Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„EU peníze středním školám“
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
ZELENINA.
Vlajková výzdoba Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.07 SOU Obořiště
Barvy z fyzikálního a psychologického hlediska
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KVADRATICKÉ NEROVNICE. Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Perspektivní zobrazení
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Potravinářské zbožíznalství
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potravinářské zbožíznalství
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Zelenina plodová Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_8 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

P LODOVÁ ZELENINA Jedná se o zeleninu, která má jedlé plody. Plody se konzumují ve zralém i nezralém stavu. Dělí se na dvě skupiny:  Lilkovité - rajče, paprika, lilek  Tkvovité - tykve, okurky, meloun

LILKOVITÁ ZELENINA  Rajčata  Rajčata - různé barvy i tvary.  Paprika  Paprika - používá se jako zelenina i jako koření.  Lilek (baklažán)  Lilek (baklažán) - má hladký, lesklý povrch, obvykle fialový až fialově červený, tvar je vejčitý, kulovitý nebo hruškovitý.

RAJČATA RAJČATA KEŘÍKOVÁ RAJČATA RAJČATA KEŘÍKOVÁ CHERY RAJČATA MASITÁ RAJČATA CHERY RAJČATA MASITÁ RAJČATA

PAPRIKA ŽLUTÁ PAPRIKA ZELENÁ PAPRIKA ČERVENÁ PAPRIKA BÍLÁ

LILEK PAPRIKA – FEFERONY LILEK PAPRIKA – FEFERONY

T YKVOVITÁ ZELENINA  T y k e v dýně - dosahují hmotnost několika kilogramů patizony cukety - vhodné pro léčbu otylosti, odvodňují  O k u r k y okurky nakládačky - 30 až 120 mm dlouhé, používají se k nakládání okurky salátové - mají větší plody,polní,skleníkové  M e l o u n y meloun cukrový (ananasový) meloun vodní (u nás nejčastěji)

OKURKA SKLENÍKOVÁ OKURKA POLNÍ OKURKA NAKLÁDAČKA OKURKA NAKLÁDAČKA

CUKETA DÝNĚ CUKETA DÝNĚ PATIZON MELOUN PATIZON MELOUN

S TONKOVÁ ( LAHŮDKOVÁ ) ZELENINA nazývaná též lahůdkovou zeleninou pro svoji delikátní chuť a vůni, které jsou více než, jejich biologická hodnota. Chřest  Chřest - je velmi jemná jarní zelenina, mladé výhonky.  Artyčoky  Artyčoky - rostlina podobná bodláku, konzumují se květní úbory nerozvitého květenství. Bambusové výhonky  Bambusové výhonky - bílá dřeň mladých bambusů, mají nakyslou chuť.  Kukuřice cukrová  Kukuřice cukrová – oblíbená zejména na Americkém kontinentě, používá se nejčastěji vařená. Reveň  Reveň (rebarbora) – obsahuje kyselinu šťavelovou, proto se konzumuje v malém množství, kompoty, moučníky. Fenykl  Fenykl – má silnou anýzovou chuť a vůni, používá se do studených salátů, ale i tepelně upravený.

CHŘEST ARTYČOK CHŘEST ARTYČOK SLADKÝ FENYKL SLADKÝ FENYKL REVEŇ REVEŇREBARBORA

K OŘENINOVÁ ZELENINA Čerstvé natě, které obsahují vonné a chuťově výrazné látky (silice ). Pro tyto rostliny je charakteristické, že jejich natě v čerstvém stavu se používají jako zelenina, známé bylinky a pokud jsou ve stavu sušeném používáme je jako koření.  b a z a l k a  k o p r  l i b e č e k  p e t r ž e l o v á n a ť  e s t r a g o n  k o r i a n d r  d o b r o m y s l  m a j o r á n k a  s a t u r e j k a  t y m i á n  n a ť o v ý c e l e r

PETRŽELOVÁ NAŤ HLADKÁ LIBEČEK PETRŽELOVÁ NAŤ KUDRNKA BAZALKA

PAŽITKA KOPR

Z DROJE  KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur ISBN  MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio ISBN