 Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam  Stav, struktura a dynamika kriminality  Vznik kriminologie, historické směry  Uveďte jednotlivé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Psychický stav,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
¨ Kriminogenní faktory
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
OSOBNOST.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Kriminalita a prevence
Osobnost pachatele trestných činů
Aplikovaná psychologie
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Teorie motivace Adéla Furiková.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologické aspekty zdraví
Teorie vzdělávání dospělých
Sociální psychologie osobnosti
Základy sociální psychologie
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Agrese a agresivita.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Základní pojmy kriminologie a penologie
Kriminalita mládeže.
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Definice, základní pojmy
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
 Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam  Stav, struktura a dynamika kriminality  Vznik kriminologie, historické směry  Uveďte jednotlivé.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Kriminalita a prevence
Kriminalita a prevence
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Metody psychologie.
Teorie vzdělávání dospělých
Základní pojmy kriminologie a penologie
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Kriminální recidiva.
Socializace Kejřová.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Stav, struktura a dynamika kriminality
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
Kriminální recidiva.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Transkript prezentace:

 Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam  Stav, struktura a dynamika kriminality  Vznik kriminologie, historické směry  Uveďte jednotlivé kriminologické školy, jejich charakteristiku  Vznik čsl. Kriminologie, prameny  Faktory kriminality, příčiny a podmínky kriminality  Speciální a obecná prevence  Osobnost pachatele trestných činů, pojem a struktura osobnosti  Kriminogenní faktory formování pachatele, typologie pachatelů  Recidiva, pojem, vývoj názorů na recidivu  Příčiny recidivy, prevence  Viktimologie, pojem, předmět zkoumání  Význam viktimologie pro trestní právo  Proces viktimizace, pojem viktimnosti  Kriminalita mládeže, fenomenologie a etiologie kriminality mládeže  Prevence a profylaxe kriminality mládeže  Návykové látky, alkoholová a nealkoholová toxikománie  Organizovaná kriminalita, pojem, význam, druhy  Stav, prognosa a prevence organizované kriminality, mezinárodní aspekt

Pachatel trestného činu  Jeden ze základních prvků procesu kriminogeneze  Osoby, kt. se dopustili činů označených zákonem jako trestné činy, osoby trestně nestíhané orgány v trestním řízení (děti, nepříčetní), osoby po výkonu trestu, potenciální pachatelé, osoby se soc.pat. chováním  Poznatky využívá kriminalistika, soudní psychiatrie, psychopatologie a trestní právo.

Osobnost pachatele  Organický celek duševního života člověka zahrnující jak biologický základ jedince, tak i společenské podmínky jeho života včetně společenských vztahů  Studium specifik jedince i odlišnosti či shoda s osobnostmi dalších jedinců či skupin  Zdroj pochopení a vysvětlení jeho kriminálního jednání, zacházení s ním

Osobnost pachatele - výzkum  Forenzní psychologie nezdrženlivost v jednání nedostatečné vnitřní zábrany tzv. kognitivní distorze (zkreslení v oblasti myšlení a paměti)  Kriminologie: motivace jednání pachatele, jeho osobní, rodinnou a kriminální anamnézu, průběh a vývojové problémy jeho socializace, úroveň jeho adaptace na okolní sociální prostředí, uplatňovaný životní styl, vliv potenciálního i již absolvovaného trestu na jeho budoucnost, predikce jeho dalšího chování a odhadu případné recidivy jeho kriminálního jednání.

Typologie pachatelů  Typologie – metoda umožňující třídění soustav, objektů a jevů pomocí typů  Typ – komplex vlastností, rysů či jiných znaků osobnosti, které sice nepostihují celou osobnost jedince, ale jsou společné většímu počtu osob – skupina v rámci konkrétní typologie  „čisté typy“ neexistují  V počátcích spojeno s kriminálním činem, později zohledňovány další faktory (soc.-spol. podmínky, úloha oběti, situace….)  Typologie zohledňující převážně Biologické charakteristiky Psychologické charakteristiky Sociologické charakteristiky

Typologie pachatelů - biologické  Kriminální antropologie, teorie fyziognomické a frenologické (založené na měření lebky)  Lambrosova teorie o tzv. rozeném zločinci (rozlišoval i mezi jednotlivými typy zločinců – zloději, vrazi…)  E. Kretschmer: konstituční typologie (1888) Typu somatickému odpovídá typ temperamentu i převládající kriminální jednání  Koncepce ztotožňující psychopata s pachatelem (obdobně jako oligofren = pachatel)

Typologie pachatelů - biologické  Nová klasifikace duševních chorob: označení Specifická porucha osobnosti (psychopatie) Není nemoc, ale porucha osobnosti a chování dospělých Disharmonická, s abnormálními rysy, některé projevy mohou vést až ke kriminálnímu jednání (paranoidní, nezdrženlivá a výbušná porucha) Cca 30% všech trestných činů % recidivistů Soudně psychiatrické posudky

