Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3008 Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: 28.5.2012 (nutno poznamenat v TK) Třída:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

Test znalostí o kovech a nekovech
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Výroba železa.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
KOVY.
Chemie 8. ročník Kovy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Základy chemických technologií 2009
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Zástupci prvků skupin RZ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Stejskalová Hana
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název vzdělávacího materiálu Železo
Alkalické kovy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Číslo materiálu : VY_32_VENOSOVA_CH8_07 8

Anotace: Jméno autora (vč. titulu): Škola - adresa: Ročník: Předmět: Klíčová slova: 8. ročník Chemie Ing. Linda Venosová ZŠ a MŠ Břeclav, Kpt. Nálepky 7 Výklad učiva kovy – charakteristika, vlastnosti, zástupci a jejich použití – sodík, hořčík, železo, měď, hliník kov, sodík, hořčík, měď, železo

Kovy

Alkalické kovy Jsou to prvky 1. skupiny PSP, najdi je a vyjmenuj: H, Li, Na, K, Rb, Cs, Fr Sodík: velmi reaktivní prvek, žíravý, vysoce hořlavý, na vzduchu samozapálení (uchovávání pod vrstvou petroleje) výskyt ve sloučeninách – NaCl ( kuchyňská sůl), urči jeho chemický název a oxid.č.: chlorid sodný Cl -I, Na I Použití : chladící médium v jaderných elektrárnách, sodíkové výbojky (ve svítidlech)

Autor: W. Oelen Sodík v oleji ons/1/10/Halite_crystal.jpg Krystal halitu - NaCl

Prvky alkalických zemin Jsou to prvky 2. skupiny PSP, najdi je a vyjmenuj: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Hořčík: vysoce hořlavý lehký kov, výskyt v přírodě pouze ve sloučeninách významný pro živé organismy – součástí chlorofylu – kde jej najdeš, k čemu slouží? v rostlinách, v chloroplastech, k fotosyntéze - nezbytný i pro lidský organismus (nedostatek způsobuje křeče, nespavost, podrážděnost) výskyt: fíky, banány, oříšky, obilí, celozrnné pečivo použití : slitina dural (Mg, Al, Cu, Mn) – lehká, pevná – výroba kol, aut, letadel, lodí, výtahů

Autor: W. Oelen Hořčík

Nejpoužívanější kovy 1.Železo nejdůležitější a nejpoužívanější kov výskyt v přírodě ve sloučeninách i v lidském tělo (hemoglobin) Výroba železa: z železných rud ve vysokých pecích – za vysokých teplot dochází ke vzniku surového železa = litiny – ta je pevná, ale křehká, používá se k výrobě kotlů, radiátorů,… Obsahuje příměsi C, Si,apd.

Zkujňování litiny: Dochází k odstranění příměsí C, Si, a dalších spalováním se vzdušným kyslíkem, tak vzniká ocel. K ní se přidává např. chrom a jiné prvky pro lepší vlastnosti. Druhy oceli podle použití: nástrojová nerezavějící betonářská chirurgická

Schéma vysoké pece: 1. vhánění předehřátého vzduchu (~900 °C) 2. tavicí zóna (~2000 °C) 3. zóna redukce oxidu železnatého FeOoxidu železnatého ( °C) 4. zóna redukce oxidu železitého Fe 2 O 3 oxidu železitého ( °C) 5. předehřívací zóna (~200 °C) 6. zavážka (ruda, vápenec, koks) 7. odpadní plyny 8. sloupec rudy, koksu a vápence 9. odvod strusky 10. odběr surového železa 11. odvod odpadních plynůrudavápeneckoksstrusky

Řeka zabarvená železem

2. Měď výborný vodič tepla a elektřiny výskyt ryzí i ve sloučeninách, také v živých organismech použití: výroba vodičů, tištěných spojů, střešní krytina, okapy mons/e/e6/Native_copper.jpg?uselang=cs /Tubo_di_rame_- _Foto_Giovanni_Dall%27Orto.jpg?uselang=cs

3. Hliník lehký kov, dobrý vodič elektrické energie v přírodě se vyskytuje ve sloučeninách (hornina bauxit) použití: záznamové médiu CD a DVD, alobal, dural, chladiče pc, nádobí

Použitá literatura: Chemie 8 – učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia Autoři PhDr. Jiří Škoda, Ph.D., PaedDr. Pavel Doulík, PhD. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006 ISBN