státy, politickými stranami, biologickými druhy. Tato různorodost možných aplikačních oblastí ukazuje na univerzalitu modelů vyvinutých v rámci teorie her. Teorie her využívá pro zachycení konfliktních či kooperativních rozhodovacích situací matematický aparát. Matematika jednoznačně určuje předpoklady a pravidla hry a vysvětluje také omezení teorie.

Teorie her jako ekonomická disciplína John von Neumann, Oskar Morgenstern: Theory of Games and Economic Behavior, Princeton, Princeton University Press 1944

Další významná osobnost: John Nash

Hra dvou hráčů zobrazená jako matice (pohled hráče 1) Hráč Hráč

Zjistíme zaručené výhry hráčů první hráč (min v řádku) druhý hráč (max ve sloupci, jsme totiž v matici prvého hráče) Hráč (3 / 3)5 Hráč

(Nashova) rovnováha – prozatím „pracovní definice“ Pro hráče platí, že změnou svého rozhodnutí si nemůže polepšit (jeho výhra zůstane stejná nebo poklesne). Z toho důvodu nemá nikdo zájem měnit své rozhodnutí – hráči jsou v rovnováze. Lze si ukázat na matici z předchozího slajdu, že toto platí pouze pro jediný prvek matice. Dva možné postupy jak rovnovážný bod najít – a) přes zaručené výhry, b) hledat sedlový bod (maximum ve sloupci a minimum v řádku). Vždy to však nemusí fungovat – o tom ovšem až příště ….