Typologie pachatelů - psychologické  Poznatky z psychologie osobnosti, klinické psych., psychopatologie, obecné psych., psychiatrie  Osobnost popisována: Schopnosti, charakter, temperament, volní vlastnosti, motivace, postoje, zájmy, psychické zvláštnosti, někdy i faktory druhého řádu Adaptace na vnější prostředí (maladaptace)  H.J. Eysenck: teorie rozdílného podmiňování, osobnostní dotazník (PEN) obsahuje i tzv. škálu kriminálního sklonu, využívaný i v ČR  Koncepce oligorfenního (dnes m.retardovaného) pachatele – od 20.stol. měření IQ

Typologie pachatelů - sociologické  Sociální prostředí, proces soc.učení, hodnotová arientace, soc.začlenění  „O každém zločinci nelze tvrdit, že by se stal zločincem v každé době a za každých podmínek“  F. Liszt: zločinci příležitostní a ze zvyku (napravitelní), nepolepšitelní -> individuálně preventivní funkce trestání (odstrašení, náprava, zneškodnění)  Mnohé navazují na teorii diferencovaného sdružování, kde je kriminální chování výsledkem soc.učení, zločinci většinou duševně zdraví

Výzkumy pachatelů TČ v ČR  z 70. a 80. let - osobnost pachatele byla popsána pomocí čtyř faktorů: Emoční ladění – od postoje hostility (nepřátelské ladění) až po afilianci (pozitivní ladění) Úroveň strukturace vnitřních regulativů chování – od nedostatečně po dobře zformované svědomí Sociální reaktivita – odrážející vlastnosti temperamentu projevující se v sociální sféře – od dynamičnosti po inhibovanost Asertivnost, prosazování se – od rafinovaného prosazování po tupou konformitu

1) Socializovaný odsouzený – svědomí, nízký sklon k agresivním reakcím, emoční stabilita 2) Agresivní psychopat (nesocializovaný agresor) –tr. činnost v osobnosti, nedostatečně zformovaný systém vnitřních regulativů chování, egocentričnost a nebržděná agrese 3) Konformní mormon – konformnost, těžkopádnost až tupost a podřídivost, TČ je u nich snáze odhalitelná, bývají nejslabším článkem 4) Nezdrženlivý, nezvladatelně puzený – dynamičnost, touha po vzrušení, uspokojení, fascinace okamžikem, slabá kontrola realitou; kriminální prognóza je spíše nepříznivá 5) Neurotický – nízká míra recidivy, svědomí, úzkostnost, emoční labilita, inibovanost (utlumenost) 6) Hostilní – nepřátelský, emoční labilita, svědomí; hlavně násilná kriminalita, méně akceptuje trest 7) Podrobivý – přejímá normy skupiny, snadno manipulovatelný (důvěřivost), nízký sklon k agresivním reakcím 8) Anxiózní (úzkostný) manipulátor – obtížná resocializace, velká zdatnost manipulace, emoční stabilita Typ 1, 5 a 8 je charakteristický pro prvovězněné pachatele a typy 3, 4 a 7 pro recidivisty. Další dva typy byly v souboru zastoupeny rovnoměrně.

Žena jako pachatelka TČ v ČR  9-13%  méně agresivní, více závislé na autoritách, častěji inteligence v nižším pásmu průměru  Skladba TČ se od mužů neliší: hl. majetková TČ, následovaná hospodářskou a násilnou.  Většina loupeží spáchána ve spolupachatelství s muži. Obdobně u některých vražd.  U žen také část vražedných útoků směřuje proti vlastním dětem a proti opakovaně agresivnímu partnerovi  Osobní charakteristiky : podezíravé, nedůvěřivé a citově ploché, nízká sebedůvěra a sebeúcta a pachatelky násilné TČ navíc egocentrické a se sklonem k manipulacím.

Pachatelé dle věku  Cca 50 % do 30 let  Největší pozornost 7-18 let – počátek kriminální kariéry, možnost zásahu do nevyzrálé osobnosti  Nejmenší pozornost 60+ (1%) – oproti ostatním skupinám převažuje násilná kriminalita nad majetkovými TČ

Závěr výzkumů  Pachatelé TČ netvoří speciální skupinu obyvatelstva  Význam zkoumání pachatelů pro trestní právo a trestní řízení?

úkol  Osobnostní dotazník PEN – základní informace

Rozšiřující literatura  Záhorská, J. (2007). Psychologická intervence při vyšetřování trestných činů. Praha: Portál.  Čírtková, L. (2006). Policejní psychologie. Plzeň: Aleš Čeněk.  Čírtková, L. (2013). Forenzní psychologie. Plzeň: Aleš Čeněk  Drbohlav, A. (2013). Psychologie sériových vrahů. Praha: Grada.